A magyar kultúra napja: színházi előadás és közös szavalás

2014. január 21., kedd 16:25

himnusz-kezirat400-1390317947.jpgSzínházi programra, magyar remekművek előadására és közös Himnusz-szavalásra várják az érdeklődőket Pécsen és Komlón a magyar kultúra napja alkalmából.

Pécsen szerdán a Pécsi Nemzeti Színházban (PNSZ) Molnár Ferenc Doktor úr című klasszikus színművének előadását tartják, a Kodály Központban pedig ezen a napon magyar remekműveket, Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós, Weöres Sándor, Nagy László és mások mellett Buda Ferenc verseit hallhatja a közönség. Az eseményen közreműködik Érdi Tamás zongoraművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Mecsek Kórus, Gulyás Dénes operaénekes, Márta István zeneszerző, a PNSZ és a Pécsi Balett több művésze, Sólyom Katalin, Uhrik Dóra, Stenczer Béla és Mikola Gergő.

hirdetés

 

Pécs önkormányzati vezetése és a fellépők este fél tízre a Széchenyi térre várják a lakosságot, hogy gyertyaláng mellett együtt, bensőséges hangulatot teremtve szavalják el a 191 évvel ezelőtt született Himnuszt.

 

Komlón szerdán délután öt órától a színház és hangversenyteremben a Súgólyuk Színház Határtalan hazaszeretet zenés összeállításával ünnepelnek.

 

A magyar kultúra napját hivatalosan 1989. óta ünnepeljük január 22-én. A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

 

Forrás: MTI

 

Itt olvashatja a Pécsi Nemzeti Színház január 22-ére szóló részletes ajánlóját.

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. október 5. - Tedd próbára kreativitásodat október 8-9-én, a családi LEGO® rendezvénysorozat pécsi állomásán, az Árkádban! A helyszínen a programon résztvevők a népszerű LEGO® DUPLO™, Friends™, City™, Nexo Knights™, és Ninjango™ játékelemekből készíthetik el saját építményeiket. Az alkotásoknak csak a képzelőerő szabhat határt!

ordogkatlan-2014-400-1401562882.jpgPécs, 2014. május 31. - Ez a hetedik alkalom, hogy Bérczes László és Kiss Mónika, a két fesztiválszervező „kosárfonó” közös álmaiból augusztus elejére egy fesztivál lesz a valóság - olyan fesztivál, ahol öt napon keresztül egy gyönyörű vidéken - négy baranyai falucskában - barátságban, békességben és felszabadultan ünneplünk.

Pécs, 2016. november 30. - December másodikán, pénteken nyílik meg az Alkotó Pedagógusok Képzőművészeti Műhelyének Évszakok címet viselő kiállítása a Civil Közösségek Házának Gebauer Galériájában.