MÚZSA & SZEGEDIEK: a Jávorkai testvérek Pécsen

2013. november 19., kedd 18:45

javorkai-testverek-1384883316.jpgEgy jó cím kulcsot ad a műhöz, a jó előadóművész pedig ajtót nyit a zene világába. A Pannon Filharmonikusok november 21-én, csütörtökön 19 órakor a Kodály Központban beszédes műsorral és virtuóz közreműködőkkel várja közönségét MÚZSA & SZEGEDIEK című koncertjén.

Az idén 70 éves Dubrovay László Tavaszi szimfónia című műve nemcsak keletkezésének időpontja miatt (2009. tavasz) viseli sokat sejtető címét, a tavasz könnyedsége a harmadik tétel vidám, humorral teli hangeffektusai közt is ott bujkál. A zenemű első megfogalmazásában fúvószenekarra íródott, a szerző 2011-ben dolgozta át szimfonikus művé - színekben és árnyalatokban sokkal gazdagabbá varázsolva azt.

 

Saint Saëns A múzsa és a költő című műve pedig már címében  bemutatja a két főszereplőt, a hegedűt mint múzsát, aki dallamival inspirálja a költőt megszemélyesítő gordonkát. A műben Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám (képünkön, forrás: amarodrom.hu) virtuóz játéka folytat párbeszédet egymással, majd a két hangszer dallamai egy szenvedélyes zenei futamokkal teli duettben olvadnak össze.

hirdetés

 

A fiatal Jávorkai testvérpárt néhány éve Bécsben rangos szakmai zsűri választotta az Év Ifjú Muzsikusaivá.  Előttük külföldi művész még soha nem nyerte el ezt a kitüntető címet. A múzsa és a költő érzelmileg felfokozott dallamait megszólaltatva most a pécsi közönségnek is ízelítőt ad kivételes tehetségéből a − szólistaként és közös játékukkal egyaránt − világhírnévnek örvendő muzsikus testvérpár.

 

„Háromévesen szimfonikus zenekart rajzoltam” – mondta egy interjúban Jávorkai Sándor. A Jávorkai fivérek muzikalitásukat hegedűművész édesapjuktól és zongoratanárnő édesanyjuktól örökölték, virtuozitásukat nemzetközi versenyeken bizonyították évekig, a szakma pedig Fischer Annie- és Karajan-ösztöndíjjal ismerte el mindkettőjüket, európai és tengerentúli koncerttermek, illetve zenei rendezvények rendszeres fellépői.

 

A Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével adott koncertet az aprólékos műgonddal dolgozó Anton Bruckner IV. Romantikus szimfóniája zárja, amit a szerző hatszor átdolgozott, mégis a romantikus jelzőt már a kezdet kezdetén felírta a címoldalra, nem véletlenül. A bemutató után néhány évvel a szerző a következőképp definiálta zeneműve tételeit: az első jeleneteket ábrázol a lovagi életből, a második egy szerelmi románcot, a harmadik egy vadászatot mutat be, a negyedikről pedig azt vallotta: „elfelejtettem, miről szól”. A Kodály Központ csütörtök esti közönségének lehetősége lesz találgatni.

 

MÚZSA & SZEGEDIEK
2013. 11. 21., csütörtök 19.00h, Kodály Központ

 

Dubrovay László: Tavaszi szimfónia
Saint-Saëns: A múzsa és a költő, op.132
Bruckner: IV. „Romantikus” szimfónia, (Esz-dúr)

Közreműködik: Jávorkai Sándor – hegedű, Jávorkai Ádám – gordonka, Szegedi Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Gyüdi Sándor


A koncert része annak a jótékonysági programnak, melynek keretében a Pannon Filharmonikusok a Fülöp-szigeteken pusztító tájfun után segítség nélkül maradt gyerekeken igyekszik – közönsége bevonásával – segíteni!

 

A zenekar csatlakozott a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány „Fogadj örökbe” programjához, melynek keretében a szervezet olyan támogatókat keres, akik egy éven keresztül havi 3 ezer forinttal segítik a segítségre szoruló, Fülöp-szigeteki gyerekeket.  A zenekar a soron következő koncertjére is kibocsát 100 db jegyet 3000 Ft-os áron, mely jegyek bevételét a Fogadj örökbe! programnak ajánlja fel.

 

A Baptista Szeretetszolgálat a felajánlott támogatást elsősorban arra fordítja, hogy tiszta ivóvizet, orvosi ellátást, ruhát és rendszeres háromszori étkezést biztosítson a gyerekeknek.

 

A támogató jegyek a Kodály Központ jegypénztárában vásárolhatók meg.

 

Forrás: Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. június 17. - Naponta két könnyűzenei fellépővel, széles bor- és gasztronómiai kínálattal várja a közönséget a Sétatér Fesztivál, amelyet június 19. és 26. között rendeznek meg.

furdofesztival2015-400-1468863105.jpg

Harkány, 2016. július 19. - Közel negyed évszázada Harkány egyik legfontosabb rendezvénye az idén július 22-24. között zajló XXIII. Fürdőfesztivál. Az eseménynek otthont adó Harkányi Gyógy- és Strandfürdőben három napig egymást érik majd az ismert hazai előadók koncertjei, az aktív kikapcsolódást szolgáló sportlehetőségek, valamint a családoknak szóló szabadidős programok.

Balatonfenyves, 2015. július 20. - Július végétől négy héten át minden hétvégén a hazai zenei élet élvonalának egy-egy képviselője és színházi előadások szórakoztatják a közönséget a balatonfenyvesi Balatonparkban.