20 cm hóra számítanak

2013. január 18., péntek 08:21

ho-pecs-1358504981.jpg

Húsz centiméternyi friss hó hullhat le pénteken Baranya megyében, az erős szél magas hótorlaszokat emelhet – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Kasza Anett közölte: Baranyában péntek reggel az utak enyhén havasak voltak, reggel nyolc óráig lezárt útszakasz nem volt a megyében. A 6-os úton Molvány közelében a Szigetvár felé haladóknak kell kisebb várakozásra számítaniuk egy kamion műszaki mentése miatt. A baranyai magyar-horvát határátkelőhelyeken jelenleg nincs forgalomkorlátozás. 

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arra kéri a közlekedőket, hogy a megváltozott útviszonyoknak megfelelően vezessenek, indulás előtt tájékozódjanak a közlekedési információkról, csak a téli közlekedésre felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, és készüljenek fel hosszabb menetidőre, esetleges útlezárásokra is. Baranya megyében arra is számítani kell, hogy egyes útszakaszokon a későbbiekben elrendelik a hólánc használatát.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

snow-car460-1358416094.jpg

Az éjszaka lehullott hó vastagsága több helyen meghaladja a 15 centimétert. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein több útszakaszon is hóátfúvásokat okoz a nagy erejű szél. Elzárt település vagy járhatatlan út nincs ezekben a térségekben. A havazásban érintett területeken a fő- és mellékutakon télies viszonyokra kell számítani, túlnyomórészt havas, hókásás, latyakos szakaszok váltják egymást. Az ország többi részén általában vizes, nedves az utak felülete. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein az északi szelet többfelé erős lökések kísérik, arrafelé helyenként hóátfúvások nehezítik a közlekedést. Helyenként nagyon lelassult a forgalom, az emelkedőkön pedig újra elakadt járművek okozhatnak torlódásokat.

viragzik-illatos-hunyor-mecsek400-1388330585.jpgVirágzik a védett illatos hunyor (Helleborus odorus) a Mecsekben, Pécs közelében 2013. december 29-én. A városban a déli órákban 11-13 fokot mértek. Bár december vége van, a kontinens legnagyobb részén szinte nyoma sincs a kemény télnek. Hogyan alakul a várható időjárás az óév utolsó és az új év első napjaiban?

snow-car460-1358416094.jpg

Még nincs elzárt település, de azonban a rendkívül nagy erejű szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat az úttestre. Ennek következtében Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyében összesen 26 útszakasz vált járhatatlanná. Ezekbe a térségekbe semmiképpen ne induljanak útnak a közlekedők! Elzárt település ugyanakkor szerencsére nincs az országban.