Kocsis Zoltán újra a Pannon Filharmonikusok pódiumán

2013. december 12., csütörtök 06:00

kocsiszoltan400-1386776112.jpgA kétszeresen Kossuth-díjas, világhírű karmester, Kocsis Zoltán dirigálja a Pannon Filharmonikusok zenekarát december 14-én, szombaton 18 órakor a Kodály Központban.

A KOCSIS & BARTÓK című koncert központi művével a zenekar pontot tesz annak a folyamatnak a végére, mely során Bartók Béla zongoraversenyeit viszi színpadra. Az I. zongoraversenyt 2012 őszén játszotta a zenekar Kocsis Zoltán közreműködésével, míg a II. zongoraversenyt 2013 januárjában Bogányi Gergellyel.

 

Kocsis Zoltán most szombaton újra egy Bartók-mű apropóján áll a zenekarral közös pódiumra, mint annak első állandó vendégkarmestere. A III zongoraversenyt VÁRJON DÉNES (második képünkön) közreműködésével szólaltatja meg a Pannon Filharmonikusok.

 

varjondenes500-1386776310.jpg

hirdetés

 

A mű, mely utolsó alkotása a magyar zene ikonikus alakjának, egyszerre derűs és bús. A könnyed, lírai hangvételű művet a szerző felesége Pásztory Ditta zongoraművész születésnapjára szánta ajándék gyanánt, ugyanakkor a zongoraverseny komponálásakor Bartók már nagyon beteg volt, legyengülten, lázasan dolgozott. Fia, Péter előre bevonalazta a partitúrát, melynek végére a zeneszerző azt írta: „vége”.

 

Csak valószínűsíthető, hogy Bartók tudatában volt annak, hogy élete utolsó művét komponálja, termékeny időszaka volt ez, kórházi ágyán azt mondta: „Az a baj, hogy teli bőrönddel kell elmennem”. New Yorkban halt meg az utolsó 17 ütem hangszerelésének befejezése előtt.

 

A jól ismert amerikai nagyváros köti össze Bartók zongorversenyét Dvořak IX. „Újvilág” szimfóniájával, mely a New Yorki Filharmonikusok felkérésére készült, és szerző legtöbbet játszott darabja. Népszerűségét mutatja, hogy 1969-ben a szimfónia felvételét Neil Armstrong az Apollo 11-en magával vitte az űrbe. A Pannon Filharmonikusok pedig 2013. december végén magával viszi nyugat-európai koncertkörútjára, és megszólaltatja majd a genfi Victoria Hallban, a zürichi Tonhallében és Luzern koncerttermében is.

 

A címben az „Újvilág” kifejezés azt jelzi, hogy a mű a cseh származású Dvořak Amerikáról szerzett benyomásait rögzíti. A szimfónia – az ihletadó újvilághoz hasonlóan - több népcsoport zenei kultuszának lenyomata, komponálásakor a szerzőre az afro-amerikai népzenei motívumok mellett az indián eposzok is inspirálóan hatottak, miközben a cseh népi jellegről sem feledkezett meg.

 

A műsorról:

 

KOCSIS & BARTÓK
2013. 12. 14., szombat 18.00h, Kodály Központ

 

Wagner:  Tannhäuser - Nyitány
Bartók:  III. zongoraverseny
Dvořák:  IX. „Újvilág” szimfónia, (e-moll) op.95

 

Közreműködik: Várjon Dénes – zongora
Vezényel: Kocsis Zoltán

 

Jegyek még korlátozott számban kaphatók a Kodály Központ jegypénztárában, illetve a www.jegymester.hu weboldalon.

 

Forrás: Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó cikkek

Siklós, 2014. augusztus 29. - Több százan főznek egy időben csirkepaprikást a hétvégén Siklóson a tizenharmadik alkalommal megrendezendő Szüreti Csirkepaprikás Fesztiválon.

Pécs, 2016. szeptember 13. - A Pécsbányai Közösségi Ház szeptember 16-i, pénteki programját Arató Vilja, a Pécsbányai Kulturális Egyesület művelődésszervezője ajánlotta portálunk figyelmébe.

Pécs-Budapest, 2015. december 17. - Magyarországon koncertezik 2016-ban a világhírű Londoni Filharmonikus Zenekar. Szeptember 29-én a pécsi Kodály Központban, szeptember 30-án pedig a budapesti Erkel Színházban lépnek fel.