Újranyitott az eszéki magyar főkonzulátus

2013. szeptember 8., vasárnap 16:28

Újra működik magyar főkonzulátus a horvátországi Eszéken (Osijek). A külképviselet épületét Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Josko Klisovic horvát külügyminiszter-helyettes adta át. A képviseletet De Blasio Antonio főkonzul vezeti.

Németh Zsolt a szeptember 3-i esemény alkalmából mondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy az eszéki főkonzulátussal megkezdődött egy tucatnyi magyar külképviselet megnyitásának folyamata. „Magyarország megnyitotta kapuit a szomszédsága, környezete előtt, és ez azt tükrözi, hogy az ország túl van a válság legnehezebb részén, képes rá, hogy az együttműködésbe, a jövőbe invesztáljon” - mondta többek között az államtitkár. Utalt arra, hogy Eszéken az első Orbán-kormány idején nyílt főkonzulátus, amelyet az ország későbbi szocialista vezetése más külképviseletekkel együtt 2006-ban „ideiglenesen” bezárt.

hirdetés

 

Josko Klisovic arról szólt, hogy Magyarország és Horvátország érdekei számos pontban azonosak, ezeket Horvátország európai uniós tagságának köszönhetően együtt tudják megvalósítani. Hozzátette: Horvátország minden segítséget megad ahhoz, hogy az eszéki főkonzulátus támogathassa a horvátországi magyarokat, képviselhesse érdekeiket.

 

A belvároshoz közeli bérelt, négyszintes főkonzulátusi épületben a dolgozók a klasszikus konzulátusi teendők mellett feladatuknak tekintik, hogy segítséget nyújtsanak a Horvátországban élő mintegy 20 ezer magyar nemzetiségű polgár számára az anyaországhoz fűződő kötelékeik ápolásában - többek között erről szólt beszédében De Blasio Antonio eszéki főkonzul, volt fideszes európai parlamenti képviselő.

 

A külképviselet tevékenysége Eszék-Baranya, Vukovár-Szerém, Bród-Száva mente, Pozsega-Szlavón, Verőce-Dráva mente, Belovár-Bilogora, Kapronca-Körös és Muraköz megyékre terjed ki.

 

A főkonzulátus újranyitásának keretében Németh Zsolt kitüntette Bábli Máriát, a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet elnökét közösségszervező tevékenységéért, a keresztény és a magyar hagyományok ápolásáért, valamint a horvátországi magyaroknak az anyanyelvük gyakorlásában nyújtott segítségéért.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

kisfiu-menedzser400-1452981467.jpg

New York, 2016. január 18. - A Bloomberg ügynökség nemrégiben kiértékelte az amerikai topmenedzserek fizetését. Amellett, hogy a világ legerősebb gazdaságának és cégeinek vezetői ők, kiváltságos helyzetben is vannak, hisz nem meglepő módon óriási javadalmazásokat visznek haza.

egykezes-kina-1384721620.jpgAz egy háztartás-egy gyerek elvhez 30 éve ragaszkodnak Kínában. Most a kormány részlegesen szakíthat azzal a politikájával, hogy bünteti azokat, akik második gyereket is vállalnak - legalábbis az állami tulajdonú Xinhua hírügynökség szerint. A kedden befejeződött párttanácskozáson más reformokról is döntöttek zárt ajtók mögött.

Budapest, 2016. október 23. - A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre október 21-én több mint kétszáz fővel, különvonattal ötnapos történelmi zarándokútra indult Romániába a Baranyából, Somogyból,Tolnából és az ország más területeiről elhurcolt malenkij robotosok nyomában.