Múzeumok Éjszakája 2015: Eger, Erdély és Pécs

2015. június 14., vasárnap 08:05

muzej2015-400-1434228178.jpgBudapest, 2015. június 14. - Az ország kedvenc nyári múzeumos programja idén számos újdonságot mutat meg a kultúra szerteágazó területéről. A klasszikus „nézelődős" kiállítások mellett rengeteg kuriózumjellegű esemény kapott helyet. Bejuthatunk elzárt területekre, vagy ízelítőt kaphatunk - sokszor ténylegesen is - a múzeumok, bemutatóhelyek munkájából.

2015-ben kiemelt helyszín lesz Eger, vele párhuzamosan pedig az Élő Erdély mutatkozik be az év legrövidebb éjszakáján.

 

Június 20-án, este 6 órától kezdődik a múzeumok rendhagyó fiesztája, a Múzeumok Éjszakája, összesen 360 intézmény 2000 programjával. Nemcsak kínálatában a legnagyobb egynapos kulturális megmozdulás a Múzeumok Éjszakája, de népszerűségében is dobogós helyen áll a megszámlálhatatlanul sok és sokféle programot kínáló esemény.

 

2015-ben újításként kiemelt helyszínnel is jelentkezik a Múzéj: így idén Eger kerül a fókuszba. Rengeteg gyerekprogrammal, helytörténeti különlegességgel és történelmi előadással készül a város. Csak hogy néhányat említsünk: történelmi felvonulással indul az este - az Egri Várban a magyarok bevonulásával, majd korhű ruhás várvédő vitézektől láthatunk „hangzatos" fegyverbemutatót. Zenés és táncos mulatságok, borterasz és más különlegességek lesznek még a várban. Ne is szakadjunk el nagyon a török hódoltság korától, hiszen a Valida Szultána Fürdőromban felnőtt bábjátékot láthatunk. A Líceumban található Varázstoronyban rengeteg rendhagyó tárlatvezetés és tanóra lesz, ezek közül egy fizikai és egy kémiai kísérlet biztosan kötelező látnivaló, de készíthetünk napórát, belepillanthatunk a robotikába, a 10. emeleten pedig igazi csoda vár: a Camera Obscura.

hirdetés

 

Az Élő Erdély tematikában egészen különleges élményeket állítottak össze a bemutatóhelyek. Erdélyi Múzeum Körutat tervez például a budapesti 101 éves Astoria Hotel étterme egyenesen Erdélyből érkezett alapanyagok felhasználásával a Múzeum körúton. Szintén gasztrosarokkal készül a Nemzeti Galéria, itt a kulináris élvezetek mellett bepillanthatunk az erdélyi magyar képzőművészet I. világháború utáni időszakába és az erdélyi filmkultúrába. A Néprajzi Múzeumban a székelykapuk, fejfák és más díszített termékek nyomába eredhetünk.

 

Budapesten újdonság lesz, hogy a programban az Állatkerttel együtt már a Holnemvolt Parkban is lesznek események. A Katasztrófavédelmi Múzeumban egész programkavalkáddal készülnek a víziorgonától a mentőkutyás bemutatóig. A Mentő Múzeumban életmentő tippeket kaphatunk, a Labirintusban pedig Vámpírok bálja lesz. A Mezőgazdasági Múzeumban kapumászás, Anima Sound System koncert és tűzzsonglőr szórakoztatja majd az éjszaka kultúrlényeit. A Törley Gyűjteményben exkluzív pincelátogatás, buboréktörténelem és koncertek lesznek. A Galériában fröccsterasz, a Műcsarnokban Stalker felolvasószínház lesz, sőt bejuthatunk a Nemzetgazdasági Minisztériumba is, ahol a József nádor téri épület rejtett építészeti kincseit láthatjuk és titkait hallhatjuk ezen az éjszakán.

 

A vidéki programok közül sem könnyű válogatni, de mindenképpen az érdekességek közé tartozik, hogy Lentin meglátogathatunk egy fűrészüzemet a Zalaerdő szervezésében. A Gyulai Várban feltárhatjuk a vár alatti labirintus és Pálinkavár érdekességeit, lampionos kerti séta és reneszánsz táncház is lesz az egész éjjel hullámzó eseménysorban. Balatonfüreden - a Picasso-kiállítás apropójából - megkóstolhatjuk a Picasso-szeletet a Vasary Villa kávézójában, a kiállítótérben pedig a fotóevolúcióval ismerkedhetünk. A Kékszalagra készülve érdemes meglátogatni a Vitorlázeumot is. Győrben a Strauss-ok évszázada címmel exkluzív koncertpremier lesz a Rómer Flóris Múzeumban. Tihanyban az Apátság misztériumával ismerkedhetünk meg gregorián énekek kísértében.

 

Pécsen, a száz éve megnyitott Hotel Palatinusban előadást tartanak a PÉCSI SÖRkultúráról és a bemutatkozik az 1861 Kesztyűmanufaktúra, de  lesz a városban többek között bányajárás a Mecseki Bánya Múzeumban. A teljes pécsi program megtalálható a muzej.hu-n és a pecsimuzeumok.hu-n.

 

Budapesten egységes jegyárakkal (felnőtt: 1500Ft, gyerek 600Ft, 6 éves kor alatt ingyenes), vidéken pedig saját díjszabással látogathatók majd a helyszínek.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség / PécsiPlusz, az országos programról bővebben: muzej.hu

Kapcsolódó cikkek

a-dunakanyar-kapujaban-kiallitas400-1473617467.jpg

Pécs, 2016. szeptember 12. - A Vörös Szalon Alkotócsoport és a Mecseki Fotóklub sok szeretettel meghívja olvasóinkat A Dunakanyar Kapujában címmel rendezendő kiállítás megnyitójára és a hozzá kapcsolódó előadásra.

Pécs, 2016. október 14. - A Nyíregyházáról induló Trembácz Éva Zsuzsa meghódította Washington D.C.-t, megszerette Pekinget, dolgozott Dakarban, most pedig Szarajevóval kacérkodik. Kultúrsokk és multikulturalizmus, elfogadás és kívülállás, szerelem (vegyes kapcsolat) és az anyaság, no meg egy jó adag honvágy jelenik meg írásaiban, amelyek az elmúlt közel egy évtized élményeiből táplálkoznak.

Baranya, 2015. május 10. - Az idei Ördögkatlan Fesztiválon Ránki Dezső, Dresch Mihály és Wahorn András mellett díszvendég lesz az Örkény Színház is, amely teljes társulatával lép fel az összművészeti fesztiválon augusztus 4. és 8. között.