Baranya német értékei a Király Galériában

2015. október 4., vasárnap 08:00

Pécs, 2015. október 4. - A Baranyai Nemzetiségi Körkép keretében év végéig mutatkoznak be a megyében élő nemzetiségek a Total Art Egyesület szervezésében. Az egyesület várja iskolák jelentkezését, a kiállítások népismeret órának is helyszínt biztosítanak. Szeptember 25-én nyílt meg a Német értékek Baranyában című tárlat, amely október végéig fogadja az érdeklődőket a Király utca 24. szám alatti galériában.

A baranyai, legnépesebb számmal jelenlévő négy nemzetiség közül a horvátok augusztus végén kezdtek  "A horvátok sokszínűsége és kultúrája Baranyában" kiállítással, ahol Baranyában  egyedülálló módon és egy időben jelent meg a megyében élő négy horvát népcsoport kultúrája, történelme és építészete is.

 

A sorozat folytatásaként szeptember 25-én megnyílt "Német értékek Baranyában" kiállítást rendező Total Art Egyesület egyedi módon határozta meg a német értékek baranyai bemutatását, speciális tematika szerint emelt ki egyes elemeket, hangsúlyozva  a német értékteremtés szerepét ezeken a területeken.

hirdetés

 

Az október végéig látogatható tárlat egyik fontos része a baranyai németek építészete. Tipikusak a parasztházaik, a gerendás építőművészetük. Fontos elem a német tájházak bemutatása is, hiszen közel húsz ilyen van a megyében.

 

A kiállításon megismerkedhetünk hagyományos mesterséget még űző népművészek (Timmel Cintia és Gradwold Zsolt keramikus) alkotásaival, illetve kortárs képzőművészek (Trischler Ferenc és Dechandt Antal szobrászművész) műveivel is.

Szintén kiemelt helyet kaptak - a Baranya megyei Levéltár segítségével kikutatott - olyan hiteles történelmi dokumentumok, melyek rávilágítanak a baranyai neves német iparosok és kereskedők megyei jelenlétére, többek között megismerhetjük a világhírű Angster orgonaépítő dinasztiát is.

A német hónap fővédnöke, dr. Gerner Zsuzsanna, pécsi német tiszteletbeli konzul támogatásával a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak diplomamunkáiba is beleolvashatunk a tematikákhoz kapcsolódóan, többek között Bock Patrícia Villányról készült írásába.

A "Baranyai Nemzetiségi Körkép" rendezvénysorozatát a németek után a baranyai szerbek, majd a romák programsorozata zárja ebben az évben.

Forrás: Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület / MTI OS, bővebben: www.totalart2014.eu

Kapcsolódó cikkek

56-1354439863.jpgA nagy érdeklődésre való tekintettel októberben két előadást is felújít a Pécsi Harmadik Színház.

A 2012. tavaszi előadást: E kor nekünk szülőnk és megölőnk…címmel október 25-én 19 órai kezdettel láthatja újra a közönség.

Pécs, 2015. december 28. - Gyermek és felnőtt közönségével együtt búcsúztatja az óévet a Bóbita Bábszínház a szerdai Szárnyas Malac Napon.

meghivo-ritka-kincsek400-1462682105.jpg

Pécs, 2016. május 8. - Fodor Ildikó művészeti szakkörének munkáiból nyílik kiállítás a Civil Közösségek Háza Gebauer Galériájában - ajánlotta portálunk figyelmébe Arató Vilja, a Nevelők Háza Egyesület kulturális szervezője.