Tiszta Adriát! - petíció a horvát kormányhoz

2015. július 28., kedd 07:05

dubrovnik400-1438017096.jpgBudapest, 2015. július 28. - Látványos demonstrációval és „Tiszta Adriát! Olaj helyett megújulókat!” feliratú transzparensekkel indított aláírásgyűjtést a Greenpeace a múlt héten. A szervezet az Adriai-tenger horvát partjainál tervezett olajkitermelés ellen tiltakozik.

A horvát kormány 2015 elején ugyanis öt olajipari cégnek adott engedélyt olajkitermelésre, így hamarosan fúrótornyok lephetik el a magyar turisták által is kedvelt horvát tengerpart horizontját. A Greenpeace célja, hogy 100%-ban megújuló energiaforrások lássák el energiával az Adriai-tenger horvát parti régióit. A petícióhoz augusztus végéig a tisztaadriat.hu oldalon lehet csatlakozni.

 

A tervezett horvátországi fúrótornyok mindössze 10 km-re helyezkednének el nemzeti parkoktól, és olyan történelmi városoktól, mint például Dubrovnik (képünkön). Az olajkitermelési tervekkel a horvát közvélemény többsége nem ért egyet, és a lakosság 74%-a népszavazással döntene a kérdésben. A Greenpeace Magyarország Tiszta Adriát! elnevezésű kampánya ehhez a tiltakozó mozgalomhoz csatlakozik most, hiszen mint ahogy itthon, nemzetközi szinten is azért küzdünk, hogy a jövőnket évtizedekre befolyásoló energiapolitikai kérdésekről valódi társadalmi egyeztetés folyjon.

hirdetés

 

Az olajkitermelés mindig nagy veszélyt jelent az élővilágra, ám az Adriai-tenger részleges zártsága miatt ez ott különösen nagy kockázattal járna. Egy esetleges olajkiömlésnek nemcsak a magyarok által is annyira kedvelt turizmusra, de a kulcsfontosságú halászati iparra és az Adriai-tenger érzékeny élővilágára is végzetes hatása lenne. A lassú áramlatok miatt ugyanis a vízcserélődés akár 80 évig is eltarthat - a köves partszakasz miatt pedig a kiömlött olaj eltakarítása rendkívül bonyolult és drága lenne. Pedig a delfinek, teknősök mellett itt él a Föld egyik leginkább veszélyeztetett állatfaja, a mediterrán barátfóka is.

 

Horvátországban 30%-kal magasabb a napsütéses órák száma, mint Németországban. Az adriai ország mégis az egyik legelmaradottabb EU-tagállam a napenergia hasznosítása terén. Mindeközben egy 2014. júniusi felmérés szerint a horvátok több mint 90%-a támogatja, hogy az ország energiapolitikája a megújuló energiahordozók használatán alapuljon.

 

Ráadásul a horvát partok mentén kitermelni tervezett olaj elégetése további sok millió tonnányi üvegházhatású gáz kibocsátásához vezetne, pedig a globális felmelegedést már most is csak úgy tudjuk a kritikus 2°C-os szint alatt tartani, ha az eddig feltáratlan szénhidrogénkészleteket (olaj, gáz, szén) a földben hagyjuk. A Greenpeace álláspontja szerint felelőtlen és etikátlan e hatásokat figyelmen kívül hagyni, főleg néhány hónappal a 2015. novemberi párizsi klímacsúcs előtt, amely kulcsfontosságú lesz a klímaválság elleni küzdelemben.

 

A magyarországi horvát nagykövetségnek címzett petícióval most bárki tehet azért, hogy ne kezdődjön olajkitermelés az Adriai-tenger horvát partjainál, és hogy Horvátország elkezdje építeni a 100%-ban megújulókon alapuló jövőjét.

 

Kérdések és válaszok a Tiszta Adriát! kampányról.

 

Forrás: Greenpeace Magyarország

Kapcsolódó cikkek

kleindavid400-1457814268.jpg

Budapest, 2016. március 13. - Az egyik legismertebb magyar hegymászó, Klein Dávid újra a Himalájába készül. Ezúttal a 8091 méter magas Annapurna csúcsának megmászását tervezi oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül. Az expedíció a napokban indult és Dávid az alaptábort az előzetes tervek szerint március 22. és 27. között éri el.

Palo Alto, Kalifornia, USA, 2016. március 3. - Jönnek a telefonba épített okoskamerák: a felhasználók ezzel képesek lesznek megtalálni a legérettebb gyümölcsöt a bolti polcokon, vagy maguktól kideríthetik, hogy a pultban lévő hal friss-e, vagy nem.

Budapest-New York, 2014. március 23. - Többek között a Magyar Turizmus Zrt. nemzetközi tanulmányútjainak köszönhetően az utóbbi időben egyre több elismerő írás jelent meg fővárosunkról és különböző listákon igen előkelő helyen szerepel Budapest mint úti cél - tájékoztatta az OBJEKTÍV Hírügynökséget a turisztikai marketingszervezet.