Bányavidék-trilógia: Pécsre jön mindhárom darab

2014. február 14., péntek 06:00

banyaviz-mti-szigetvary-zsolt400-1392352503.jpgPécs, 2014. február 14. - Három egymást követő napon lesznek láthatók Székely Csaba erdélyi író nagysikerű Bányavidék-trilógiájának darabjai. Az előadásokat öt társulat viszi színre márciusban Pécsen.

A Pécsi Harmadik Színház által játszott, Vincze János rendezte Bányavirágot március 10-én, a Pécsi Nemzeti Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház által Bérczes László rendezésében bemutatott Bányavakságot március 11-én, a budapesti Szkéné Színház és a FÜGE Egyesület Csizmadia Tibor rendezte Bányavíz című előadását március 12-én láthatja a közönség - írta közleményében a Pécsi Nemzeti Színház.

hirdetés

 

A Bányavirág és a Bányavíz című előadásnak a Pécsi Harmadik Színház, a Bányavakságnak a Pécsi Nemzeti Színház ad otthont, a produkciók este hét órakor kezdődnek.

 

"Úgy hisszük, nem tanulság nélkül való ezen alkotások színpadi feldolgozásával ily módon találkozni, a trilógia bemutatása három önálló, húsbavágóan mai témát feszegető mű érvényes színpadi megfogalmazását ígéri" - jegyezte meg a teátrum. A közlemény kitér arra, hogy a trilógia első két darabjának hazai felfedezése a Pécsi Országos Színházi Találkozókhoz (POSZT) kötődik.

 

A Bányavirágot 2011-ben a dramaturgok és a kritikusok is az évad legjobb drámájává választották, írója Szép Ernő-jutalmat és a Nyílt Fórum Vilmos-díját kapta teljesítményéért. A tragikomédiát angolból olaszra fordítva a közelmúltban Rómában is bemutatták.

 

A pécsi nemzeti utalt arra, hogy a Bányavakságot ugyancsak a POSZT-on ismerhette meg a szakma és a közönség, a Bányavíz pedig első díjat hozott alkotójának az Örkény Színház drámapályázatán.

 

Képünkön: Tóth József és Eke Angéla a Bányavíz tavaly szeptemberi budapesti bemutatóján - MTI-fotó: Szigetváry Zsolt

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

furdofesztival2015-400-1468863105.jpg

Harkány, 2016. július 19. - Közel negyed évszázada Harkány egyik legfontosabb rendezvénye az idén július 22-24. között zajló XXIII. Fürdőfesztivál. Az eseménynek otthont adó Harkányi Gyógy- és Strandfürdőben három napig egymást érik majd az ismert hazai előadók koncertjei, az aktív kikapcsolódást szolgáló sportlehetőségek, valamint a családoknak szóló szabadidős programok.

tojasfestes400-1396698672.jpgPécs, 2014. április 5. - A hagyományos virágvasárnapi Ifjúsági Tojásfestő Versennyel április 13-án veszi kezdetét a Míves Tojás Múzeum húsvéti programsorozata a Pécsváraddal szomszédos Zengővárkonyban.

balaton1-400-1431847512.jpgBudapest, 2015. május 18. - Idén is megrendezik a Nagyon Balaton programsorozatot: májustól szeptember végéig 25 esemény várja az érdeklődőket a Balaton régió rangos kulturális, gasztronómiai és sportfesztiváljaival.