Kortárs ősbemutatóval jelentkezik a PFZ és az Amadinda

2013. november 10., vasárnap 12:00

amadinda400-1384081292.jpgÚjabb kortárs ősbemutatót visz színpadra november 14-én, csütörtökön 19 órakor a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központ hangversenytermében. Sinfonica concertante című művét a Filharmonikusok és az Amadinda Ütőegyüttes közös felkérésére, kifejezetten a két együttes közös játékára komponálta Gyöngyösi Levente.

A 38 éves Bartók-Pásztory díjas zeneszerzőt 2012 óta foglalkoztatja a zenekar, mint rezidens komponistát. A zenekar felkérésére írt első művét, a Pécs iránti tiszteletet kifejező Ouvertura Sopianaensis nyitányát a tavalyi évad nyitókoncertjén mutatta be az együttes. A zenekar és a szerző szakmai együttműködése azóta – egy újabb művel − tovább mélyült.  „Egy szimfonikus zenekar ilyen mértékű bizalma a zeneszerző felé nagy megtiszteltetés, és Magyarországon igen ritka” - mondta Gyöngyösi Levente (második képünkön) az ősbemutató kapcsán. Valóban, idehaza kevés példa születik arra, hogy egy zenei műhely egy adott szerzőt célzottan történő felkérésekkel – kvázi mecénásként foglalkoztat. A Pannon Filharmonikusok kiemelt szakmai küldetésének érzi, hogy a kortárs zenei alkotóművészetet támogassa. Amikor nem zeneművek megrendelésével, akkor a kortárs művek gyakori műsorba emelésével teszi mindezt.

hirdetés

 

A most elkészült Gyöngyösi-mű hibrid műfajt képvisel, a versenymű és a szimfónia jegyeit egyaránt magán hordozza, a concertáló jelleg az Amadinda Ütőegyüttes (első képünkön) hangszereinek virtuóz játékában köszön vissza, ezek a marimba, a xilofon, a vibrafon és a harangjáték.

 

A hangszereket az érdeklődők közelebbről is megismerhetik november 13-án, 18 órakor a Kodály Központban azon a közönségtalálkozón, ahol lehetőség nyílik találkozni a szerzővel, Gyöngyösi Leventével, az Amadinda Ütőegyüttes művészeti vezetőjével, Rácz Zoltánnal és Bogányi Tibor állandó karmesterrel. A Pannon Zenebaráti Körrel közösen szervezett, mindenki számára nyitott találkozón a résztvevők sokat megtudhatnak és beszélgethetnek a műről, az együttesek műhöz való viszonyáról, a kortárs zenei világról. A beszélgetést Kircsi László vezeti.

 

gyongyosi-levente400-1384081514.jpg

 

A november 14-i koncert minden elemében a kortárs zene jegyében telik. A Sinfonia concertante felvezetéseként Fritz Kreisler A kínai dobos című művét, majd kínai tradicionális zenét hallhatunk, az este második felében pedig Sztravinszkij Tavaszi áldozata hangzik el, melynek ősbemutatója épp 100 évvel előzi meg a Gyöngyösi-művet, mégis kapcsolódik a kettő. A Tavaszi áldozatban is fontos szerephez jut a ritmika, Sztravinszkij olyan ritmus-kombinációkkal keltett feszültséget művében, amely a korabeli zenei élet számára ismeretlen volt. Ezért a Tavaszi áldozat 1913-as, botrányos párizsi premierjére a kortárs zene születéseként tekintünk vissza.

 

A Sinfoncia concertantét november 15-én, 19 órakor Budapesten is bemutatja a zenekar a Művészetek Palotájában helyet kapó koncertsorozatának nyitó „akkordjaként”.

 

Frissítés:

 

TAVASZI ÁLDOZAT & AMADINDA
2013. 11. 14., csütörtök 19.00h, Kodály Központ

Fritz Kreisler: A kínai dobos (Tambourin chinois) 
The Romping Golden Pheasants - kínai tradicionális zene
Gyöngyösi Levente: Sinfonia concertante 4 ütőhangszerjátékosra és zenekarra
Sztravinszkij: Tavaszi áldozat

Közreműködik: Amadinda Ütőegyüttes (művészeti vezető: Rácz Zoltán)
Vezényel: Bogányi Tibor

 

A koncertre jegyek még korlátozott számban kaphatók a Kodály Központ jegypénztárában és a www.jegymester.hu weboldalon.

 

KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Gyöngyösi Levente & Amadinda & Pannon Filharmonikusok
2013.11.13., szerda 18.00h, Kodály Központ, Hangversenyterem

A rendezvény mindenki számára ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a [email protected] webcímen vagy a 72/500-329-es telefonszámon lehet.

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. október 3. - A Civil Közösségek Háza Gebauer Galériája tisztelettel meghívja október 7-én, pénteken 16 órára a 10 éves MODERN MŰHELY a Zene Világnapja alkalmából rendezett 19 HANG című kiállításának megnyitójára.

Pécs, 2016. augusztus 17. - A Magyarok kenyere kezdeményezés pécsi ünnepén kenyérszenteléssel, jótékonysági akcióval és a Csaba királyfi című, székely nemzeti rockopera előadásával várják a közönséget augusztus 20-án - közölték a szervezők az MTI-vel.

Budapest, 2014. december 9. - Közeleg a karácsony, és egyre többen teszik fel a kérdést: milyen könyvet vegyek a gyerekemnek? Az UNICEF Magyarország és a Bookline közös gyerekkönyv-ajánló programja közzétette újabb listáját, amin nyolc gyerekeknek és egy szülőknek szóló könyv érdemelte ki a Szívünk rajta-matricát. A lista folyamatosan bővül, a könyvek ajánlását gyerekektől, szülőktől és kiadóktól egyaránt várják a program szervezői.