Horvátország zenei legjava egy pécsi estén

2016. november 29., kedd 07:05

Pécs, 2016. november 29. - Horvátország legjavával nyitja decemberi koncertjeinek sorát a Pannon Filharmonikusok (PFZ). Az esten a Zágrábi Filharmonikus Zenekar előadásában a legtermékenyebb 20. századi horvát zeneszerző, Boris Papandopulo Amfitrion című zenés színművének nyitányát követően Beethoven Hármasversenye és Robert Schumann negyedik szimfóniája csendül fel. A hegedű, cselló és zongora játéka Beethoven művében a legkiválóbb horvát művészek előadásában hallható. Az est dirigense Jesko Sirvend. A Pannon Filharmonikusok előkarácsonyi ajándékként a koncert közönsége között adventi nyereményutat sorsol ki Zágrábba.

Közép-európai fővárosként Zágráb a kultúra, zene és művészet központja Horvátországban, melynek egyik védjegye a 145 éves hagyománnyal rendelkező Zágrábi Filharmonikus Zenekar. Az együttes az elmúlt időszakban kimagasló zenei eredményeket ért el, friss, lendületes produkciókkal gazdagította repetroárját, melyek között a fiatal művészek támogatására és a gyermekek zenei nevelésére létrejött darabok mellett crossover előadások is megjelennek.

 

Az európai együttműködésből jelesre vizsgázó zenekar közel tíz náció muzsikusait tömöríti, amely hozzájárul inspiráló és szenzitív játékához. Mindemellett Horvátország kulturális nagyköveteként hosszú évek óta ad nagyszerű hangversenyeket világszerte.

hirdetés

 

A Kodály Központban 2016. december 1-jén, kiemelkedő horvát szólistákkal - Martin Draušnik, Zrinka Ivancic és Smiljan Mrčel - vendégszerepel Horvátország vezető szimfonikus zenekara. Boris Papandopulo Amfitrion című művények nyitánya vezeti fel Ludwig van Beethoven egyik legnépszerűbb darabját, a zongorára, hegedűre, csellóra és zenekarra írt, op. 56-os C-dúr Hármasversenyét. Az estet Robert Schumann d-moll hangnemű negyedik szimfóniája zárja.

 

Az ünnepi készülődés jegyében a hangversenyen résztvevők között kétszemélyes adventi utat sorsol ki a Pannon Filharmonikusok a karácsonyi hangulatba és ünnepi fények díszébe öltözött Zágrábba.

 

A határon túli kulturális kapcsolatok elmélyítésére évek óta nagy figyelmet fordít a Pannon Filharmonikusok is, mely során élénk együttműködés alakult ki a horvát szimfonikus zenekarral. Ezt mutatja, hogy decemberi vendégszereplésüket követően márciusban a pécsi együttes lesz a vendége a horvát zenekar bérletsorozatának a zágrábi Lisinski Hall meghívottjaként.

 

- Megtiszteltetés számomra, hogy egy ország vezető zenekara egyenrangú partnerként tekint a Pannon Filharmonikusokra és kölcsönösen játszunk egymás bérletsorozatában, amelyről mindannyian tudjuk, a legnagyobb bizalmat tükrözi - tette hozzá Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója a vendégszerepléssel kapcsolatban.

 

A pécsi együttes Zágráb mellett az elmúlt években a horvátországi Eszék városával is egyre szorosabb kulturális kapcsolatot épített ki. Idén karácsonykor már harmadik alkalommal ad koncertet a zenekar az eszéki Magyar Konzulátus meghívására.

 

Forrás: PFZ, jegyrendelés: www.jegymester.hu

 

zagrabifilharmonikuszenekar600-1480397989.jpg

Kapcsolódó cikkek

amadinda400-1384081292.jpgÚjabb kortárs ősbemutatót visz színpadra november 14-én, csütörtökön 19 órakor a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központ hangversenytermében. Sinfonica concertante című művét a Filharmonikusok és az Amadinda Ütőegyüttes közös felkérésére, kifejezetten a két együttes közös játékára komponálta Gyöngyösi Levente.

Pécs, 2016. október 14. - A Nyíregyházáról induló Trembácz Éva Zsuzsa meghódította Washington D.C.-t, megszerette Pekinget, dolgozott Dakarban, most pedig Szarajevóval kacérkodik. Kultúrsokk és multikulturalizmus, elfogadás és kívülállás, szerelem (vegyes kapcsolat) és az anyaság, no meg egy jó adag honvágy jelenik meg írásaiban, amelyek az elmúlt közel egy évtized élményeiből táplálkoznak.

01-beethoven-dinyes-dani400-1406142124.jpgPécs, 2014. július 24. - A 7. Ördögkatlan Fesztiválon augusztus 5. és 9. között a Quimbytől és a Kiscsillagtól Lajkó Félixen, a Romungro fiúkon, a Csík zenekaron, a Vágtázó Csodaszarvason át Mozartig és Beethoven Kilencedik szimfóniájáig minden stílusban, minden műfajban régi nagy kedvencek és még felfedezésre váró ifjú titánok adnak koncerteket.