Pénteken kezdődik az ötödik pécsi adventi vásár

2015. november 24., kedd 06:00

karacsony400-1448304980.jpgPécs, 2015. november 24. - Kézművesek portékái, koncertek, élőállatos betlehem, számos ínyencség és nívós program várja az érdeklődőket a Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásáron, amelyet november 27. és december 23. között tartanak a baranyai megyeszékhelyen.

Az önkormányzat, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., a Pécsi Egyházmegye, a Pécsi Zenebarát Kör, a Rotary Klub Pécs és a Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt. összefogásának eredményeként ötödik alkalommal meghirdetett, mintegy ötven rendezvényt magában foglaló adventi eseménysorozat pénteken 17 órakor a Széchenyi téren, a "Mindenki karácsonyfájánál" veszi kezdetét.

 

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a vásárt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: elvárás, hogy Pécs adventi programjai évről évre gazdagabbak és színvonalasabbak legyenek, ennek a szervezők igyekeznek is megfelelni. Kiemelte, hogy a rendezvényekkel kapcsolatos információkat az adventhez méltó, igényes programfüzetben gyűjtötték össze.

hirdetés

 

A polgármester szólt arról, hogy egy neves magyarországi italgyártó cég újraindította a 20. század elején rendkívül népszerű, de egy ideje nem kapható pécsi eredetű szeszesital, a Mecseki itóka gyártását. A gyógynövénylikőrt a vásár ideje alatt már megkóstolhatja a nagyközönség.

 

Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetője arról szólt, hogy a pécsi adventi programokat a tradíciók, a hagyományok figyelembe vételével állították össze, és arra törekednek, hogy az eseménysorozat elsősorban a szeretetről, a családról és ne a profitról szóljon. Példaként hozta fel, hogy ennek megfelelően határozták meg a forralt bor és a tea árát, előbbi decijéért 150, utóbbiért 50 forintot kérnek majd.

 

Az ügyvezető a programok közül kiemelte a Pécsi Nemzeti Színház művészeinek "Adventi mesetárát", amelynek keretében délutánonként meséket mondanak a gyerekeknek, valamint azt is, hogy száz fenyőfából "meseerdőt" alakítanak ki a belvárosban.

 

Móczár Gábor, az örökségkezelő program-, marketing-, nemzetközi kapcsolatok igazgatója közölte: számos visszatérő rendezvénnyel készülnek, hogy "senki ne maradjon le semmiről". Az adventi vásáron lesznek komolyzenei koncertek a székesegyházban, a városháza erkélyén, ünnepi műsorok pécsi iskolák diákjainak előadásában, továbbá állatsimogató és élőállatos betlehem is.

 

A Nádor Szálló homlokzata óriási adventi kalendáriummá változik, díjazzák a legszebb kirakatokat, a legszebben feldíszített faházakat, sor kerül ajándékkészítő foglalkozásokra, adománygyűjtésre. A város adventi koszorújának gyertyáit hétről hétre egy-egy pécsi híresség - Rátgéber László kosárlabdaedző, Boros Misi zongoraművész, Uhrik Dóra Kossuth-díjas táncművész és Weisz Fanni modell, esélyegyenlőségi aktivista - gyújtja meg.

 

Forrás: MTI, részletes program: www.iranypecs.hu

Kapcsolódó cikkek

faszobrok-botanikus-kert-1380712020.jpgEgyedülálló kiállítás nyílt a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjében. A Művészeti Kar szobrászati tanszékének nyolc hallgatója faszobrászat-kurzuson készített munkáiból került válogatás az Orchidea és Bromelia-házba.

Pécs, 2016. július 13. - Három formabontó koncerttel és a pécsi püspökség miseboraival várja a közönséget júliusban és augusztusban a Püspökvári Zenés Esték elnevezésű sorozat a baranyai megyeszékhelyen - közölték a szervezők az MTI-vel.

Pécs, 2016. november 30. - December másodikán, pénteken nyílik meg az Alkotó Pedagógusok Képzőművészeti Műhelyének Évszakok címet viselő kiállítása a Civil Közösségek Házának Gebauer Galériájában.