Peking szerint csökken Hongkong versenyképessége

2013. április 29., hétfő 11:13

 Sanghaj, 2013. április 29., hétfő  - Egyre inkább veszít versenyképességéből Hongkong, a trend visszafordításához Kína különleges igazgatású területének elsősorban a gazdaságra kellene koncentrálnia - véli a kínai vezetés hongkongi ügyekért felelős tagja.

Csang Tö-csiang hongkongi üzletemberekkel való hétvégi találkozóján úgy fogalmazott: a világ minden táján a gazdasági válságból való leggyorsabb és legkedvezőbb kilábalás a cél, ami a versenytársak erősödését hozhatja. Hongkong versenyképessége már most is gyengül, és a folyamat fokozódhat, ha nem helyeződik nagyobb hangsúly a gazdaságra. Csang, az új kínai vezetés harmadik legmagasabb rangú hivatalnoka, tavaly év végén a Kínai Kommunista Párt főtitkárává kinevezett Hszi Csin-pingtől hozzá került a különleges igazgatású területet érintő ügyek vezetése.
A múlt héten Csou Po, a kínai kormány hongkongi a makaói ügyekért felelős hivatalának helyettes vezetője a Csangéhoz hasonló aggodalmainak adott hangot. Csou az ázsiai térség erősödő gazdaságai jelentette növekvő versenyre figyelmeztetett, és megjegyezte, a szárazföldi Kína középső területeinek fejlesztése is új kihívásokat jelenthet. Ahhoz, hogy Hongkong pozíciója és érdekei ne sérüljenek, a lakosságnak együttesen kell dolgoznia az új fejlődési lehetőségek kigondolásán - mondta a hivatalnok.
A megjegyzésekre válaszul a hétfői South China Morning Post hongkongi napilap terjedelmes kommentárjában azt írja: a különleges igazgatású terület versenyképessége koránt sincs veszélyben, az erősebb, mint valaha. A gazdasági válság nemhogy rontott volna, javított besorolásán - véli a lap, többek között a Világgazdasági Fórum rangsorát bizonyítékul felmutatva, mely szerint például a 2008-as 12. helyről tavaly már a 9. helyre erősödött, miközben a szárazföldi Kína még mindig csak a 29.
Az újság több véleményt is egymás mellé állít. Andrew Kvan-jüan demokratapárti szövetség egyik képviselője szerint a megjegyzések figyelmeztetésként szolgálnak, azt sugallják: a következő évek meghatározóak lehetnek Hongkong jövőjét illetően. Johnny Lau Jü-sziu hongkongi Kína-megfigyelő szerint ugyanakkor Peking csak a legutóbbi hónapok általános választójogot illető diskurzusát kívánja tompítani, gazdasági ügyekre terelve a közvélemény fókuszát.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Peking, 2014. március 1. - Kína kiberhatalommá válását szeretné elérni Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár, aki vezetője lett egy, az internetbiztonságot és informatizálást központilag irányító új csapatnak - derült ki a csoport első üléséről kiadott közleményből.

New York, 2015. augusztus 15. - Az elmúlt években a Xerox kutatásai közt kiemelt szerepet kaptak a közlekedéssel összefüggő problémák feltárására és orvoslására irányuló vizsgálatok.

Budapest, 2013. április 2., kedd - A kockázati tőkéből alapított magyar Star Seismic Europe társaság tervezi és gyártja egy török toronyház földrengésvédelmi eszközeit.