Markáns hidegfront érkezik a hétvégére

2013. december 5., csütörtök 15:35

Budapest, 2013. december 5. - Péntekre virradóra észak felől intenzív záporok, hózáporok kíséretében markáns hidegfront éri el az országot - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán.

Kiemelték, hogy a nyugatira, északnyugatira forduló szél sokfelé viharossá fokozódik, sőt a Dunántúl északi részén és a Kisalföldön az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések is lehetnek.

 

Az OMSZ az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzésében azt írta: pénteken napközben fokozatosan csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap, de kora délutánig elszórtan még lehet zápor, hózápor. Ezzel együtt egyre többfelé megerősödik, az ország északi felén pedig több helyen viharossá is fokozódik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 6 és plusz 2 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet plusz 2 és plusz 6 fok között várható, de ezt lényegesen hidegebbnek lehet majd érezni.

hirdetés

 

Szombaton a több-kevesebb napsütés mellett hózáporra, havas esőre is számítani lehet. A szél többfelé viharos lesz. A minimumhőmérséklet mínusz 5 és 0 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 1 és 5 fok között alakulnak.

 

Vasárnap többnyire erősen felhős lesz az ég, délelőtt északkeleten gyenge havazás, délután északon elszórtan eső, havas eső fordulhat elő. Csak időnként élénkülhet meg a szél. A leghidegebb órákban mínusz 5 és 0 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben 1-6 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

kanikula-vizsla-1374480388.jpgA héten nem valószínű csapadék és fokozatosan melegszik az idő, vasárnap már 40 fok közeli maximumok jöhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat július 21-én az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

ho-pecs-1358504981.jpg

Húsz centiméternyi friss hó hullhat le pénteken Baranya megyében, az erős szél magas hótorlaszokat emelhet – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Kasza Anett közölte: Baranyában péntek reggel az utak enyhén havasak voltak, reggel nyolc óráig lezárt útszakasz nem volt a megyében. A 6-os úton Molvány közelében a Szigetvár felé haladóknak kell kisebb várakozásra számítaniuk egy kamion műszaki mentése miatt. A baranyai magyar-horvát határátkelőhelyeken jelenleg nincs forgalomkorlátozás. 

viragzik-illatos-hunyor-mecsek400-1388330585.jpgVirágzik a védett illatos hunyor (Helleborus odorus) a Mecsekben, Pécs közelében 2013. december 29-én. A városban a déli órákban 11-13 fokot mértek. Bár december vége van, a kontinens legnagyobb részén szinte nyoma sincs a kemény télnek. Hogyan alakul a várható időjárás az óév utolsó és az új év első napjaiban?