Ha Nagynyárád, akkor újra Országos Kékfestő Fesztivál

2014. július 24., csütörtök 18:00

kekfesto-sardi-janos-emmesmuhely400-1406216770.jpgPécs-Nagynyárád, 2014. július 24. - A ma már kevesek által gyakorolt kékfestő mesterség hagyományainak megőrzésére, a termékek népszerűsítésére tizenötödik alkalommal rendezik meg az Országos Kékfestő Fesztivált a hétvégén Nagynyárádon.

A baranyai község internetes oldalán olvasható tájékoztató szerint az érdeklődők július 26-án, szombaton és július 27-én, vasárnap megtekinthetik a településen élő 94 éves Sárdi János (képünkön) kékfestő műhelyét, a templomot, a falumúzeumot, a kékfestő anyagokból, alkotásokból, valamint Colin Foster szobrászművész munkáiból a művelődési házban nyíló tárlatot.

hirdetés

 

A kétnapos eseményre több ezer látogatót várnak, akiknek szórakoztatásáról mindkét nap művészeti együttesek, ellátásukról helyi termelők gondoskodnak. A fesztiválon ezen kívül lesz ünnepi mise, kézműves kirakodóvásár, fényszínházi előadás és tűzijáték is.

 

Az önkormányzat korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Magyarországon már kevesebb mint fél tucatnyian gyakorolják az ősi német kékfestő mesterséget. Amíg a halvány búzavirágkék, indigókék anyagokból régen elsősorban a sváb lakosság hétköznapi ruháit varrták, ma inkább terítő, párnahuzat és függöny készül belőlük.

 

A kékfestő textíliák ma is keresettek, a késztermékek nagy részét vendéglátóhelyek tulajdonosai vagy olyan magánszemélyek vásárolják fel, akik ezzel szeretnék díszíteni üzletüket, otthonukat, de egyre többen vannak, akik újra ruhákat varratnak belőle.

 

Forrás: MTI, fotó: emmesmuhely.blogspot.hu

 

Részletes program: nagynyarad.hu

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. március 15. - Nemrég összeállt a száz fellépőt felvonultató idei Fishing on Orfű részletes programja. A fesztivált június 22. és 25. között kilencedik alkalommal rendezik meg a Pécshez közeli Orfűn.

Pécs, 2016. június 18. - Szent Iván napján és éjjelén elvarázsolt kertté lényegül Pécs varázslatosan mesés városrésze, a Tettye az első Pécsi Tüke Nap alkalmából délután 5 órától egészen az éj közepéig!

Pécs, 2016. december 13. - Bogányi Gergely a Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, valamint Gérard Korsten, a világhírű dirigens várja a Kodály Központ széksoraiba a zenebarátokat december 15-én. Majd karácsony hetében, december 20-án tartja a zenekar Magnificat című ünnepi hangversenyét, melynek helyszíne hagyományosan a Pécsi Bazilika. A koncerteken közreműködő szólisták mellett a decemberi hangversenyek műsorai ugyancsak kihagyhatatlan esteket ígérnek.