Ha Szigetvár, akkor hagyományőrző végvári játékok

2016. július 21., csütörtök 07:00

Szigetvár, 2016. július 21. - Végvári vigadalmak elnevezéssel hagyományőrző programot rendeznek pénteken és szombaton Szigetváron a Zrínyi-emlékév keretében.

A várba, várkertbe és a főtérre szervezett rendezvény az 1556-os szigetvári törökök elleni győzedelem hőseinek, Horváth-Stansics Márknak és vitézeinek állít emléket - tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

 

A vár és környéke 16-17. századi hagyományőrző csapatok szálláshelyévé válik: a látogatók korabeli viseleteket, török-magyar bajviadalt is láthatnak, emellett lőfegyvereket és ágyúkat mutatnak be a hagyományőrzők - ismertették a részleteket.

hirdetés

 

A programsorozat péntek délben a nándorfehérvári hősök emlékére kiadott díszlövéssel kezdődik.

 

Vasárnap délután solymászattal színesített lovas felvonulást tartanak, a közönség szórakoztatásáról a Magyar Tekerőzenekar koncertje gondoskodik, a gyerekek népi játékokkal is megismerkedhetnek.

 

A magyar, a török és a horvát államfő látogatásával, a meghívott nemzeteket bemutató tematikus napokkal, nemzetközi tudományos konferenciával, illetve szobor- és emlékműavatásokkal ünneplik Szigetváron és Pécsett Zrínyi Miklós és bajtársainak hősies helytállását. A jubileum szeptember 7-i központi programján - a szigetvári vár ostromának 450. évfordulójának délelőttjén - várhatóan egyszerre látogat a baranyai városba Áder János meghívására Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő.

 

Hóvári János, a Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke korábban az MTI-nek elmondta: szeptember 10-én és 11-én Szigetváron Magyarország legjobb hagyományőrzőivel mutatják be a történelmi hűségnek megfelelően Zrínyi Miklós és társainak kitörését. A bemutatón mintegy ötven magyar katonát megtestesítő jelmezessel szemben legalább százötven török katona fog felállni.

 

Akkor hozzátette: Guinness-rekordkísérletre készülnek a szigetvári zeneiskola növendékei és tanárai, akik 1566 percen keresztül fognak augusztus 26-án és 27-én a Balatonon hajózni és a kikötőkben a Zrínyi-hagyományhoz kötődő darabokat játszani.

 

Forrás: MTI, részletes program: www.szigetvar-zrinyi1566.hu

Kapcsolódó cikkek

Villány, 2016. május 22. - Forrónál is forróbbnak ígérkezik  június 10-11. Villányban. Az ötéves Gere Jazz Fesztivál egy őrült latin fiestával ünnepel, ahol a sztárvendég a Matt Bianco nevet viselő formáció alapítója, énekese és új formációja lesz.

Pécs, 2016. március 15. - Nemrég összeállt a száz fellépőt felvonultató idei Fishing on Orfű részletes programja. A fesztivált június 22. és 25. között kilencedik alkalommal rendezik meg a Pécshez közeli Orfűn.

Pécs, 2014. február 27. - A Maszkot ölt apraja-nagyja című farsangi készülődéssel megkezdődik ma a mohácsi busójárás, amelynek keretében hat napon át minden eddiginél több, 1100 jelmezes űzi a telet a Duna-parti városban.