Túl az Európai Energiafüggőség Napján

2016. június 20., hétfő 06:05

Budapest, 2016. június 20. - Európa képletesen június közepére elhasználta minden idei belső energiaforrását. 2016-ban június 18-ra esett az Európai Energiafüggőség Napja (European Energy Dependence Day).

1995 és 2011 között 11%-kal emelkedett az EU primer energiaimportja, ami plusz 38 nap energiafüggőséget jelent. 2011 óta - többek között a klímavédelmi csomagok, energiahatékonysági intézkedések hatására - Európa energiafüggőségi szintje stagnál.

 

Magyarország külső energiafüggősége az uniós átlagnál magasabb, az energiahordozók 61,1 százaléka származott importból 2014-ben.

 

A külső energiafüggőség csökkentésének hatásos eszköze az energiahatékonyság ösztönzése. Az amerikai ACEEE (American Council for an Energy-Efficient Economy) állapította azt meg, hogy új áramtermelő kapacitásokat legolcsóbban nem új erőművekkel, hanem a hatékonyság növelésével biztosíthatjuk. Ehhez hozzáadódik még, hogy az energiahatékonyság növelése révén kevesebb új erőműre van szükség, és csökken a környezeti terhelés is – azaz a legolcsóbb energia az, amit fel sem használunk.

hirdetés

 

Az Energiafüggőség Napjáról a Magyar Energiahatékonysági Intézet kezdeményezésére emlékeznek meg EU-szinten. A kezdeményezés célja, hogy nyomatékosítsuk az energiahatékonyságban rejlő kihívásokat és lehetőségeket.

 

europai-energiafuggoseg-napja-1995-2016-1466352761.jpg

 

A Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. (MEHI) az energiahatékonysági piacon érdekelt vállalkozásokkal partnerségben működő elemző és érdekérvényesítő szervezet. Arra alakult, hogy ösztönözze az energiahatékonysági beruházásokat, mind kormányzati intézkedések segítségével, mind a fogyasztók, piaci szereplők tájékoztatásával. A MEHI partnerei hazánk meghatározó energiahatékonysági vállalkozásai.

 

Forrás: greenfo.hu

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2013. április 3., szerda - Kilenc rendező kíséri el filmjét a jubileumi, 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra, amelyet április 5. és 13. között tartanak Budapesten öt helyszínen.

shakira-baby-feet-1359109833.jpg

A 35 éves énekesnő még csak három napja hozta világra kisfiát, Milant, máris napvilágot láttak az első fotók az apuka, a focista Gerard Pique jóvoltából. A képeken egy rendkívüli méretű bébicipő látható két aprócska lábon: amíg többet nem látunk, addig nyitva marad a kérdés, hogy a sztárbaba rekord lábmérettel született, vagy csak nem sikerült kisebb névreszóló sportcipőt készíttetni neki...

dns400-1387060420.jpgNem kis vitát váltottak ki a londoni King's College kutatói legújabb eredményeikkel. Ezek ugyanis azt mutatják, hogy a gének nagyobb szerepet játszanak abban, ki milyen eredményesen tanul, mint az, hogy milyen oktatást kap és milyen környezeti hatásoknak van kitéve. A tizenegyezer ikerpár vizsgálata azt mutatja, ez leginkább a természettudományoknál érhető tetten.