Csak feszültség a mozivásznon

2013. május 10., péntek 11:38

emberrablas-5-600x337-1368179384.jpg

Nem látványos akciók és brilliáns megoldások teszik naggyá az új dán thrillert, az Emberrablást. Tobias Lindholm filmje a dán hagyományok szellemében a valóságra koncentrál, és kendőzetlenül, aprólékosan mutatja be a dráma minden szereplőjének lelkiállapotát. 

A tavaly elkészült Emberrablás című dán thriller már eddig is számos sikert aratott a nemzetközi filmes világban: az 53. Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb film díját és a FIPRESCI-díjat nyerte el, emellett díjazták a rangos Palm Springs-i seregszemlén is, és öt elismerést kapott a Dán Filmakadémiától, amely az év dán filmjének választotta meg – hasonlóan a dán filmkritikusokhoz.

hirdetés

 

A film középpontjában egy tipikusan mai probléma áll – nem csak azért, mert Afrika partjai mentén mindeddig nem sikerült véget vetni az emberrabló, zsaroló, fosztogató kalózcsoportok tevékenységét, hanem azért is, mivel a fogvatartott dán legénységért izgulva azt a kérdést állítja a nézők elé, hogy mennyit is ér az egyes ember élete a milliárdokkal zsonglőrködő globális cégek világában.

 

A szomáliai partoknál egy dán teherszállító hajót feltartóztatnak a kalózok, és túszul ejtik a legénységet. Idegőrlő tárgyalás kezdődik a kalózok és a hajó tulajdonosa között, amelynek tehetetlen szenvedőalanyai a legénység tagjai, köztük a két főhős, a családja után vágyakozó szakács, Mikkel és a vállalat egyik mérnöke. A tárgyalásokat Koppenhágában egy irodából vezénylik öltönyös férfiak, akik irodájukból nem tudják átérezni, hogy min mennek keresztül alkalmazottaik a halálfélelem és nélkülözés közepette, sőt, egy profi túsztárgyaló tanácsára a szívük helyett az eszükre hallgatnak…

 

Írta és rendezte: Tobias Lindholm
Producer: Rene Ezra, Tomas Radoor
Fényképezte: Magnus Nordenhof Jønck
Vágó: Adam Nielsen

Szereplők: Johan Philip Asbæk, Søren Malling, Dar Salim, Roland Møller

Kapcsolódó cikkek

himnusz-kezirat400-1390317947.jpgSzínházi programra, magyar remekművek előadására és közös Himnusz-szavalásra várják az érdeklődőket Pécsen és Komlón a magyar kultúra napja alkalmából.

Pécs, 2015. szeptember 12. - Kétszáz férfi énekes zengi a nemes bor dicséretét a 19. Európai Bordalfesztiválon, amelyet szeptember 25. és 27. között tartanak Villányban és Pécsen.

Baranya, 2015. május 10. - Az idei Ördögkatlan Fesztiválon Ránki Dezső, Dresch Mihály és Wahorn András mellett díszvendég lesz az Örkény Színház is, amely teljes társulatával lép fel az összművészeti fesztiválon augusztus 4. és 8. között.