Több a magyar turista Horvátországban

2013. augusztus 10., szombat 19:10

hvar-1376154823.jpgA nemzetközi átlagot is meghaladó mértékben emelkedett júliusban, illetve az év eddig eltelt hét hónapjában a magyar turisták száma Horvátországban, ahová az idén már több mint 170 ezer magyar érkezett - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője az MTI-t.

Marin Skenderovic arról számolt be, hogy júliusban a tavalyi hasonló időszakhoz képest 3,7 százalékkal több, összesen 106,5 ezer magyar utazott az adriai államba. A vendégéjszakák száma 4,1 százalékkal 642,5 ezerre emelkedett.
   

Az év első 7 hónapjában összesen 170,6 ezer magyar vendég látogatott Horvátországba, számuk 4,2 százalékos növekedést mutat. Ennél is nagyobb mértékben, 5,2 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, meghaladta a 915 ezret.
   

hirdetés

A turisztikai szakember hozzátette: azért is biztatóak az idei turisztikai adatok, mert tavaly júliusban például csaknem 10 százalékkal visszaesett a Horvátországba utazó magyarok és az általuk ott töltött idő hossza. Az idén viszont a júliusi és az összesített adatok emelkedésének mértéke a nemzetközi átlagot is meghaladja.
   

Horvátországba a múlt hónapban együttesen 2,8 millió külföldi vendég érkezett, ami 1,8 százalékos, a 19,3 millió vendégéjszaka pedig 2,5 százalékos bővülés. Az év eddigi 7 hónapjában 3,8 százalékkal több, összesen 5,9 millió külhoni vendéget fogadtak a horvátok, a 32,9 millió vendégéjszakát tekintve 3,3 százalékos a növekedés.
   

Marin Skenderovic elmondta: Horvátország európai uniós csatlakozásának következtében, vagyis a vízumlehetőségek szigorodása miatt júliusban mintegy 30 százalékkal csökkent az orosz és az ukrán vendégek száma. Némileg kevesebben érkeztek Németországból, Hollandiából és Olaszországból is, de több volt például a lengyel, a szlovák, a cseh, az osztrák vagy a svájci utazók száma.
   

A szakember idézte Darko Lorencin horvát turisztikai minisztert, aki csütörtöki, zárai (Zadar) sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy nemcsak a külföldi vendégek száma, de az általuk elköltött összeg is emelkedett idén. Az év első hat hónapjában a horvát turisztikai iparág bevétele 6,6 százalékkal bővült, meghaladva ezzel a 9,2 milliárd kunát (mintegy 370 milliárd forintot).

 

Forrás: MTI
Fotónkon: Hvar, Horvátország - forrás: beauty-places.com

Kapcsolódó cikkek

 Rekordmértékű, kilogrammonkénti 740 ezer becquereles koncentrációjú radioaktív céziumot mutattak ki egy Fukusima közelében fogott halban több mint két évvel az ott bekövetkezett atomerőmű-balesetet követően - közölte szombaton a létesítményt üzemeltető TEPCO cég. A vállalatot szombati hírek szerint amerikai katonák perlik.

Zágráb, 2013. május 14., kedd - Szezonálisan gyengébb negyedévi működési eredmény mellett 507 millió forint adózott eredményt ért el az OTP banka Hrvatska (OBH) 2013 első három hónapjában, ami az előző negyedévinél 52, az egy évvel korábbinál 33 százalékkal kevesebb - közölte az OTP Bank Nyrt. kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent gyorsjelentésében.

Los Angeles, 2016. november 11. - Meghalt Leonard Cohen - derül ki a kanadai énekes, dalszerző és költő hivatalos Facebook-oldalán hajnalban közzétett üzenetből.