A Kodály Központban debütál a Bogányi-zongora

2015. április 9., csütörtök 05:55

zongora400-1428548483.jpgPécs, 2015. április 9. - A baranyai megyeszékhelyre érkezik a Bogányi Gergely Kossuth-díjas művész által megálmodott, új fejlesztésű hangversenyzongora. A Pannon Filharmonikusok április 16-i, Zarathustra című koncertje jóval több, mint a hangszer dél-dunántúli bemutatkozása.

A pécsi esemény lesz az első alkalom, hogy a zongora játéka egy nagyzenekari környezetben színpadra vitt zongoraversenyben nyilvánosan meghallgatható.

 

A futurisztikus külsejű, számos technikai újítással bíró Bogányi-zongorát januárban a Zeneakadémián mutatták be a nagyközönségnek. Az új hangversenyzongora erőteljes, tiszta, egyenes hangon szólal meg, megálmodója, Bogányi Gergely szerint hangzása barátságosabb, mint a mai modern zongoráké. Az új fejlesztés a névadó zongoraművész mellett Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember nevéhez fűződik. /Fidelio.hu/

hirdetés

 

Az árpilisi koncerthez számos olyan kivételes mozzanat kapcsolódik, ami miatt kihagyhatatlan kulturális programnak ígérkezik. Egyrészt a zongora első zenekari megszólalása alkalmával a kortárs magyar zene kiemelkedő szerzőjeként hivatkozott Dubrovay László kompozíciójának dallamai csendülnek majd fel - várhatóan a komponista jelenlétében. Másrészt a koncerten a Pannon Filharmonikusok Richard Strauss és a zeneirodalom ikonikus művét, az Im-ígyen szóla Zarathustra című szimfonikus költeményt is eljátssza. A monumentális zenekart megkívánó zeneművet április 16-án a pécsi Kodály Központban, április 18-án a budapesti Művészetek Palotájában viszi színpadra a társulat. A Pannon Filharmonikusok ezzel folytatja azt az elmúlt években megkezdett utat, melyet járva Richard Strauss szimfonikus költeményeinek teljes sorát műsorra tűzi.

 

A Pannon Filharmonikusok rendkívüli várakozással tekint a különleges hangszer érkezésére, és a Kodály Központ európai színvonalú hangversenytermében történő első megszólalására, melyet minden bizonnyal zenetörténeti pillanatként jegyez majd a hazai művészeti élet. A PFZ egy olyan haladó szellemiségű, nyitott művészeti műhely, amely maga is belső innovációs törekvéseinek köszönhetően jutott a hazai zenekarok élvonalába, így a magyar művészeti innováció minden fontos lépését rendkívüli örömmel üdvözli.

 

Jegyek korlátozott számban még kaphatók a www.jegymester.hu weboldalon vagy a Kodály Központ jegypénztárában. A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

Forrás: Benkő Eszter / PFZ

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. november 4. - A Civil Közösségek Háza Gebauer Galériája tisztelettel meghívja következő kiállítására.

leonardo-punkosd400-1401806158.jpgPécs, 2014. június 3. - Az európai viszonylatban is egyedülálló, nagysikerű Leonardo-kiállítás mellett országos színházi találkozóval és családi szórakoztató programsorozattal indítja a 2014-es nyári turistaszezont Pécs.

faszobrok-botanikus-kert-1380712020.jpgEgyedülálló kiállítás nyílt a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjében. A Művészeti Kar szobrászati tanszékének nyolc hallgatója faszobrászat-kurzuson készített munkáiból került válogatás az Orchidea és Bromelia-házba.