"Szellemrészecskéket" értek tetten átváltozásuk közben

2013. március 28., csütörtök 22:19

Róma/Genf, 2013. március 28., csütörtök - Harmadszor sikerült a tudósoknak "tetten érniük", miként változik át a "szellemrészecskének" is nevezett neutrínó egyik fajtája a másikba az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) és az olaszországi San Grasso Laboratórium által végzett OPERA-kísérlet keretében.

Az eredmény magyarázatot adhat az úgynevezett napneutrínó-problémára, arra a jelenségre, miszerint a detektorok kevesebb neutrínót érzékelnek, mint ezt a Nap működési modelljéből várható lenne.
A neutrínó a leptonok közé tartozó könnyű elemi részecskék egyik fajtája. Elektromos töltése nincs, semleges, emiatt elektromágneses kölcsönhatásban sem vesz részt. A csaknem zéró tömegű részecskéknek három fajtája ismeretes: elektron, müon- és tau-neutrínó. Nevük onnan ered, hogy a standard modell szerint mindegyik kapcsolatba hozható egy másik, negatív töltéssel rendelkező leptonnal: az elektronnal, müonnal és a tau-részecskével. Neutrínók többféle forrásból is származhatnak, megkülönböztetnek mesterséges, például atomerőművekből eredő, továbbá földi, légköri és napneutrínókat.
A tudósok kevesebb napneutrínót mérnek, mint ez várható lenne, a hiányt a fizikusok a hiányt a háromféle részecske egymásba történő átalakulásával (neutrínóoszcillációval) magyarázzák. Az elmélet szerint a neutrínók nem tűnnek el, mindössze a detektorok az egyik fajtát keresik, miközben a neutrínók más alakot öltenek.
A neutrínóoszcilláció elméletének bizonyítására indították 2001-ben az OPERA-kísérletet. A CERN és az olaszországi Gran Sasso Laboratórium közös projektje a müon-neutrínók tau-neutrínóvá történő átalakulását vizsgálja. A Genf mellől indított műon-neutrínók 730 kilométeres utat tesznek meg a hegy gyomrában létesült olaszországi laboratóriumba, ahol egy 4000 tonnás detektor "pásztázza" a részecskéket. Tau-neutrínók után kutatnak, hiszen a Genfben indított részecskenyaláb kizárólag müon-neutrínókat tartalmazott.
Eddig két esetben 2010-ben és 2012-ben sikerült tau-neutrínókat megfigyelni, s a mostani eredmény igazolja a két korábbi mérés hitelességét. Antonio Ereditato, a Berni Egyetem fizikusa, az OPERA-kísérlet résztvevője szerint a tévedés valószínűsége egy a millióhoz.
A tudósok reményei szerint e kísérlet révén többet megtudhatnak a tau-neutrínók természetéről is, például sikerül meghatározni a tömegüket - olvasható LiveScience tudományos hírportálon (http://www.livescience.com/28243-third-tau-neutrino-detected.html).

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Peking, 2013. június 7., péntek - Bocsánatkérésre kényszerült az amerikai Pizza Hut gyorséttermi hálózat kínai vezetése egy balul elsült reklám miatt, miután az ország legalább öt városában tüntettek ellene vak emberek - jelentette a kínai média pénteken.

Zágráb, 2015. június 2. - Horvátországban a gazdasági környezet továbbra sem kedvez a külföldi befektetőknek, ezt Mladen Fogec, a Külföldi Befektetők Egyesületének (FIC) elnöke annak a horvát mentalitásnak tulajdonítja, amely a külföldi vállalatok jelenlétét a horvát piacon továbbra is negatívan éli meg.

38667-1366028814.jpg

Jelentős ipartörténeti értékkel bíró, a II. világháború végén a japán hadsereg által elsüllyesztett rejtélyes sorsú harckocsi után indult keresés egy tóban a szigetországban. A Csi-To 4 típusú tankból mindössze kettő darab készült a háború vége felé, de harcban sosem vetették be a kor csúcstechnológiáját felvonultató szerkezetet.