Jazz & hárfa a Filharmonikusok koncertjén

2014. március 2., vasárnap 15:30

rudner-razvalyaeva400-1393770417.jpgPécs, 2014. március 2. - Meglepő szerepben mutatja be a hárfát a Pannon Filharmonikusok JAZZ & HÁRFA című koncertje március 6-án, csütörtökön este 7 órakor a Kodály Központ hangversenytermében.

Jazz és hárfa kettőse különös és szokatlan páros, de jól megférnek Terényi Ede „Jazz” hárfaversenyében. Terényi termékeny zeneszerző, pályája sokarcú, a népzenei ihletésű művektől egészen a szerialista alkotásokig, a zenei grafikától a neobarokkig számos különböző irányzat fellelhető kompozícióiban. Életművében szívesen kísérletezik a neostílusokkal, és szívesen komponál különböző hommage-okat. A „Jazz” a második versenyműve erre a hangszerre, a különleges kompozícióval Gershwin előtt tiszteleg a komponista.

hirdetés

 

A hárfaversenyt Mozart és Schumann szimfóniája keretezi. Mozart ’kis’ g-moll szimfóniája a Sturm und Drang idején keletkezett, amikor a zenében is megjelent a szélsőséges érzelmek ábrázolásának igénye. Mindez egy új műfaj, a melodrámák megjelenését hozta magával. A melodrámák zenei eszközei köszönnek vissza Mozart első mollban írt szimfóniájában is.

 

Schumannt egy feleségével tett közös Rajna menti utazás inspirálta, innen ered a szimfónia címe. A házaspár útja során ellátogatott a kölni dómba is, amely annyira lenyűgözte a zeneszerzőt, hogy a szimfónia alaphangneméül a szentháromságra utaló Esz-dúrt választotta, és ez csak egy a műben fellelhető, dómbeli élményekkel való számos kapcsolódási pontból.

 

A hárfaversenyben az orosz származású Razvaljajeva Anasztázia, Junior-Prima díjas hárfaművész lesz a zenekar partnere. A koncerten Ola Rudner dirigálásával lép színpadra a társulat.

 

JAZZ & HÁRFA
2014. március 6., csütörtök 19.00, Kodály Központ

  • Wolfgang Amadeus Mozart: g-moll szimfónia K.183
  • Terényi Ede: "Jazz" - hárfaverseny
  • Robert Schumann: III. Esz-dúr 'Rajnai' szimfónia, op. 97
  • Közreműködik: Razvaljajeva Anasztázia - hárfa
  • Vezényel: Ola Rudner

„A zenekar két szembetűnő ismérve azonnal feltűnik: az egyik, hogy nagyszerű szólistái vannak, akik magabiztos játékkal kötik le a figyelmet. Technikailag a zenekar hangzása kiváló.„ /Andreas Göbel - Kultturradio.de/

 

Jegyek korlátozott számban még kaphatók a Kodály Központ jegypénztárában, valamint a www.jegymester.hu weboldalon.

Forrás: Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. szeptember 13. - A Pécsbányai Közösségi Ház szeptember 16-i, pénteki programját Arató Vilja, a Pécsbányai Kulturális Egyesület művelődésszervezője ajánlotta portálunk figyelmébe.

Pécs, 2014. augusztus 24. - A Pannon Filharmonikusok szeptember 1-jén hagyományos ünnepi díszhangversenyével köszönti Pécset a Város napja alkalmából. A koncert ingyenes, de kizárólag tiszteletjeggyel látogatható.

pecsi-csaladi-szinhazi-fesztival2014-1401015613.jpgPécs, 2014. május 26. - Nagy érdeklődés előzi meg a kedden kezdődő Pécsi Családi Színházi Fesztivált, amely tizenegy hazai teátrum tizenhárom produkcióját és a Pécsi Tudományegyetem egy előadását kínálja a közönségnek.