Pécsi Napok: tizenegy nap, százhúsz program

2015. szeptember 10., csütörtök 06:00

Pécs, 2015. szeptember 10. - Tartalmas, szórakoztató programokat kínál az érdeklődőknek a Pécsi Napok multikulturális rendezvénysorozat szeptember 17. és 27. között.

Az 1990-es évek elején indult és azóta többször Örökség Fesztivál néven megtartott esemény keretében a Sétatéren és a Széchenyi téren százhúsz rendezvényre várják a pécsieket, a Pécsi Tudományegyetem hallgatóit és a városba érkező turistákat.

 

Páva Zsolt polgármester a Pécsi Napok szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján kiemelte: a fesztiválon hangsúlyos szerepet kap az egyetem, amivel a felsőoktatási intézménynek a város életében betöltött fontos szerepére és az önkormányzattal való együttműködésére kívánnak rámutatni.

hirdetés

 

Kiemelte, hogy idén a Pécsi Napokhoz kapcsolódik a város egyik kedvelt, fiataloknak szóló rendezvénye, a City Karnevál, lesz Punnany Massif-koncert, és sor kerül a Múzeumok őszi éjszakájára, amikor egy éjszakára megnyílnak a Janus Pannonius Múzeum Káptalan utcai kiállításai s a Modern Magyar Képtár is.

 

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora arról szólt, hogy az intézmény 22-23 ezer hallgatójából hatezren első évesek, közülük ezren külföldiek, s elengedhetetlen, hogy a város ilyen és hasonló fesztiválokkal segítse színesebbé, vonzóbbá, barátibbá tenni azt a helyet, ahol tanulnak.

 

Szólt arról, hogy az egyetem a PTE Party-Tér elnevezésű programcsomaggal készül, amelyben a City Karnevál lehetőséget biztosít a hallgatóknak egymás megismerésére, a Pécsen való bemutatkozásra, a Dél-koreai Napok a dél-koreai kultúrából ad ízelítőt, a Táncoló Egyetemmel pedig az intézmény táncos kurzusa indulásának tizenötödik évfordulóját ünneplik. Hozzátette: emellett egészségügyi szűréseket tartanak, továbbá gyűjtést szerveznek a régió gyermekotthonai javára.

 

Az eseményen kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy a Pécsi Napokon négyszáz sörösrekeszből készül installáció a Széchenyi térre, a Janus Pannonius utca pécsi kézművesek utcájává alakul, a hagyományos Arad napja, horvát- és roma nap mellé Oktoberfest, ruszin, bolgár, görög fellépők, Konfuciusz-napok is társulnak.

 

A Punnany Massif-on kívül színpadra lép Pécsett a Band Of Streets, a Bikini, a Grófo Formáció, a HoneyBeast, a Supernem és mások mellett a Belga is, de a fesztiválon helyet kapnak feltörekvő pécsi együttesek és helyi DJ-k.

 

A tizenegy nap során lesznek különböző felvonulások, utcai sportbemutatók, sőt, egy óriási ledfalon filmvetítések is. A belvárosi pincerendszer egy részében vezetett túrák indulnak, a Pécshez közeli pogányi reptéren műrepülő-, tűzoltó-bemutatóval és sok más érdekes programmal várják a látogatókat.

 

Forrás: MTI, részletes program: pecsinapok.pecs.hu/programok

Kapcsolódó cikkek

wellhello400-1435058686.jpgVillány, 2015. június 24. - A Wellhello teremt fergeteges hangulatot ingyenes koncertjén június 26-án, pénteken 20.30 órától a Villányi Rendezvénytéren a Ha Péntek, akkor Villány! rendezvénysorozat következő eseményén.

Pécs, 2015. május 24. - Csemer Boglárka, az Eurovíziós Dalfesztivál döntőse, a Csík Zenekar és a Takáts Eszter Beat Band is fellép mások mellett a hónap utolsó hétvégéjén zajló Zsolnay Pikniken és a Pécsi Gyereknapon.

Pécs, 2014. április 24. - A roma kultúra népszerűsítése, sokszínűségének bemutatása a célja a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiváljának, amelyet április 25-én és 26-án, pénteken és szombaton tartanak Pécsett.