Titanic-relikviák keltek el csillagászati áron

2015. október 26., hétfő 06:00

titanic-mentocsonak400-1445793391.jpgLondon, 2015. október 26. - Egy angliai árverésen 6,5 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy darab 103 éves keksz, amely a Titanic egy mentőövének túlélőkészletéből maradt fenn.

A Spillers & Bakers által gyártott, Pilot márkájú, 9-szer 10 centiméteres kekszért egy görög gyűjtő fizetett 15 ezer brit fontot a wiltshire-i Devizesben szombaton tartott árverésen, amelyen különféle Titanic-relikviák kerültek kalapács alá.

 

A keksz, amelyért előzetesen legfeljebb 10 ezer fontot reméltek, a világ legdrágább nassolnivalója lett - közölte az árverést lebonyolító Henry Aldridge & Son aukciósház. A világ legdrágábbjává avanzsált rágcsálnivalót az 1912-ben elsüllyedt luxus óceánjáró egyik utasa, a Carpathia hajó által kimentett James Fenwick vette magához a mentőöv felszereléséből.

hirdetés

 

Az aukción 129 ezer fontért (56 millió forintért) talált vevőre az az ezüstserleg, amellyel a Titanic tehetősebb túlélői ajándékozták meg hálából a katasztrófa helyszínére siető Carpathia hajó kapitányát, Arthur Rostront. Az aukciósház szerint az annak idején Molly Brown túlélő által átnyújtott serleg lett a mindezidáig a harmadik legmagasabb áron elkelt Titanic-emléktárgy.

 

Az árverésen 21 ezer fontot (9,1 millió forintot) fizettek egy fotóért, amelyet a Titanicot elsüllyesztő jéghegyről készített a katasztrófa után egy másik gőzös alkalmazottja. A fekete-fehér felvétel 1912. április 15-én reggel készült, nem sokkal azt követően, hogy előző éjszaka a Titanic hullámsírba merült az Atlanti-óceánon.

 

A fotót és a kézzel írt beszámolót a Prinz Adalbert tengerjáró gőzős főpincére, M. Linoenewald készítette, a hajó órákkal a Titanic elsüllyedése után haladt el a jéghegy mellett. Akkor még nem tudták a hajón, hogy a Titanic szerencsétlenül járt. A német pincér leírta, hogy vörös festék volt látható egy hatalmas jéghegyen. (A Titanic vízszint feletti oldalát vörösre festették.)

 

Az 1912-es hajókatasztrófa 1523 ember életét követelte.

 

Forrás: MTI, bővebben: www.bbc.com

 

titanic600-1445793366.jpg

Kapcsolódó cikkek

kopacsi-csiptetos-ponty-baranyazoldut-eu400-1430491128.jpgLakitelek, 2015. május 3. - A tavaly ősszel elvégzett első után befejeződött a magyar értékek felmérésének második szakasza a horvátországi magyar közösségek körében, és őszre elkészül a drávaszögi értéktár - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a felmérést végző drávaszögi-szlavóniai kollégium pénteki záró foglalkozásán. A kutatásban nyolc egyetem és főiskola hallgatói vettek részt.

 Róma, 2013. július 1., hétfő- Giorgio Napolitano olasz államfő és Enrico Letta kormányfő a trieszti Il Piccolo napilapban közölt nyílt levélben is üdvözölte Zágráb EU-tagságát, miközben az északkelet-olasz prosecco-termelők máris a horvátokkal való küzdelemre készülnek a habzó bor nevéért.

A rendőrség átmeneti időre lezárta a tanintézetet. A BBC News hírportál szerint egyelőre nem közölték, hogy az előkészítőbe járó fiú miért vette magához a 0.22 kaliberes kézifegyvert, és azt sem, hogyan fedezték fel nála.