Kullervo: Sibelius-ritkaság a koncertteremben

2015. október 7., szerda 06:05

boganyitibor400-1444186140.jpgPécs, 2015. október 7. - Alighanem Magyarországon korábban még nem játszott zeneművel lép színpadra a Pannon Filharmonikusok együttese a keddi budapesti bemutató után október 8-án, csütörtökön a pécsi Kodály Központban.

Jean Sibelius, finn komponista születésének 150. évfordulóját a zenekar azzal ünnepli, hogy műsorra tűzi a szerző igen ritkán játszott, ám kivételes művét, a Kullervo-szimfóniát. Sibelius szerzeménye a Kalevala tragikus sorsú szereplőjéről, Kullervóról írott, öttételes szimfonikus költemény, mely a szólisták és az énekkar szerepeltetésével úgynevezett kórusszimfóniává nemesedik. A zenekar partnere két kiváló, finn szólista, Tuija Knihtilä és Markus Nieminen, valamint a Honvéd Férfikar (második képünkön) lesz, akik finn nyelven idézik fel a Kalevala szövegét.

hirdetés

 

A hangversennyel a zenekar még egy évfordulót ünnepel, Arvo Pärt, észt komponistát 80. születésnapján a szerző Benjamin Britten emlékére írott Énekével (Cantus in memoriam Benjamin Britten) köszönti. A világ egyik legkeresettebb zeneszerzőjének művében énekhang nincsen, csak a vonósok éteri tisztaságú dallamait hallhatjuk. Benjamin Britten emlékének megidézést pedig mi más, mint egy Britten-darab, a Négy tengeri közjáték elhangzása teszi teljessé.

 

honvedferfikar600-1444186119.jpg

 

Az északi szerzőket felvonultató hangverseny műveiben nemcsak az a közös, hogy valamennyi mű ritkán hangzik el a hazai zenekarok előadásában, hanem az is, hogy mindegyik darab a vokális és instrumentális műfajok közötti átjárhatóságot példázza, mégpedig úgy, hogy az énekszó éppen ott csendül majd fel, ahol kevésbé várnánk, de „néma” marad akkor, amikor a cím vagy a műfaj mást sugallna.

 

A zenekart a hangversenyen Bogányi Tibor (első képünkön) vezető karmester dirigálja, aki a Sibelius Akadémián - a finn szerzőnagyság partitúráin - nevelkedett dirigenssé, így rá nézve is igaznak látszik Hannu Lintu gondolata, melyet a helsinki Sibelius-tárlat videoinstallációjában oszt meg a közönséggel. Eszerint a finn karmesterek elismertségében valószínűleg szerepet játszhat, hogy a vezénylés fortélyait Sibelius szimfóniáinak tanulmányozásával sajátítják el.

 

Forrás: Benkő Eszter / Pannon Filharmonikusok, jegyrendelés: www.jegymester.hu

Kapcsolódó cikkek

pezsgoborfeszt-1379692434.jpgPécs, 2013. szeptember 20. - A Pécsi Vasutas Koncert Fúvószenekar fellépésével, valamint Ferenczi György és a Rackajam koncertjével veszi kezdetét ma este a második Pécsi Pezsgő Borfesztivál a baranyai megyeszékhelyen. A rendezvényekre a tavalyihoz hasonlóan mintegy 100 ezer embert várnak.

Budapest, 2015. október 28. - A fantasy-filmek (Alkonyat, Az éhezők viadala) hatalmas sikere hazánkat is elérte: Trokán Nóra és Inotay Ákos főszereplésével elkészült az első nagyszabású magyar fantasy-akciófilm, melyben a hősök feszült és izgalmas akciók közepette próbálják legyőzni egymást és egyben önmagukat is, hogy végül jobbá tegyék az emberek világát.

Baranya, 2015. május 10. - Az idei Ördögkatlan Fesztiválon Ránki Dezső, Dresch Mihály és Wahorn András mellett díszvendég lesz az Örkény Színház is, amely teljes társulatával lép fel az összművészeti fesztiválon augusztus 4. és 8. között.