Music by… - film és zene a Kodály Központban

2014. október 8., szerda 17:00

o26a0009-400-1412779231.jpgPécs, 2014. október 8. - Film és zene kapcsolatába nyújt betekintést a Pannon Filharmonikusok filmzenei koncertestje október 9-én 19 órakor a Kodály Központ hangversenytermében.

Film és zene az alkotóművészet két olyan területe, amely szorosan együtt él: kiegészítik, formálják, inspirálják és újraértelmezik egymást vagy önmagukat a másik által. A két művészeti kifejezési forma kölcsönhatását bemutató hangverseny műsora idén a nagy klasszikusokból és a mai mozisikerekből egyaránt csemegéz. A filmzenei részletek megidézik E.T.-t, Indiana Jonest, Hook kapitányt, az Avatar szereplőit és sok más filmbéli ismerőst.

 

John Williams neve már megszokott a film- és a zeneművészet kedvelői közös halmazának körében. John Powell, James Horner neve azonban talán kevésbé cseng ismerősen, még ha műveikkel gyakrabban is találkozunk, mint a zeneirodalom nagy klasszikus alkotásaival. A filmzeneszerzők kiléte sokszor rejtve marad, miközben szakmai műveltségük és kompetenciájuk vetekszik a jól ismert zeneszerzőkével, jól ismert alkotásaik hangzásképe pedig rokonnak mondható a 19-20. század klasszikus repertoárjával.

hirdetés

 

A világ vezető zenekarainak koncertműsorába manapság már szinte kivétel nélkül helye van a filmzenének, mindez elősegíti, hogy Hollywood filmóriásainak zeneszerzői is méltó figyelemhez jussanak, és előrelépjenek a névtelenség pozíciójából. A filmzenei koncertek továbbá lehetőséget adnak arra is, hogy a közönség a zene oldaláról is megfigyelje mindazt, amit a filmélmény nyújtott, azaz felfedezze, hogy a nagy elődök és példaképek Wagner, Mahler, Bruckner és Csajkovszkij öröksége miként értelmeződik a filmzeneszerzők keze alatt újra, továbbá hogyan egészül ki mindaz a populáris zenei világ elemeivel.

 

Igazi kuriózum, hogy a társulat az idei évadban a videojátékok világában is tesz majd egy felejthetetlen zenei kitérőt. Az elmúlt évtized eleje óta a virtuális játékok zenei anyaga a világ vezető szimfonikus zenekarai számára sem tabu többé, ahogy a Pannon Filharmonikusoknak sem az. Németországban szimfonikus koncertsorozatot rendeztek játékok zenéit megszólaltatva, a Londoni Szimfonikusok is több koncertet és lemezt töltött már meg hasonló zenei anyaggal. Ezt az innovatív példát követi a pécsi társulat is. Így nem maradhat távol a koncertteremtől a többmilliós példányban letöltött Angry Birds vagy a kvarcjátékok korából ránk maradt, de a mobiltelefonokon és a táblagépeken is hódító Tetris sem.

 

A hangverseny különlegessége, hogy a filmzenei élményt a feldolgozott alkotásokhoz kapcsolódó kisfilmek és klipek teszik igazán komplexszé.

A koncert műsora:


Music by…
2014. 10. 09., csütörtök 19.00h, Kodály Központ

 

John Williams: Indiana Jones: Az elveszett frigyláda fosztogatói - Raiders March
John Williams: E.T., a földönkívüli - Flying Theme
Tilman Silescu: Anno 1404
...: Tetris
Tilman Silescu: Arcania: Gothic 4.
Ari Pulkkinen: Angry Birds
Nobuo Uematsu: Final Fantasy
John Powell: Így neveld a sárkányodat - szvit
Garry Schyman: Bioshock
Skugge-Rintamäki: Battlefield 3.
John Powell: X-Men 3.: Az ellenállás vége - szvit
John Ottman: X-Men 2. - szvit
John Williams: Jurassic park
John Williams: Hook - Flight to Neverland
James Horner: Avatar-szvit

 

Vezényel: Christian Schumann

 

A koncert együttműködő partnere a European FilmPhilharmonic Institute.

 

Forrás: PFZ

Kapcsolódó cikkek

szendrey-petofi1-1360849384.jpg

Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert...

battle-of-cowpens-1362590201.jpg

Exkluzív interjú Poncius Pilátussal és Kolombusz Kristóffal, hírek a Traianus-bevásárlóközpontról, szórólap rabszolgavásárról - ilyen és ehhez hasonló, fantasztikusan humoros írásokkal és képsorokkal mutatja be a történelmet a SzemTanú - Történelem napilapstílusban című kötet. A könyv sajátossága, hogy nem csak ismeretterjesztésre és tanulásra ideális, hanem nagyon sok nevetést is tartogat az olvasó számára, így kikapcsolódásra, szórakozásra ugyanolyan jó.

Pécs, 2016. november 30. - December másodikán, pénteken nyílik meg az Alkotó Pedagógusok Képzőművészeti Műhelyének Évszakok címet viselő kiállítása a Civil Közösségek Házának Gebauer Galériájában.