A legismertebb klasszikus szaxofonművész Pécsen

2016. szeptember 22., csütörtök 07:00

Pécs, 2016. szeptember 22. - Latin szaxofon, spanyol flamenco és brazil szamba egy estén, a Pannon Filharmonikusok bérletnyitó koncertjén. Arno Bornkamp, a „Concertgebouw Ezüst Babérlevele” díjat elnyert szaxofonművész a Zene világnapján, október 1-jén mutatkozik be a Kodály Központ színpadán. A pécsi látogatás során a Pannon Filharmonikusok koncertjét megelőző napon a zenekar tehetségtámogató programjának keretében pedig nem mindennapi szaxofonkurzuson adja át tudását a Pécsi Művészeti Gimnázium diákjainak.

Arno Bornkamp a hangszerének koronázatlan királya, a modern virtuóz archetípusa, akinek a művészete és páratlan hangzásvilága előtt világszerte adóznak. 1982-es debütálása óta több mint 250 koncerten játszotta a számára komponált versenyműveket. Egyedülálló zenei tehetségével most a pécsi közönséget kápráztatja el egy kihagyhatatlan estén, a Zene világnapján. A Pannonicum-bérlet nyitó koncertjén a szaxofont fókuszba helyezve, kiemelkedő komolyzenei koncertet valósít meg a zenekar, mely nem csak Pécsett, de Magyarországon is különösen ritkán hallható.

 

A műsor-összeállítása több szempontból is különleges. A négy felcsendülő műből kettőt a hangszer-, kettőt pedig a témaválasztás kapcsol össze. Tomasi és Milhaud darabjai a klasszikus zeneirodalom azon ritkaságai közé tartoznak, amelyben a szaxofon meghatározó zenei szerephez jut. Debussy Iberiája és Mendelssohn „Olasz” szimfóniája pedig a zeneszerzők külföldi útjainak „dokumentációi”, az ott szerzett élmények és benyomások akusztikus lenyomatai.

hirdetés

 

Szendrői Zsuzsanna, pécsi szaxofonművész véleménye szerint Arno Bornkamp a klasszikus szaxofonozás minden dimenzióját megjeleníti játéka közben. Megnyerő  virtuozitásával, átható líraiságával elkápráztatja a hallgatót. Egy átütő személyiség, aki páratlan hang birtokosa és határozott zenei megoldások jellemzik játékát. A közönség pedig valamennyi koncertjén megtapasztalhatja a tökéletes stílus és a kifinomult, elegáns hangzásvilág összhangját.

 

A zenei tudás kiteljesítése mellett Arno Bornkamp számára rendkívül fontos, hogy a művészet és a klasszikus zene a fiatal generációt is elérje és magával ragadja. Utazásai során örömmel támogatja azokat a kezdeményezéseket, mely az ifjúság zenei képzését segíti elő. A pécsi koncert Milhaud Scaramouche darabjával kapcsolatban egy korábbi emlékét is felidézte:

 

„Ez a darab egy igen meghatározó része a pályafutásomnak. A zongorára írt verzióját talán több mint százszor is előadtam már. A zenekari verziót körülbelül hússzor és mindig nagyon szívesen. Egy előadás különösen kiemelkedik a többi közül: 2014-ben a Sao Paolo Állami Ifjúsági Zenekarral játszottam, amely Sao Paolo szegény negyedeiből toboroz gyerekeket, magas színvonalú zenei oktatást biztosítva számukra, egy önkormányzati program finanszírozásában. El sem tudják képzelni, hogy ezek a gyerekek milyen lendülettel játszották a szamba részt!!”

 

Szeptember 30-án tehát a PFZ tehetségtámogató programjának keretében a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola hat szaxofonon tanuló diákjával fog külön-külön foglalkozni a kurzus keretében Arno Bornkamp. Az egyedülálló alkalmat valódi megtiszteltetésként éli meg Szendrői Zsuzsanna, az intézmény oktatója, aki így fogalmazott:

 

„Ez egy fantasztikus dolog, olyan, ami nem túl gyakran történik egy ember éltében. Az, hogy az általunk tisztelt, és nagyra tartott művész személyesen látogat el hozzánk. Hihetetlen motivációt jelent nekem és a diákjaimnak egyaránt, nagyon várjuk a találkozást.”

 

A koncert karmestere szintén a zenevilág kiemelkedő képviselője, Gérard Korsten, akivel ezidáig Magyarországon csak a Budapesti Fesztiválzenekar élén találkozhatott a közönség, most azonban Pécsett is bemutatkozik.

 

Forrás: Pannon Filharmonikusok, további részletek: www.pfz.hu

 

arnobornkamp470-1474518123.jpg

Kapcsolódó cikkek

a-kellekes400-1435260299.jpgBalatonföldvár, 2015. június 26. - A július 17-re meghirdetett Closer című előadás helyett a KULTKIKÖTŐ - Balatonföldvár műsorán Kern András önálló estje, A kellékes szerepel - tájékoztatták portálunkat a műsorváltozásról a szervezők.

Pécs, 2016. október 17. - Ajánljuk olvasóink figyelmébe a Civil Közösségek Háza Sétatéri esték újrahangolva című programsorozatának következő előadását, melynek címe: Carmen újratöltve, előadója: Dr. Vígh Árpád egyetemi tanár.

Budapest, 2016. augusztus 14. - A Szabad Tér Színház meghívására augusztus 20-án este 8 órától újra különleges gálakoncerttel köszöntik a világ első televíziós komolyzenei tehetségkutatójában feltűnt ifjú tehetségek a nemzeti ünnepet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.