Mozart, Schubert és közönségdíjas szólista a zene világnapján

2013. szeptember 25., szerda 19:37

laduver-mihaly400-1380130717.jpgHagyományos díszhangversenyével köszönti a Pannon Filharmonikusok a zene világnapját. 2013. október 1-jén, kedden 19 órai kezdettel a Kodály Központban Mozart és Schubert művei szólalnak meg. Az est szólistájaként színpadra lép az idei „Év zenekari művésze” címet viselő Laduver Mihály.

Mindkét szerző páratlan iskolapéldája a zenei sokszínűségnek. A hangversenyen Mozart Varázsfuvolájának Nyitánya után a zeneszerző utolsó befejezett hangszeres műve, az A-dúr klarinétverseny és Schubert utolsó befejezett szimfóniája, a IX. „Nagy C-dúr’ szimfónia dallamai töltik majd be a koncerttermet. Mindkettő utolsó helyen szerepel az életműben, ám az elsők között a világ zeneműveinek sorában.

 

KLARINÉT & KIVÁLÓSÁG

 

hirdetés

A Zene világnapja a halhatatlan zeneszerzők és örökérvényű zeneműveik megidézése mellett a tolmácsolásukban maradandót alkotó kiváló muzsikusok bemutatkozásának is teret ad. Ilyen kiválóság például az est szólistájaként színpadra lépő Laduver Mihály is, a Pannon Filharmonikusok klarinétművésze (képünk előterében), akit 2012-ben a társulat közönsége a legkedvesebb muzsikusnak választott meg, nem kisebb érdemként 2013-ban ő nyerte el Az év zenekari művésze címet.

 

Laduver Miháy zenei pályája Mohácson indult, majd a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában folytatódott, egykori iskolájának ma már tanára. A Liszt Ferenc Zeneakadémia klarinétművész szakán Szatmári Zsolt professzor irányításával érett kiváló muzsikussá. Tehetségét ajándékba kapta, tudását azonban Michel Arrignon, Jermoe Julien Laferriere, Varga Gábor, Kovács Béla, Dittrich Tibor kurzusain tökéletesítette. A Pannon Filharmonikusok 2003 óta büszke klarinétjátékára.

 

A koncerten Kovács János, a Magyar Állami Operaház Liszt- és Kossuth-díjas karmestere dirigálja a zenekart.

 

A hangverseny műsora és közreműködői:

 

MOZART & SCHUBERT
Díszhangverseny a zene világnapján

2013. október 1., kedd 19 óra, Kodály Központ

Mozart :  A varázsfuvola - nyitány
Mozart :  A-dúr klarinétverseny, K.622
Schubert :  IX. „Nagy C-dúr” szimfónia, D.944

Közreműködik: Laduver Mihály – klarinét
Vezényel: Kovács János

 

Bővebb információ: www.pfz.hu

 

A koncert a pécsi Zeneszüret Fesztivál programjának része, így a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Pannon Filharmonikusok koprodukciójában valósul meg.

 

Forrás: Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. október 28. - A fantasy-filmek (Alkonyat, Az éhezők viadala) hatalmas sikere hazánkat is elérte: Trokán Nóra és Inotay Ákos főszereplésével elkészült az első nagyszabású magyar fantasy-akciófilm, melyben a hősök feszült és izgalmas akciók közepette próbálják legyőzni egymást és egyben önmagukat is, hogy végül jobbá tegyék az emberek világát.

leonardo0515-400-1400180222.jpgPécs, 2014. május 15. - A Janus Pannonius Múzeum izgalmas programokkal, középkori sétákkal, reneszánsz hangulattal, a Leonardo, a reneszánsz zseni című kiállítás ingyenes tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket május 17-én, a Múzeumok Világnapján.

bp-klezmer-band-1369296048.jpg

Az immár 1990 óta működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élményé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.