Barokk esszencia: újra világhírű dirigens vezényel

2016. október 7., péntek 07:05

jonathancohen400-1475783152.jpg

Pécs, 2016. október 7. - A barokk zene valódi esszenciáját ismerheti meg a közönség október 13-án. A régizene specialistájaként számon tartott világhírű karmester, Jonathan Cohen vezénylésével a korszak legjelentősebb képviselőinek műveit adja elő a Pannon Filharmonikusok.

Alig két hét telt el azóta, hogy a legutóbbi hangversenyen világhírű dirigens vezénylésével állt színpadra a Pannon Filharmonikusok. Gérard Korsten fellépése után ismét a karmesterek elitjének tagja érkezik Pécsre.

 

A brit dirigens fiatal kora ellenére otthonosan mozog a barokk zene világában, így nem meglepő, hogy korunk egyik legkiválóbb közvetítője a régizenének. Folyamatos meghívásokat kap Európa legismertebb hangversenytermeibe. Pécsre a németországi Neussból érkezik, majd Münchenben és Párizsban adott koncertekkel folytatja vendégszerepléseit. Nyáron a londoni BBC Proms fesztivál ünnepelt fellépője volt.

hirdetés

 

Az est során a barokk zene három kiemelkedő alkotójának darabjait hallgathatja meg a pécsi közönség Jonathan Cohen tolmácsolásában. A koncerten elhangzó barokk muzsika lényege mindhárom komponista művében más formában érhető tetten.

 

A karmester jellemzése szerint: „Bach, Händel és Telemann, a zenetörténet három legnagyobb zeneszerzői és nem csupán a barokk zenét tekintve. Három igen egyedi stílusú zeneszerző, sikeresen megtalálta az útját annak, hogy elvegyítsék koruk erős európai trendjeit: olasz, francia és német stílusok, a maguk egyéni hangvételével és összetettségével. Mondhatjuk, hogy ez a német hármas alátámasztotta és formába öntötte a nyugati zenei tradíciókat. Mindegyik zeneszerző egymástól kissé különböző esszenciát képvisel. Bach szvitje magasztos, Telemann kantátája ékesszóló és bájos, Händel kantátája pedig drámai.”

 

A művész már több alkalommal járt Magyarországon. Most egy minden szempontból különleges koncerten köszönthetjük Pécsett. Korábbi tapasztalatai alapján a következőkről számolt be a magyar zenei kultúrával kapcsolatban: „Magyarország egyedi zenei örökséggel rendelkezik, a magyar kultúrát igen gazdagnak és tiszteletreméltónak tartom, így a közönség is zabolátlan szenvedéllyel és lelkesedéssel élvezheti a zenét, mely megjutalmazza és energiával tölti fel a zenészt.”

 

A koncert szólistái között köszönthetjük a Pannon Filharmonikusok közönségdíjas szólamvezetőjét, Gárdai Viktóriát, valamint a neves nemzetközi fesztiválok népszerű énekesét, Kovács Ágnest, aki Ashly Riches-zel, a brit komolyzenei élet ugyancsak elismert tagjával együtt lép a színpadra.

 

Forrás: PFZ

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. május 7. - A nacionalizmus és a underground a témája két különleges kiállításnak, amelyek május 8-án, csütörtökön nyílnak a baranyai megyeszékhelyen.

56-1354439863.jpgA nagy érdeklődésre való tekintettel októberben két előadást is felújít a Pécsi Harmadik Színház.

A 2012. tavaszi előadást: E kor nekünk szülőnk és megölőnk…címmel október 25-én 19 órai kezdettel láthatja újra a közönség.

Szent Iván-éjhez igazodva 2014. június 21-én több százezer ember egyetlen éjszakára - este 6 és hajnali 2 óra között - birtokba veheti Magyarország közel 500 múzeumát és kiállítóhelyét. Az intézmények több mint 4000 sokszínű programmal - többek között koncertekkel, divatbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel - várják az érdeklődőket.