Hidegfront jön kedden, viharos szél és heves zivatarok kísérik

2013. szeptember 16., hétfő 16:52

Budapest, 2013. szeptember 16. - Hidegfront érkezik kedden, viharos széllel, elsősorban északnyugaton jelentős mennyiségű csapadékkal, főként délkeleten pedig zivatarokkal - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel. Baranyára elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Hétfő estig az Északi-középhegységben és északkeleten lehet egy-egy gyengébb intenzitású zivatar. Keddre viszont már csaknem az egész országra elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki a várható erős széllökések, heves zivatar, valamint a sok eső miatt.
   

A veszélyjelzés szerint kedden a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 kilométeres erősséget, emiatt várhatóan elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben 13 megyében és a főváros területén. Az érintett megyék: Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna, Vas és Veszprém megye.
   

hirdetés

Emellett a heves zivatarok miatt nyolc megyére, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést.
   

Szintén elsőfokú figyelmeztetést adtak ki négy dunántúli megyére, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére, mivel ezeken a területeken kedden több mint 20 milliméter csapadék hullhat. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére pedig a várható felhőszakadás miatt adtak ki citromsárga figyelmeztetést, ami azt jelenti, hogy ott az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt több mint 25-30 milliméternyi csapadék hullhat.
   

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta, hogy az északnyugati szelet kísérő legerősebb lökések a Dunántúlon, majd kora délutántól már az Alföld középső és délnyugati részén is várhatóan elérik az óránkénti 60-75 kilométeres sebességet. Estére a Dunántúlon már veszít erejéből a szél.
   

A front mentén eleinte a Dél-Dunántúlon, majd délután az Alföldön alakulhat ki helyenként zivatar. Nagy valószínűséggel az Alföld délkeleti részén egy-egy heves zivatar is kialakul, amelyet 70-80 kilométernél erősebb szélroham és jégeső is kísérhet.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

snow-car460-1358416094.jpg

Az éjszaka lehullott hó vastagsága több helyen meghaladja a 15 centimétert. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein több útszakaszon is hóátfúvásokat okoz a nagy erejű szél. Elzárt település vagy járhatatlan út nincs ezekben a térségekben. A havazásban érintett területeken a fő- és mellékutakon télies viszonyokra kell számítani, túlnyomórészt havas, hókásás, latyakos szakaszok váltják egymást. Az ország többi részén általában vizes, nedves az utak felülete. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein az északi szelet többfelé erős lökések kísérik, arrafelé helyenként hóátfúvások nehezítik a közlekedést. Helyenként nagyon lelassult a forgalom, az emelkedőkön pedig újra elakadt járművek okozhatnak torlódásokat.

Budapest, 2013. március 31., vasárnap - Hétfőre a várható talaj menti fagy miatt az ország egész területére figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

kanikula-vizsla-1374480388.jpgA héten nem valószínű csapadék és fokozatosan melegszik az idő, vasárnap már 40 fok közeli maximumok jöhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat július 21-én az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.