Múzeumok Éjszakája 2015: Eger, Erdély és Pécs

2015. június 14., vasárnap 08:05

muzej2015-400-1434228178.jpgBudapest, 2015. június 14. - Az ország kedvenc nyári múzeumos programja idén számos újdonságot mutat meg a kultúra szerteágazó területéről. A klasszikus „nézelődős" kiállítások mellett rengeteg kuriózumjellegű esemény kapott helyet. Bejuthatunk elzárt területekre, vagy ízelítőt kaphatunk - sokszor ténylegesen is - a múzeumok, bemutatóhelyek munkájából.

2015-ben kiemelt helyszín lesz Eger, vele párhuzamosan pedig az Élő Erdély mutatkozik be az év legrövidebb éjszakáján.

 

Június 20-án, este 6 órától kezdődik a múzeumok rendhagyó fiesztája, a Múzeumok Éjszakája, összesen 360 intézmény 2000 programjával. Nemcsak kínálatában a legnagyobb egynapos kulturális megmozdulás a Múzeumok Éjszakája, de népszerűségében is dobogós helyen áll a megszámlálhatatlanul sok és sokféle programot kínáló esemény.

 

2015-ben újításként kiemelt helyszínnel is jelentkezik a Múzéj: így idén Eger kerül a fókuszba. Rengeteg gyerekprogrammal, helytörténeti különlegességgel és történelmi előadással készül a város. Csak hogy néhányat említsünk: történelmi felvonulással indul az este - az Egri Várban a magyarok bevonulásával, majd korhű ruhás várvédő vitézektől láthatunk „hangzatos" fegyverbemutatót. Zenés és táncos mulatságok, borterasz és más különlegességek lesznek még a várban. Ne is szakadjunk el nagyon a török hódoltság korától, hiszen a Valida Szultána Fürdőromban felnőtt bábjátékot láthatunk. A Líceumban található Varázstoronyban rengeteg rendhagyó tárlatvezetés és tanóra lesz, ezek közül egy fizikai és egy kémiai kísérlet biztosan kötelező látnivaló, de készíthetünk napórát, belepillanthatunk a robotikába, a 10. emeleten pedig igazi csoda vár: a Camera Obscura.

hirdetés

 

Az Élő Erdély tematikában egészen különleges élményeket állítottak össze a bemutatóhelyek. Erdélyi Múzeum Körutat tervez például a budapesti 101 éves Astoria Hotel étterme egyenesen Erdélyből érkezett alapanyagok felhasználásával a Múzeum körúton. Szintén gasztrosarokkal készül a Nemzeti Galéria, itt a kulináris élvezetek mellett bepillanthatunk az erdélyi magyar képzőművészet I. világháború utáni időszakába és az erdélyi filmkultúrába. A Néprajzi Múzeumban a székelykapuk, fejfák és más díszített termékek nyomába eredhetünk.

 

Budapesten újdonság lesz, hogy a programban az Állatkerttel együtt már a Holnemvolt Parkban is lesznek események. A Katasztrófavédelmi Múzeumban egész programkavalkáddal készülnek a víziorgonától a mentőkutyás bemutatóig. A Mentő Múzeumban életmentő tippeket kaphatunk, a Labirintusban pedig Vámpírok bálja lesz. A Mezőgazdasági Múzeumban kapumászás, Anima Sound System koncert és tűzzsonglőr szórakoztatja majd az éjszaka kultúrlényeit. A Törley Gyűjteményben exkluzív pincelátogatás, buboréktörténelem és koncertek lesznek. A Galériában fröccsterasz, a Műcsarnokban Stalker felolvasószínház lesz, sőt bejuthatunk a Nemzetgazdasági Minisztériumba is, ahol a József nádor téri épület rejtett építészeti kincseit láthatjuk és titkait hallhatjuk ezen az éjszakán.

 

A vidéki programok közül sem könnyű válogatni, de mindenképpen az érdekességek közé tartozik, hogy Lentin meglátogathatunk egy fűrészüzemet a Zalaerdő szervezésében. A Gyulai Várban feltárhatjuk a vár alatti labirintus és Pálinkavár érdekességeit, lampionos kerti séta és reneszánsz táncház is lesz az egész éjjel hullámzó eseménysorban. Balatonfüreden - a Picasso-kiállítás apropójából - megkóstolhatjuk a Picasso-szeletet a Vasary Villa kávézójában, a kiállítótérben pedig a fotóevolúcióval ismerkedhetünk. A Kékszalagra készülve érdemes meglátogatni a Vitorlázeumot is. Győrben a Strauss-ok évszázada címmel exkluzív koncertpremier lesz a Rómer Flóris Múzeumban. Tihanyban az Apátság misztériumával ismerkedhetünk meg gregorián énekek kísértében.

 

Pécsen, a száz éve megnyitott Hotel Palatinusban előadást tartanak a PÉCSI SÖRkultúráról és a bemutatkozik az 1861 Kesztyűmanufaktúra, de  lesz a városban többek között bányajárás a Mecseki Bánya Múzeumban. A teljes pécsi program megtalálható a muzej.hu-n és a pecsimuzeumok.hu-n.

 

Budapesten egységes jegyárakkal (felnőtt: 1500Ft, gyerek 600Ft, 6 éves kor alatt ingyenes), vidéken pedig saját díjszabással látogathatók majd a helyszínek.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség / PécsiPlusz, az országos programról bővebben: muzej.hu

Kapcsolódó cikkek

boganyitibor400-1444186140.jpgPécs, 2015. október 7. - Alighanem Magyarországon korábban még nem játszott zeneművel lép színpadra a Pannon Filharmonikusok együttese a keddi budapesti bemutató után október 8-án, csütörtökön a pécsi Kodály Központban.

pecsi-csaladi-szinhazi-fesztival2014-1401015613.jpgPécs, 2014. május 26. - Nagy érdeklődés előzi meg a kedden kezdődő Pécsi Családi Színházi Fesztivált, amely tizenegy hazai teátrum tizenhárom produkcióját és a Pécsi Tudományegyetem egy előadását kínálja a közönségnek.

badar-sandor-1440167467.jpgFonyód, 2015. augusztus 21. - Badár Sándor önálló stand up-estjével jelentkezik a KULTKIKÖTŐ PRODUKCIÓ a fonyódi Kulturális Központban augusztus 23-án, vasárnap este 8 órai kezdettel.