Európai Bordalfesztivál Villányban és Pécsen

2015. szeptember 12., szombat 08:00

Pécs, 2015. szeptember 12. - Kétszáz férfi énekes zengi a nemes bor dicséretét a 19. Európai Bordalfesztiválon, amelyet szeptember 25. és 27. között tartanak Villányban és Pécsen.

Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy, művészeti vezető sajtótájékoztatón elmondta: a Pécsi Napokhoz kapcsolódó eseményen a svédországi Sandviken Male Choir, az olaszországi Coro Citta di Osiero, az ausztriai Sangerrunde Kritzendorf, a horvátországi Klapa Kastav, valamint a Kodály Zoltán Férfikar és a Bartók Béla Férfikar vesz részt.

 

A bordalfesztivál meghívott vendége Tokody Ilona Kossuth-díjas szoprán és ifj. Sánta Ferenc Kossuth-díjas hegedűművész, Bognár Szabolcs bariton, Muskát András tenor, rajtuk kívül a Pannon Filharmonikusokat, a Zengő Együttest és a Pécsi Ércbányász Koncert-fúvószenekart is láthatja, hallhatja a közönség - tette hozzá.

hirdetés

 

Kitért rá, hogy a bordalfesztivál megnyitóját szeptember 25-én, pénteken tartják a villánykövesdi Batthyány Pincében. A férfikarok este negyed héttől borászatoknál adnak nyilvános pincekoncerteket, ezután a villányi Diófás téren lépnek fel. A fesztivál gálaestje másnap este hét órától a pécsi Kodály Központban lesz, az eseményre ezer embert várnak.

 

A férfikarok vasárnap délelőtt a Villány-Siklósi Borúton koncerteznek, délután három órakor pedig Pécsen, a Széchenyi téren sorra kerülő Bor és Dal Ünnepe elnevezésű rendezvényen, várhatóan több ezer érdeklődő előtt lépnek fel.

 

A fesztvált 1993 óta rendezik meg, ötletét a bordalok páratlanul gazdag zenei kincse mellett a kitűnő borairól is híres pécsi és villányi borvidék, továbbá az adta, hogy a férfikari éneklés világszerte bátorításra szorul, a férfikari mozgalomnak a hivatalos versenyek mellett szüksége van egy felszabadult, baráti hangulatú fesztiválra is.

 

Lakner Tamás utalt rá, hogy a bordalfesztiválokon eddig négy földrész 32 országának mintegy négyezer énekese hozta el Baranyába "nemzeti kultúrájának borhoz kapcsolódó értékeit", segítve ezzel a kultúrák közötti párbeszédet, művészeti együttesek együttműködését.

 

Az idei eseményhez kapcsolódóan szeptember 26-én délután fél öttől a pécsi Kodály Központban rendezik az 5. Villányi Prémium Bormustrát, ahol villányi borászok huszonkét, kiemelkedő minőségű cabernet franc borát mutatják be.

 

Forrás: MTI, bővebben: winesongfestival.hu/fesztival/a-kovetkezo-fesztival

Kapcsolódó cikkek

faszobrok-botanikus-kert-1380712020.jpgEgyedülálló kiállítás nyílt a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjében. A Művészeti Kar szobrászati tanszékének nyolc hallgatója faszobrászat-kurzuson készített munkáiból került válogatás az Orchidea és Bromelia-házba.

kokas400-1381897764.jpgEgy 300 éves Stradivari-hegedűn játszik a Liszt-díjas művész, Kokas Katalin a Pannon Filharmonikusok koncertjén október 19-én, szombat este a pécsi Kodály Központban. A koncert apropóján tárlat nyílt a Tudásközpontban.

Pécs, 2016. augusztus 17. - A Magyarok kenyere kezdeményezés pécsi ünnepén kenyérszenteléssel, jótékonysági akcióval és a Csaba királyfi című, székely nemzeti rockopera előadásával várják a közönséget augusztus 20-án - közölték a szervezők az MTI-vel.