Zrínyi-emlékév: konferencia és kiállítás Zágrábban

2016. május 3., kedd 06:00

zrinyi-szobor-elszallitasa-2016aprilis400-1462247311.jpg

Zágráb, 2016. május 3. - A szigetvári ütközet 450. évfordulója alkalmából Zrínyi Miklós és kora címmel rendez nemzetközi tudományos konferenciát csütörtökön Zágrábban a magyar nagykövetség és a Zágrábi Magyar Intézet. A Zrínyi-programsorozatot egy nappal korábban kiállítással nyitják meg - tájékoztatta az MTI-t Sokcsevits Dénes igazgató.

Az intézet vezetője elmondta, hogy szerdán Kőnig Frigyes Horvátországi várak és erődítmények a 16-18. században című kiállításával veszi kezdetét a programsorozat. Hozzátette, hogy ez lesz a nagykövetség, a Zágrábi Magyar Intézet és a magyarországi Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság első közös szervezése.

 

A május 5-ei nemzetközi konferencia a Budapesten február elején rendezett nagyszabású történészkonferencián elhangzott előadásokból összeállított, A horvát-magyar együttélés fordulópontjai című kötet bemutatójával kezdődik, amelyet a Horvát Történeti Intézetben tartanak. Az érdeklődők tíz - horvátországi, magyarországi és szlovéniai - szakértő tizenegy előadását hallgathatják meg horvát és magyar nyelven, köztük lesz Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója és Pálfi Géza történész is - közölte az igazgató.

hirdetés

 

Sokcsevits Dénes jelezte, hogy május 20-án a Zágrábi Magyar Intézet és a horvát Zrínyi-emlékbizottság közös szervezésben a Horvát Tudományos Akadémia átriumában fellép Sebő Ferenc Kossuth-díjas művész és együttese. A koncert 21-én Zrinben, a Zrin-fesztiválon, 22-én pedig Varasdon, a Nemzeti Színházban is hallható lesz.

 

Kőnig Frigyes kiállítása május 29-én Zágrábból Csáktornyára (Cakovec) költözik, az ottani megnyitón a budapesti Musica Profana régizene-együttes mutatkozik be a nagyközönségnek.

 

A szigetvári ütközet 450. évfordulója alkalmából a horvát parlament és a magyar kormány is Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilvánította 2016-ot. Zrínyi Miklós várkapitány és serege hősies helytállásának és a szigetvári vár ostromának 2016. szeptember 7-én lesz a 450. évfordulója. Az 1566-os ostromban Zrínyi Miklós és a vele harcoló magyar és horvát katonák hőstette olyan történelmi esemény, amely máig ható nyomot hagyott a horvát, a magyar és a közép-európai nemzeti emlékezetekben, a szigetvári várat pedig szimbolikus hellyé tette a magyar, a horvát és az osztrák-stájer történelmi hagyományvilágban.

 

Forrás: MTI

 

Képünkön: Bronzból történő újraöntés céljából Törökországba szállítják a szigetvári Magyar-Török Barátság Parkban található Zrínyi Miklós-szobrot 2016. április 7-én. Az 1994-ben épült emlékparkban található szobrot üvegszál erősítésű műanyag felhasználásával 1996-ban készítette el Metin Yurdanur török szobrász (MTI-fotó: Varga Görgy)

Kapcsolódó cikkek

mbedji-foto-hajdu-d-andras400-1478032955.jpg

Pécs, 2016. november 2. - Az önkéntes magyar szemész szakorvos, missziós és szerzetes, Dr. Hardi Richárd Kongóban gyógyítja a betegeket. Nagyjából nyolcmillióan élnek itt, ahol Hardi doktor másodmagával látja el a szemész szakorvosi feladatokat.

London, 2016. április 11. - A vérzéscsillapításban kulcsszerepet játszó vérlemezkék előállítóit, csontvelői őssejteket növesztettek laboratóriumban brit kutatók - tudósított a BBC News.

Dan Zamfirescu a Nagy Románia Párt (PRM) jelöltjeként kap mandátumot, miután a párt listáján 2009-ben EP-képviselővé lett Gigi Becali futballmecénást decemberben a román parlament képviselőjévé választották, és lemondott európai parlamenti mandátumáról. Zamfirescuról, aki 1980-tól 1990-ig a Securitate, majd 1990-től 2002-es nyugdíjazásáig a Román Hírszerző Szolgálat tisztje volt, a román átvilágítási intézet 2007-ben megállapította, hogy a rendszerváltás előtt "politikai rendőrségi tevékenységet" folytatott - írta Romania Libera című bukaresti napilap.