USA-zászlós póló: kaliforniai tiltás etnikai felhanggal

2014. március 6., csütörtök 06:00

usa-zaszlo300-1394051532.jpgEgyesült Államok, 2014. március 6. - Egy kaliforniai iskola még 2010-ben döntött úgy, hogy a diákok nem viselhetnek USA-zászlós pólót a Cinco de Mayo ünnepén. Az oktatási intézmény tiltáshoz való jogát a bíróság még csak most, 2014-ben ismerte el - írja a Washington Post.

A zászlóháború 2009 májusában kezdődött egy főleg fehér diákokból álló csapat és mexikói társaik között a Cinco de Mayo (spanyolul május 5.) ünnepén. A dátumot a franciák felett aratott 1862-es mexikói győzelem tiszteletére a mexikói kultúra és büszkeség napjaként tartják számon az Egyesült Államokban.

 

Az ominózus öt évvel ezelőtti megemlékezésen a diákok egy csoportja egy fára felvont amerikai zászló alatt tapsolva kiabálta, hogy „USA”, az ellenoldal pedig ugyancsak saját nemzetét éltette egy mexikói zászlóval. A helyzet akkor mérgesedett el először, amikor az egyik mexikói fiú odament egy amerikai zászlós pólót viselő diákhoz és spanyolul gyalázkodó megjegyzéseket tett a ruhájára.

hirdetés

 

Az incidens után egy évvel a fehér diákok az ünnepnapon ismét amerikai pólóban jelentek meg az iskolában, amiért az igazgató hazaküldte őket elsősorban az erőszak megelőzése érdekében. A fiúk alighogy elhagyták az iskolát, fenyegető sms-eket és névtelen hívásokat kaptak, aminek következtében a megfélemlített fiatalok másnap nem mertek iskolába menni.

 

Végül több évig tartó huzavona után bíróság döntött az ügyben: az iskoláknak és az igazgatóknak joguk van megszabni, hogy diákjaik milyen ruhában látogathatják az oktatási intézményeket, és megkérhetik őket, hogy öltözzenek át, vagy hagyják el az épületet, ha ezzel megfékezhető az erőszak.

 

A Washington Post nem ért teljesen egyet a döntéssel. „Eljutottunk arra a pontra, hogy amerikai diákok nem hordhatják az amerikai zászlót, mert félő, hogy emiatt megtámadják őket, az iskolák pedig tehetetlenek”- olvasható a lap oldalán.

 

Forrás: Washington Post/Edupress.hu

Kapcsolódó cikkek

Zágráb, 2015. március 11. - Kilátástalanság, növekvő munkanélküliség és egyre aggasztóbb szociális helyzet jellemzi Horvátországot - jelent meg a Novi List regionális napilapban.

a-szenergy-csapat-autoja-a-startvonalnal400-1432497043.jpgRotterdam, 2015. május 25. - Idén rekordszámú, hat diákcsapat képviselte hazánkat Európa egyik legnagyobb üzemanyag-hatékonysági  és innovációs diákversenyén, a Shell Eco-marathon Europe-on, amelyen az győz, akinek saját tervezésű autója a legtöbb kilométert képes megtenni egyetlen liter üzemanyaggal vagy 1 kWh energiával.

Moszkva, 2013. március 31., vasárnap  - Az orosz fővárosban és környékén a szokásosnál 8-9 fokkal hidegebbet mértek az első tavaszi hónapban, és a korábbi években tapasztaltnál sokkal több hó hullott. A fagyoknak mind több hajléktalan esik áldozatául.