Több a magyar turista Horvátországban

2013. augusztus 10., szombat 19:10

hvar-1376154823.jpgA nemzetközi átlagot is meghaladó mértékben emelkedett júliusban, illetve az év eddig eltelt hét hónapjában a magyar turisták száma Horvátországban, ahová az idén már több mint 170 ezer magyar érkezett - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője az MTI-t.

Marin Skenderovic arról számolt be, hogy júliusban a tavalyi hasonló időszakhoz képest 3,7 százalékkal több, összesen 106,5 ezer magyar utazott az adriai államba. A vendégéjszakák száma 4,1 százalékkal 642,5 ezerre emelkedett.
   

Az év első 7 hónapjában összesen 170,6 ezer magyar vendég látogatott Horvátországba, számuk 4,2 százalékos növekedést mutat. Ennél is nagyobb mértékben, 5,2 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, meghaladta a 915 ezret.
   

hirdetés

A turisztikai szakember hozzátette: azért is biztatóak az idei turisztikai adatok, mert tavaly júliusban például csaknem 10 százalékkal visszaesett a Horvátországba utazó magyarok és az általuk ott töltött idő hossza. Az idén viszont a júliusi és az összesített adatok emelkedésének mértéke a nemzetközi átlagot is meghaladja.
   

Horvátországba a múlt hónapban együttesen 2,8 millió külföldi vendég érkezett, ami 1,8 százalékos, a 19,3 millió vendégéjszaka pedig 2,5 százalékos bővülés. Az év eddigi 7 hónapjában 3,8 százalékkal több, összesen 5,9 millió külhoni vendéget fogadtak a horvátok, a 32,9 millió vendégéjszakát tekintve 3,3 százalékos a növekedés.
   

Marin Skenderovic elmondta: Horvátország európai uniós csatlakozásának következtében, vagyis a vízumlehetőségek szigorodása miatt júliusban mintegy 30 százalékkal csökkent az orosz és az ukrán vendégek száma. Némileg kevesebben érkeztek Németországból, Hollandiából és Olaszországból is, de több volt például a lengyel, a szlovák, a cseh, az osztrák vagy a svájci utazók száma.
   

A szakember idézte Darko Lorencin horvát turisztikai minisztert, aki csütörtöki, zárai (Zadar) sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy nemcsak a külföldi vendégek száma, de az általuk elköltött összeg is emelkedett idén. Az év első hat hónapjában a horvát turisztikai iparág bevétele 6,6 százalékkal bővült, meghaladva ezzel a 9,2 milliárd kunát (mintegy 370 milliárd forintot).

 

Forrás: MTI
Fotónkon: Hvar, Horvátország - forrás: beauty-places.com

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2013. április 3., szerda - Kilenc rendező kíséri el filmjét a jubileumi, 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra, amelyet április 5. és 13. között tartanak Budapesten öt helyszínen.

A 86. Oscar-gálán az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 2013-as év legjobb filmjeit és filmeseit részesítette elismerésben. A díjátadó ceremóniát március 2-án rendezték meg a hollywoodi Dolby Színházban.

Brüsszel-Budapest, 2014. szeptember 7. - Az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission, ETC) - amelynek a Magyar Turizmus Zrt. is tagja - tevékenységének célja Európa mint turisztikai úti cél népszerűsítése a tengerentúlon. A szervezet tavalyi sikeres filmpályázatának folytatásaként idén újabb kisfilmpályázatot hirdetett az ETC és az Európai Bizottság.