Múzéj: hetven program tizenöt pécsi helyszínen

2016. június 21., kedd 06:00

Pécs, 2016. június 21. - Tizenöt helyszínen mintegy hetven érdekes programmal várják a látogatókat szombaton, a Múzeumok éjszakáján a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) munkatársai a baranyai megyeszékhelyen.

Csornay Boldizsár, a JPM igazgatója az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón elmondta: bár az idei rendezvénysorozat kiemelt helyszíne Kecskemét, Pécsett is "legalább olyan színes, ha nem színesebb" programokkal várják az érdeklődőket.

 

A Hősök, újítók, felfedezők tematikára épülő idei programsorozat keretében a Káptalan utcában a látogatók Zsolnay Vilmossal tehetnek képzeletbeli sétát, akinek alakját Tillai Gábor, a JPM főmuzeológusa formálja meg.

 

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a Zsolnay Múzeumban csempefestést tartanak, a Vasarely Múzeumban pedig kreatív, op-art stílusú szelfit készíthetnek magukról a látogatók. Ugyanott 22 órától a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kar elektronikus zenei szakának hallgatói adnak koncept-improvizációs koncertet.

hirdetés

 

A Martyn Ferenc Múzeumban a filozófus-római császár Marcus Aureliusról szóló interaktív előadást, filmvetítést és beszélgetést rendeznek, valamint domborműfestés is várja a résztvevőket. Rendeznek közönségtalálkozót is Ráday Mihállyal, akivel Pécs megmentett és pusztuló értékeiről és városfejlesztési kérdésekről is beszélgetnek.

 

A Reneszánsz Kőtár látogatói a nemrég zárult, Nagyító alatt a pénz című tárlathoz kapcsolódva kipróbálhatják a pénzverést, a Múzeum Galériában pénteken megnyílt, királyi és főnemesi herendi porcelánokból válogató kiállításhoz kapcsolódva pedig porcelánfestő-bemutatót tartanak, de test- és körömdíszítés is csábítja a látogatókat.

 

A Természettudományi Múzeumban 17 órától családi programokat rendeznek: lesz minikiállítás, játszóház, a résztevők ősleletek nyomába eredhetnek a múzeum raktárában. Ugyanott este az élővilág nagy kihalásairól és a kozmikus katasztrófákról hallgathatnak meg előadást az érdeklődők, majd a programokat tűzzsonglőrök műsora és Szent Iván-éji tűzugrás zárja.

 

A Néprajzi Múzeumban a gyermekprogramok mellett táncos műsorral színesített könyvbemutatót rendeznek, amelyen Balogh János és Gunszt Andrea Hegyaljától Tótországig című kötetét mutatják be.

 

Az idén 125 éves Mecsek Egyesület időszaki kiállításához kapcsolódva tartanak eladásokat a Várostörténeti Múzeumban, ahol élő társasjátékkal is várják az érdeklődőket.

 

A Vasváry-házban a pécsi kesztyűé lesz a főszerep: az érdeklődők a régi modellek mellett a Karma Pécsi Kesztyű 2016-17-es kollekciójával is megismerkedhetnek.

 

Izgalmas programnak ígérkezik az immár hagyományos fáklyás túra a Jakab-hegyre, ahol a pálos kolostor romjánál a rend egyik szerzetese vezeti be a kolostori élet mindennapjaiba a túrázókat.

 

Szintén hagyomány, hogy a Múzeumok éjszakáján Pécsen a látogatók városnéző kisvasúttal utazhatnak egyik helyszínről a másikra. Idén a járat 18 és 23 óra között óránként indul a Káptalan utcából.

 

A programokról részletesen a www.pecsimuzeumok.hu honlapon lehet tájékozódni.

 

Forrás: MTI, a teljes pécsi program: muzej.hu

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. október 21. - A My Budapest Photo Project kiállítás különlegessége abban rejlik, hogy a fényképek készítői hajléktalan emberek, akik a kezdeményezés keretén belül lehetőséget kaptak arra, hogy eldobható fényképezőgéppel készített képeken keresztül saját szemszögükből mutassák be a várost. Egy szakmai zsűri által leválogatott, ötven fényképből álló kiállítás Budapest után Pécsett lesz megtekinthető október 22-én a Csinos Presszóban. Az eseményre a Pécs Bike Maffia a helyi rászorulók javára szervezett adománygyűjtéssel és közösségi főzéssel készül.

ketten-egyedul400-1432669077.jpgBudapest, 2015. május 27. - Egy nap híján egy hónap múlva nyit az idén tízéves KULTKIKÖTŐ. Június 26-ától két hónapon keresztül négy helyszínen működik a Balaton legsokoldalúbb rendezvénysorozata.

hobagoly400-1417289001.jpgPécs, 2014. november 30. - Több mint hetven programmal tizenhét helyszínen várja a legkisebbeket és szüleiket a Zsolnay Kulturális Negyed a Hóbagoly Mesefesztiválon december 6-án és 7-én.