Nemzetközi tévés fődíjat kapott az On The Spot

2015. október 27., kedd 06:00

on-the-spot-brazilia-csoportkep400a-1445873946.jpgBudapest, 2015. október 27. - A hétvégén adták át a 20. montenegrói Nemzetközi Televíziós Fesztivál díjait Bar városában. A fesztiválra 89 országból 721 filmet neveztek, ebből 88 alkotás került be a versenyprogram öt kategóriájába.

A német, svájci, olasz, izraeli és montenegrói tagokból álló nemzetközi zsűri az ökológiai dokumentumfilmek közül ítélte az „On The Spot: Brazília“ című produkciónak a legjobb filmnek járó Arany Olívát. Cseke Eszter és S. Takács András amazóniai műsorukat a xikrin törzsnél forgatták a tavalyi futball-világbajnokság idején az esőerdőben.

 

A filmben a törzsfőnök a horvátoknak szurkolt a nyitómeccsen, mert a brazil kormány engedélyt adott egy vízerőmű építésére, amely miatt több tízezer indiánt kell kitelepíteni őseik földjéről. A montenegrói televíziós mustrán olyan nemzetközileg elismert filmek versenyeztek, mint például a Velencei Filmfesztiválon is díjazott AnimataResistenza Olaszországból vagy a Berlinálén bemutatott El Juego Del Escondite Spanyolországból.

hirdetés

 

Az On The Spot amazóniai epizódjának - amelynek főszereplőjével az alkotók rövidfilmet is készítettek az AlJazeeraAmerica számára - nem ez az első nemzetközi elismerése: Cseke Eszter és S. Takács András Moszkában a Civil Társadalom Díját kapta meg, az 51. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében pedig Ezüst Plakettet nyertek.

 

Az On The Spot fődíja mellett az MTVA kapta a „legjobb producernek” járó díjat, mert az általa nevezett filmek közül négy is bekerült a fesztivál versenyprogramjába, megelőzve a RAI-t, amelynek három alkotása végzett a finalisták között. A fesztivál fődíját az olasz köztelevízió kapta a „MAX & HELENE“ című filmért.

 

Szintén az ökológiai dokumentumfilmek kategóriájában szerepelt a zsűri rövidlistáján Novák Tamás produkciója, a „Globál menü“, amely nemrégiben megnyerte a nyitrai Agrofilm Fesztivál és a szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál fődíját is. A Szász Attila rendezésében készült „A berni követ“ televíziós film a tévéjáték kategóriában végzett az első öt között, amely már szintén számos nemzetközi rangos díjjal büszkélkedhet. Ezen kívül rövidfilm kategóriában versenyben volt Madarász Isti kisfilmje, a „Tetemre hívás“ is. Ez utóbbi három film a Médiatanács Magyar Mecenatúra program támogatásával készült.

 

Forrás: TRINITY, fotó: On The Spot, bővebben a műsorról: onthespot.hu és mediaklikk.hu

 

csoportkep600-1445873744.jpg

Kapcsolódó cikkek

ghanai-asszony400-1452976579.jpg

Washington, 2016. január 17. - A magukat legboldogabbnak tartó nemzetek polgárai sajátságos genetikai tényezővel bírnak: DNS-ük nagyobb valószínűséggel tartalmaz egy jellegzetes allélt, amely az örömérzékelésben és a fájdalom csökkentésében játszik szerepet - állapították meg bolgár és hongkongi kutatók, akik arra próbáltak rájönni, mi okozhatja a különbséget a nemzetek boldogságérzetében.

 Washington, 2013. július 2., kedd (MTI) - Ősi kukoricaföldek maradványainak elemzésével próbálják felbecsülni a kutatók a guatemalai Tikal maja romváros egykori lakosságának pontos méretét.

Bécs, 2016. június 26. - Mivel Bécsben számos strand található a természetes vizeknél, így a Duna mentén is, az osztrák főváros részletes online előrejelzéssel segíti a fürdőzőket. Európa egyik legzöldebb fővárosa valóban törődik polgáraival.