Klasszikus "kötelező" íróink szerelmi titkai

2013. február 14., csütörtök 14:32

szendrey-petofi1-1360849384.jpg

Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert...

Tudtad?

 

          Petőfi már jegyben járt Szendrey Júliával, amikor megkérte egy debreceni színésznő kezét is.

 

          Molnár Ferenc azért vette el Fedák Sárit feleségül, hogy elválhasson tőle.

 

          Ady, Léda és Diósi Ödön, Léda meleg férje hármasban éltek Párizsban.

hirdetés

 

         Krúdy Gyula megszöktette szeretője kiskorú lányát és feleségül vette.

 

         Az Anna-versek ihletője összesen tíz percre találkozott egész életében Juhász Gyulával.

 

         Csáth Géza levélben írta meg öccsének, hogy meg fogja ölni feleségét, de nem vették komolyan.

 

         Babits Mihály elkérte Szabó Lőrinctől annak menyasszonyát, Török Sophie-t, és már másnap összeházasodott vele.

 

         Kosztolányi végakarata szerint a koporsójába rejtették el utolsó szeretője leveleit.

 

         Hatvany Lajos báró egy bordélyházban ismerte meg gyermekei anyját.

 

Nyári Krisztián barátainak szánt bejegyzéseiből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.

 

40 történet sok illusztrációval Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, hitvesekről, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.

 

Rendeld meg!

 

(booker.hu)

Kapcsolódó cikkek

elsopalkonyainyarinyitottpincek400-1467140870.jpg

Palkonya, 2016. június 29. - A Pünkösdi Nyitott Pincék sikerein felbuzdulva új rendezvénnyel készül Palkonya, a Villányi borvidék egyik legszebb települése. Borászok, kézművesek, helyi porták várják a bor- és a gasztronómia szerelmeseit egy fantasztikus nyári borozós napra most szombaton, július 2-án!

Orfű, 2016. július 27. - Közös minifesztivált rendez a hétvégén két népszerű zenekar, a Halott Pénz és a Wellhello, amely szombaton és vasárnap az orfűi nagytó partjára, a Panoráma Campingbe várja a rajongókat.

allatkertek-ejszakaja-mti-foto400-1471672529.jpg

Budapest, 2016. augusztus 20. - Az ország 11 településén összesen 12 állatkert várja az érdeklődőket szakvezetéssel, látványetetéssel és interaktív programokkal az V. Állatkertek éjszakáján augusztus 26-án.