Andrej Gavrilov bal keze újra Magyarországon

2014. november 16., vasárnap 09:30

gavrilov1-400-1416126341.jpgBudapest-Pécs, 2014. november 16. - A budapesti Művészetek Palotájában november 21-én, a pécsi Kodály Központban pedig november 22-én ismét Andrej Gavrilov, világhírű zongoraművész lesz a Pannon Filharmonikusok szólistapartnere.

A pianista nem először játszik együtt a pécsi társulattal. Tavaly, a Pannon Filharmonikusok nyugat-európai koncertkörútján, Svájc és Németország elsőszámú koncerthelyszínein több ízben fellépett a zenekarral, köztük a Berlini Filharmónia nagytermében adott hangversenyen is. 2013 decemberében, a turné felvezetéseképp pedig a pécsi közönségnek is megmutatta páratlan zsenialitását. Andrej Gavrilov kiváló kapcsolatot ápol a Pannon Filharmonikusokkal, a pécsi újrázásról a turnét követően azonnal megállapodást kötött az együttessel.

 

A virtuóz orosz pianista mindössze félévnyi felsőfokú tanulmányai után nyerte meg harminc évvel ezelőtt a Csajkovszkij-versenyt, pályája aztán rendhagyó módon ívelt felfelé. Néhány évvel később ugyanis ötéves házi őrizete vette kezdetét, 1984-ben, Gorbacsovnak köszönhetően kapott újra útlevelet. Újabb öt év múlva, pályája csúcsára érve visszavonult az előadó-művészettől. Nyolc év múlva, zongoratechnikáját átdolgozva tért vissza, a világ zenei elitje és a Pannon Filharmonikusok nagy örömére.

hirdetés

 

A novemberi koncerteken Gavrilov zongorajátékát Ravel balkezes zongoraversenyének előadásában és Prokofjev versenyművében élvezheti a budapesti és a pécsi közönség. Bal kézre írott zongoraversenyek már az I. világháborút megelőzően is léteztek, különös népszerűségre mégis azt követően tettek szert Paul Wittengstein osztrák pianistának „köszönhetően”, aki - miután a háborúban jobb kezét vesztette - számos zeneszerzőt kért fel egykezes mű komponálására. Születtek darabok többek között Strauss, Korngold és Prokofjev tollából, a megszületett kompozíciók közül mégis a legnépszerűbb Maurice Ravel concertója lett, annak ellenére is, hogy Wittengsteinnek nem tetszett, ezért a bemutató előtt beleírt a partitúrába, ezzel végleg magára haragítva a szerzőt.

 

A koncertek műsora a századelő Párizsát idézi meg, mely rajongott a keleti kultúrákért, különösen a cári Oroszország produktumaiért. Dukas La Péri című balettjét a párizsi Olasz Balett felkérésére írta. Az orosz kulturális inváziót mutatja, hogy Szergej Prokofjev is egy időben Párizst választotta lakhelyéül, Ravel és Saint-Saëns pedig otthon voltak ott. A századelő Párizsát jellemző szellemi pezsgés hatása valamennyiük alkotói pályájában tetten érhető.

 

A koncerteken a Pannon Filharmonikusok zenekarát Bogányi Tibor vezényli, a PFZ vezető karmestere nem először dolgozik együtt Andrej Gavrilovval.

 

Gavrilov Párizsa

 

2014. november 21., péntek 19.30h, Művészetek Palotája

2014. november 22., szombat 18.00h, Kodály Központ

 

Műsor:
Dukas: Fanfár
Dukas: La Péri - táncköltemény
Prokofjev: I. zongoraverseny
Ravel:  Zongoraverseny balkézre
Saint-Saëns: Haláltánc

 

Közreműködik: Andrej Gavrilov - zongora
Vezényel: Bogányi Tibor

 

A koncertekre jegyek még korlátozott számban kaphatók. További részletekért kattintson ide.

 

Forrás: Benkő Eszter / Pannon Filharmonikusok

 

gavrilov2-600-1416126589.jpg

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. április 5. - Törteli Lilla, Mothokgo Ronald és Zsin Bence Elered című kiállításának megnyitóját rendezik meg április 6-án a pécsi Civil Közösségek Házában - hívta fel portálunk figyelmét Arató Vilja, a Nevelők Háza Egyesület kulturális szervezője.

Szigetvár, 2015. augusztus 20. - A hosszú hétvégén és szeptember elején számos szórakoztató és hagyományőrző programmal várja az érdeklődőket a „kisváros”.

Kaposvár, 2016. június 27. - A zene határokon átívelő változatosságát mutatja be, a tánc és a színház varázslatos világát idézi meg a Babel Sound fesztivál, amelyre július 19. és 24. között kerül sor Balatonbogláron, a Kultkikötő színpadán.