Újranyitott az eszéki magyar főkonzulátus

2013. szeptember 8., vasárnap 16:28

Újra működik magyar főkonzulátus a horvátországi Eszéken (Osijek). A külképviselet épületét Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Josko Klisovic horvát külügyminiszter-helyettes adta át. A képviseletet De Blasio Antonio főkonzul vezeti.

Németh Zsolt a szeptember 3-i esemény alkalmából mondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy az eszéki főkonzulátussal megkezdődött egy tucatnyi magyar külképviselet megnyitásának folyamata. „Magyarország megnyitotta kapuit a szomszédsága, környezete előtt, és ez azt tükrözi, hogy az ország túl van a válság legnehezebb részén, képes rá, hogy az együttműködésbe, a jövőbe invesztáljon” - mondta többek között az államtitkár. Utalt arra, hogy Eszéken az első Orbán-kormány idején nyílt főkonzulátus, amelyet az ország későbbi szocialista vezetése más külképviseletekkel együtt 2006-ban „ideiglenesen” bezárt.

hirdetés

 

Josko Klisovic arról szólt, hogy Magyarország és Horvátország érdekei számos pontban azonosak, ezeket Horvátország európai uniós tagságának köszönhetően együtt tudják megvalósítani. Hozzátette: Horvátország minden segítséget megad ahhoz, hogy az eszéki főkonzulátus támogathassa a horvátországi magyarokat, képviselhesse érdekeiket.

 

A belvároshoz közeli bérelt, négyszintes főkonzulátusi épületben a dolgozók a klasszikus konzulátusi teendők mellett feladatuknak tekintik, hogy segítséget nyújtsanak a Horvátországban élő mintegy 20 ezer magyar nemzetiségű polgár számára az anyaországhoz fűződő kötelékeik ápolásában - többek között erről szólt beszédében De Blasio Antonio eszéki főkonzul, volt fideszes európai parlamenti képviselő.

 

A külképviselet tevékenysége Eszék-Baranya, Vukovár-Szerém, Bród-Száva mente, Pozsega-Szlavón, Verőce-Dráva mente, Belovár-Bilogora, Kapronca-Körös és Muraköz megyékre terjed ki.

 

A főkonzulátus újranyitásának keretében Németh Zsolt kitüntette Bábli Máriát, a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet elnökét közösségszervező tevékenységéért, a keresztény és a magyar hagyományok ápolásáért, valamint a horvátországi magyaroknak az anyanyelvük gyakorlásában nyújtott segítségéért.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

hacker-1395761695.png

Budapest, 2014. március 25. - A vállalatok több mint 60 százalékát érte valamilyen jellegű kibertámadás az elmúlt év során, de informatikusok mégis jobban tartanak a vállalati alkalmazottaktól és az alvállalkozóktól, mint a hackerektől - tájékoztatta a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselete az MTI-t a Cyberthreat Defense Report 2014 tanulmány megállapításairól.

gyerekek-tanga400-1385216019.jpgMár gyerekkorom óta reméltem, hogy eljön az idő, mikor Afrika valamely országában találom meg a helyem, ha nem is örökre, de életem egy fontos szakaszát fogom ott tölteni. Nem csak úgy nyaralni, kedvtelésből, hanem valami hasznosat szerettem volna tenni ott. Soha nem gondolkodtam, hogy Afrika melyik része lenne számomra a legideálisabb. Engem az egész kontinens vonzott.

Peking, 2013. március 29., péntek  - Nyolcvanhárom embert temetett el élve egy hatalmas földcsuszamlás Tibet bányászati területén, Lhásza térségében, 4600 méteres tengerszint feletti magasságban - jelentette a kínai média pénteken.