Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválja 16. alkalommal

2014. április 24., csütörtök 12:00

Pécs, 2014. április 24. - A roma kultúra népszerűsítése, sokszínűségének bemutatása a célja a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiváljának, amelyet április 25-én és 26-án, pénteken és szombaton tartanak Pécsett.

Kosztics István, a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke Pécsen, a tizenhatodik alkalommal megrendezendő eseményt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: az első napon este hét órakor Bódi Guszti és a Fekete Szemek Együttes lép fel a Lauber Dezső sportcsarnokban.

 

Az egyesület elnöke hozzátette: másnap tíz órakor megnyílik az egyesület elmúlt huszonöt évét bemutató fotókiállítás a Rácz Aladár Közösségi Házban, ezt tizenegy órától Irodalmi matiné követi Bertók László Kossuth-díjas költő részvételével a Szentandrássy galériában, délután háromtól pedig folklórtalálkozó lesz nyolc hagyományőrző együttes részvételével a Rácz Aladár közösségi házban. Megjegyezte, hogy a fesztivál ideje alatt kézműves bemutatóra, vásárra és könyvkiállításra is várják a látogatókat.

hirdetés

 

Kosztics István az MTI érdeklődésére elmondta: a fesztivált szervező, negyedszázada működő Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület fontos feladatának tekinti, hogy a populárisabb, nagyobb tömegeket vonzó események megtartása mellett lehetőséget adjon a színvonalasabb művészetet képviselő alkotók bemutatkozására is.

 

Hangsúlyozta: a szervezet programjaival, kezdeményezéseivel szerepet vállal a cigány kultúra széles körű népszerűsítésében, igyekszik hozzájárulni romák és nem romák békés egymás mellett éléséhez, a roma integrációhoz, a romákkal kapcsolatos félelmek, tévhitek eloszlatásához. Kitért arra, hogy a cigány kultúra iránt nagy az érdeklődés, esetenként nagyobb a nem romák, mint a romák körében.

 

Kosztics István a sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy az egyesület a közelmúltban eredményesen vett részt két európai uniós pályázaton is. Az Etno kultúrfarm elnevezésű kezdeményezésük keretében 130 millió forintból vendégházat alakítanak ki a főként cigányok lakta Alsószentmártonban azoknak, akik ismerkednének a roma kultúrával, egy másik programjukkal pedig 50 millió forintból kétszáz halmozottan hátrányos, megváltozott munkaképességű embernek segítenek visszakerülni a munkaerőpiacra.

 

Forrás: MTI, bővebben: www.ckke.hu

Kapcsolódó cikkek

szuletett-tehetsegek400-1395848648.jpgPécs, 2014. március 26. - Született tehetségek virtuóz játéka öltözteti a tavasz színeibe a Kodály Központ hangversenytermét a Pannon Filharmonikusok következő koncertjén, március 27-én este 19 órakor.

Nagyvázsony, 2016. július 23. - Három napig tartó vigadalom várja a nagyvázsonyi Kinizsi Várban azokat, akik szeretnének elmerülni a középkori gasztronómia, a zene és a mese világában. Mátyás király legerősebb hadvezérének, Kinizsi Pálnak vára kellemes időutazásra invitál mindenkit július 29. és 31. között.

Pécs, 2016. szeptember 5. - Mintegy harminc programmal, köztük a Kiscsillag, a 30Y és a Ripoff Raskolnikov Band koncertjével várja látogatóit a Pécsi Napok szeptember 16. és 25. között.