Magyarok kenyere székely nemzeti rockoperával

2016. augusztus 17., szerda 07:00

Pécs, 2016. augusztus 17. - A Magyarok kenyere kezdeményezés pécsi ünnepén kenyérszenteléssel, jótékonysági akcióval és a Csaba királyfi című, székely nemzeti rockopera előadásával várják a közönséget augusztus 20-án - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) közleménye szerint a Sétatéren szombat délután Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa megszenteli az összmagyar lisztből sütött nagy kenyeret. A rendezvényen - mások mellett - fellép Tolcsvay László zeneszerző-előadóművész, a jótékonysági akció művészeti igazgatója és a Zengő együttes.

 

A közleményben kiemelik, hogy idén is meg lehet kóstolni a jótékony célra készült kiscipókat, amelyeket a Pécsi Jótékony Nőegylet kínál adomány fejében.

hirdetés

 

A Csaba királyfi ingyenes előadása 20 órától lesz látható székesegyház előtti Dóm téren. Mint felidézik, G. Nagy Ilián több éves kutatómunka után írta meg a művet, amely Attila király esküvőjétől a székelyektől való búcsúzásig kíséri végig Csaba királyfi történetét.

 

A ZSÖK arra is kitért, hogy augusztus 20-án ingyenesen látogatható a pécsi székesegyház, ahol 18 órától ünnepi szentmisét tartanak.

 

A Magyarok kenyere kezdeményezés 2011-ben indult Pécsről, keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet osztanak szét a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetek között.

 

Korinek László jogászprofesszor, a Magyarok kenyere ötletgazdája a program javára gyűjtött termény augusztus eleji ünnepélyes összeöntésekor Orfűn azt mondta, hogy már a tavalyi 450 tonnát is meghaladta a jótékonysági kezdeményezésre idén összegyűjtött búza mennyisége.

 

Az első évben magyarországi és határon túli magyarlakta településekről tíz tonna búza érkezett Baranyába, 2012-ben húsz, egy évvel később 100, 2014-ben már 220 tonna. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2013-ban 77, egy esztendővel később 120, tavaly pedig 362 tonna összegyűjtésével járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez.

 

A karitatív akció idei nagy kedvezményezettjei között szerepel a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon és a fővárosi Oltalom Karitatív Egyesület.

 

A támogatást szeptember 20-án, a gyermekek világnapján osztják szét a rászorulók között, ugyanakkor idén már lehetőség van arra, hogy a lisztadományból minden magyarországi megye karitatív szervezetei részesüljenek.

 

Forrás: MTI, bővebben: www.magyarokkenyere.hu

Kapcsolódó cikkek

evszakok-film-youtube400-1459674366.jpg

Budapest-Pécs, 2016. április 4. - Magyarországon április 14-én kerül a mozikba az Évszakok című nagyszabású természetfilm, amelynek premier előtti megtekintésével természetvédelmi programokat támogathatnak a nézők.

Villány, 2014. június 4. - A Ganxsta Zolee és a Kartel fellépésével indítja a nyarat a Ha Péntek, akkor Villány! rendezvénysorozat június 6-án, pénteken. Az ingyenes koncertre 20 órától várják a látogatókat a Villányi Rendezvénytérre.

muzej2015-400-1434228178.jpgBudapest, 2015. június 14. - Az ország kedvenc nyári múzeumos programja idén számos újdonságot mutat meg a kultúra szerteágazó területéről. A klasszikus „nézelődős" kiállítások mellett rengeteg kuriózumjellegű esemény kapott helyet. Bejuthatunk elzárt területekre, vagy ízelítőt kaphatunk - sokszor ténylegesen is - a múzeumok, bemutatóhelyek munkájából.