Pannon Filharmonikusok: Bach és reformáció

2014. december 1., hétfő 06:05

bach-es-reformacio400a-1417349332.jpgPécs, 2014. december 1. - Bach és reformáció címmel ad koncertet a Pannon Filharmonikusok december 4-én, csütörtökön 19 órakor a Kodály Központban.

A Bach név hallatán zeneértő és zenekedvelő közönség is elsősorban a barokk zene megkerülhetetlen alakjára, Johann Sebastian Bachra gondol. A zenehallgatók köre is hajlamos megfeledkezni arról, hogy a komponista két fia, Johann Christian és Carl Philipp Emanuel is jelentős zenei karriert futott be, s mindketten részesei voltak a bécsi klasszika előkészítésének.

 

A Pannon Filharmonikusok csütörtöki koncertjén az apa, Johann Sebastian és fia, Carl Philipp műveit hallgathatja meg a pécsi közönség.

 

Az idősebbik Bach most játszott E-dúr és a-moll hegedűversenyeiben Vivaldi öröksége érhető tetten, bár a szerző nem egyszerűen utánozta a velencei mester stílusát, hanem – zenekar és szólista kapcsolatát tovább árnyalva – tovább is fejlesztette azt. Mindkét mű a fiú, Carl Emanuel hagyatékából kerül elő.

hirdetés

 

A kísérletező ifjú a felnőtté érő Haydnnal és a fiatal Mozart kortársa volt, és többek között a szimfónia-irodalomban alkotott jelentőset. A koncerten elhangzó E-dúr és A-dúr szimfóniák méltó párjai a vele egykorú Haydn-műveknek.

 

A hangversenyt egy másik, Mendelssohn-Bartholdy V. „Reformáció” szimfóniája zárja. Szerzője sokat tett azért, hogy a 19. századra szinte teljesen elfeledett Bach újra elfoglalhassa méltó helyét a zeneirodalomban. A mű címében a reformációra való utalás a darab apropójára utal. 1830-ban Berlinben III. Frigyes Vilmos porosz király nagyszabású ünnepséggel kívánt megemlékezni az akkor 300. évfordulójához érkező ágostai hitvallás 1530-as felolvasásáról, ami a reformáció jelentős dokumentuma, a legfontosabb lutheri hittételek összefoglalása.

 

Mendelssohn műve betegsége miatt sajnos nem készült el a jubileumi ünnepségre, a darab premierjére csak a szerző halálát követően került sor. A hallgatóság a szimfónia záró tételében Luther Márton egyik legismertebb, az Erős vár a mis istenünk című koráljának motívumaira ismerhet rá.

 

A koncerten a Pannon Filharmonikusok zenekarát Vass András állandó karmester vezényli, akinek családjában a Bach famíliához hasonlóan szintén jellemző a muzsikusi véna továbbörökítése. Szólistaként Kalló Zsolt hegedűművész lesz az együttes partnere.

 

Bach és reformáció

2014. december 4., csütörtök 19.00h, Kodály Központ

  • J. S. Bach: E-dúr hegedűverseny, BWV 1042
  • C. P. E. Bach: E-dúr szimfónia, Wq 182; No.6
  • J. S. Bach: a-moll hegedűverseny, BWV 1041
  • C. P. E. Bach: A-dúr szimfónia, Wq 182; No.4
  • Mendelssohn: V. „Reformáció” szimfónia, (D-dúr) op.107

Közreműködik: Kalló Zsolt – hegedű
Vezényel: Vass András

 

Jegyek korlátozott számban még kaphatók a Kodály Központ jegypénztárában vagy a www.jegymester.hu weboldalon.

 

Forrás: Benkő Eszter / PFZ

Kapcsolódó cikkek

evszakok-film-youtube400-1459674366.jpg

Budapest-Pécs, 2016. április 4. - Magyarországon április 14-én kerül a mozikba az Évszakok című nagyszabású természetfilm, amelynek premier előtti megtekintésével természetvédelmi programokat támogathatnak a nézők.

vsz-koncert2-400-1381375701.jpgMár csak egy hét van hátra a Vidám Szimfonikus Zenekar sokat ígérő pécsi koncertjéig. Előadásukat harmadszor élvezheti a baranyai megyeszékhely közönsége. Elsőként 2010-ben, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa évében adtak koncertet a Pécsi Nemzeti Színházban.

Pécs, 2016. február 25. - Az idegenvezetők világnapja alkalmából február 27-én, szombaton ingyenes időutazásra hív minden érdeklődőt az Irány Pécs Nonprofit Kft. A Török tükör című tematikus séta a török kori Pécs városába kalauzol.