Kortárs ősbemutatóval jelentkezik a PFZ és az Amadinda

2013. november 10., vasárnap 12:00

amadinda400-1384081292.jpgÚjabb kortárs ősbemutatót visz színpadra november 14-én, csütörtökön 19 órakor a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központ hangversenytermében. Sinfonica concertante című művét a Filharmonikusok és az Amadinda Ütőegyüttes közös felkérésére, kifejezetten a két együttes közös játékára komponálta Gyöngyösi Levente.

A 38 éves Bartók-Pásztory díjas zeneszerzőt 2012 óta foglalkoztatja a zenekar, mint rezidens komponistát. A zenekar felkérésére írt első művét, a Pécs iránti tiszteletet kifejező Ouvertura Sopianaensis nyitányát a tavalyi évad nyitókoncertjén mutatta be az együttes. A zenekar és a szerző szakmai együttműködése azóta – egy újabb művel − tovább mélyült.  „Egy szimfonikus zenekar ilyen mértékű bizalma a zeneszerző felé nagy megtiszteltetés, és Magyarországon igen ritka” - mondta Gyöngyösi Levente (második képünkön) az ősbemutató kapcsán. Valóban, idehaza kevés példa születik arra, hogy egy zenei műhely egy adott szerzőt célzottan történő felkérésekkel – kvázi mecénásként foglalkoztat. A Pannon Filharmonikusok kiemelt szakmai küldetésének érzi, hogy a kortárs zenei alkotóművészetet támogassa. Amikor nem zeneművek megrendelésével, akkor a kortárs művek gyakori műsorba emelésével teszi mindezt.

hirdetés

 

A most elkészült Gyöngyösi-mű hibrid műfajt képvisel, a versenymű és a szimfónia jegyeit egyaránt magán hordozza, a concertáló jelleg az Amadinda Ütőegyüttes (első képünkön) hangszereinek virtuóz játékában köszön vissza, ezek a marimba, a xilofon, a vibrafon és a harangjáték.

 

A hangszereket az érdeklődők közelebbről is megismerhetik november 13-án, 18 órakor a Kodály Központban azon a közönségtalálkozón, ahol lehetőség nyílik találkozni a szerzővel, Gyöngyösi Leventével, az Amadinda Ütőegyüttes művészeti vezetőjével, Rácz Zoltánnal és Bogányi Tibor állandó karmesterrel. A Pannon Zenebaráti Körrel közösen szervezett, mindenki számára nyitott találkozón a résztvevők sokat megtudhatnak és beszélgethetnek a műről, az együttesek műhöz való viszonyáról, a kortárs zenei világról. A beszélgetést Kircsi László vezeti.

 

gyongyosi-levente400-1384081514.jpg

 

A november 14-i koncert minden elemében a kortárs zene jegyében telik. A Sinfonia concertante felvezetéseként Fritz Kreisler A kínai dobos című művét, majd kínai tradicionális zenét hallhatunk, az este második felében pedig Sztravinszkij Tavaszi áldozata hangzik el, melynek ősbemutatója épp 100 évvel előzi meg a Gyöngyösi-művet, mégis kapcsolódik a kettő. A Tavaszi áldozatban is fontos szerephez jut a ritmika, Sztravinszkij olyan ritmus-kombinációkkal keltett feszültséget művében, amely a korabeli zenei élet számára ismeretlen volt. Ezért a Tavaszi áldozat 1913-as, botrányos párizsi premierjére a kortárs zene születéseként tekintünk vissza.

 

A Sinfoncia concertantét november 15-én, 19 órakor Budapesten is bemutatja a zenekar a Művészetek Palotájában helyet kapó koncertsorozatának nyitó „akkordjaként”.

 

Frissítés:

 

TAVASZI ÁLDOZAT & AMADINDA
2013. 11. 14., csütörtök 19.00h, Kodály Központ

Fritz Kreisler: A kínai dobos (Tambourin chinois) 
The Romping Golden Pheasants - kínai tradicionális zene
Gyöngyösi Levente: Sinfonia concertante 4 ütőhangszerjátékosra és zenekarra
Sztravinszkij: Tavaszi áldozat

Közreműködik: Amadinda Ütőegyüttes (művészeti vezető: Rácz Zoltán)
Vezényel: Bogányi Tibor

 

A koncertre jegyek még korlátozott számban kaphatók a Kodály Központ jegypénztárában és a www.jegymester.hu weboldalon.

 

KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Gyöngyösi Levente & Amadinda & Pannon Filharmonikusok
2013.11.13., szerda 18.00h, Kodály Központ, Hangversenyterem

A rendezvény mindenki számára ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a posta@pfz.hu webcímen vagy a 72/500-329-es telefonszámon lehet.

Kapcsolódó cikkek

holland-koncert-tulipanok400-1398414546.jpgPécs, 2014. április 25. - A Pannon Filharmonikusok meghívására fapapucsba bújtatja Háry Jánost az Utrecht Student Orchestra a Kodály Központ színpadán április 27-én, vasárnap, Hollandia nemzeti ünnepén.

Pécs, 2015. november 25. - Száz fellépő, köztük a Kispál és a Borz szórakoztatja a közönséget a hazai alternatív zenei színtér egyik legfontosabb eseményén, a Fishing on Orfű fesztiválon, amelyet 2016. június 22. és 25. között kilencedik alkalommal rendeznek meg Orfűn.

tapfactory-5-400-1423153362.jpgPécs, 2015. február 6. - Nyolc férfi, ütőhangszerek, tánc, akrobatika, sztepp és nem utolsó sorban rengeteg humor egy látványos showműsorban: 2015-ben Magyarországra érkezik a legendás TAP FACTORY produkció. Aki szereti a STOMP-ot, a Lord of the Dance-t és a Cirque du Soleil-t, kíváncsi arra, hogy milyen lehet mindez összegyúrva és újragondolva, nem fog csalódni, ha jegyet vált a show-ra.