Nehezebb megtartani a milliárdokat

2015. december 28., hétfő 07:05

malacpersely400-1451237316.jpg

Budapest, 2015. december 28. - A UBS Group AG és a PwC "A milliárdosok változó arcai" címmel közös tanulmányt készített, amely a nők szerepét vizsgálja a vagyon megteremtésében és több generáción át történő megőrzésében. A tanulmány a két cég 2015 májusában kiadott jelentésén alapul, amely megállapította, hogy a milliárdos nők száma gyorsabban növekszik, mint a milliárdos férfiaké.

A nők átlagosan nagyobb vagyonokat irányítanak, mint a férfiak, és egyre nagyobb befolyással rendelkeznek a családi vállalkozások, a filantróp tevékenység és az irányítás területén. A jelentésből az is kiderül, hogy a vagyon mennyire mulandó; az 1995-ös év milliárdosaiból ugyanis mára mindössze 126 (44%) őrizte meg ezt a pozícióját. Éppen ezért fontosak azok a stratégiák, amelyeket a pozíciójukat megőrző milliárdosok a tartós gazdagság megőrzésére kialakítottak.

 

A tanulmány főbb megállapításai a következők:

  • A milliárdos nők száma gyorsabban nőtt az elmúlt időszakban a milliárdos férfiak számához képest: a szorzó 6,6 a nők esetében, és 5,2 a férfiak esetében.
  • A milliárdos nők egyben a családi vállalkozások hajtóerejét jelentik. Az Egyesült Államokban 57%-uk, Európában 63%-uk, Ázsiában pedig 96%-uk a jólét aktív megteremtője.
  • A jelentés a milliárdosok körében nagyfokú lemorzsolódást mutat. Az elmúlt húsz évben az 1995-ös év milliárdosai közül csupán 126 (44%) maradt továbbra is milliárdos.
  • A fennmaradó milliárdosok átlagosan 2,9 milliárdról 11 milliárd dollárra növelték a vagyonukat, felülmúlva ezzel a részvénypiacokat és a globális GDP-t.
  • A milliárdosok a szabályozást és az adókat tekintik a legfőbb kihívásnak pozíciójuk fenntartására nézve. Ehhez döntő fontosságú az eredeti családi vállalkozáshoz való ragaszkodás, az erős irányítás és a biztos családi identitás és kultúra megtartása.

Az "Athéné-tényező"

hirdetés

 

A milliárdos nők száma gyorsabban növekszik, mint a milliárdos férfiaké - a növekedés szorzószáma a nők esetében 6,6, a férfiak esetében 5,2. A fejlődés fő hajtóerejét az ázsiai vállalkozó nők jelentik. Az elmúlt tíz évben Ázsiában nőtt a legnagyobb mértékben a milliárdos nők száma: 3-ról 25 főre, ami 8,8-szoros növekedés. Európában a növekedés mértéke 2,7-szeres (21-ről 57 főre), az Egyesült Államokban pedig 1,7-szeres (37-ről 63 főre).

 

Ázsiában él a világ milliárdos nőinek csaknem egyötöde, ráadásul az ázsiai milliárdos nők általában fiatalabbak, mint a világ többi részén élők. Ezzel szemben Európában és Amerikában a milliárdos nők többnyire sokadik generációs milliárdosok (arányuk Európában 93%, az Egyesült Államokban 81%); ugyanakkor az előző generációkhoz képest erőteljesebb szerepet töltenek be családjukon belül).

 

A globális vagyon változékonysága

 

A tanulmány azt mutatja, hogy a nagy vagyon nagyon mulandó: az 1995. év milliárdosainak ma már csak kevesebb mint fele milliárdos. Azok viszont, akik megmaradtak, jelentős mértékben növelték vagyonukat. A fogyasztói, kiskereskedelmi, technológiai és pénzügyi szolgáltatások ma a domináns iparágak, és a tartósan milliárdosok összvagyonának kétharmadát teszik ki. A technológiai szektorban különösen nagy a tartósan milliárdosok aránya, míg az iparban, az ingatlan és egészségügyi ágazatban a milliárdosok vagyona mulandóbb.

 

A jelentés 1995-ben 289 milliárdost számolt össze. Ma ezek közül mindössze 126-an vannak rajta ezen a listán, míg mások lekerültek róla haláleset, családi tényezők vagy üzleti kudarc miatt. Ugyanebben az időszakban 1 221-en váltak milliárdossá, így az új és a meglévő milliárdosok száma 2014-ben elérte az 1 347-et.

 

Az a 126 milliárdos, aki 1995 óta megőrizte pozícióját, 1 000 milliárd dollárnyi vagyont termelt, ami nagyjából 21%-a az összes milliárdos által világszerte létrehozott vagyonnak. A megmaradt milliárdosok vagyona átlagosan az 1995-ös 2,9 milliárd dollárról 2014-re 11 milliárd dollárra nőtt, vagyis a 3,8-szorosára, ami meghaladja a globális GDP növekedési szorzóját (2,5).

 

A kutatás és elemzés során három olyan tulajdonságot azonosítottak, amelyek a férfiak és nők esetében egyaránt nélkülözhetetlenek a vállalkozói sikerhez: okos kockázatvállalás, "megszállott" üzleti összpontosító képesség és makacs eltökéltség.

 

Hogyan tartható fenn a gazdagság?

 

A jelentés megállapította, hogy a többgenerációs milliárdosok nagy része azáltal őrizte meg pozícióját, hogy megtartotta az eredeti vállalkozást vagy annak egyes elemeit. Általában az adott iparág határozza meg, hogy az eredeti vállalkozás milyen mértékben tartható meg. Például a fogyasztói és kiskereskedelmi szektorban meggazdagodott milliárdosok részéről a legjobb vagyonmegőrzési stratégia az eredeti vállalkozás mint értékteremtő tényező megőrzése. A pénzügyi területen tevékenykedő milliárdosok azonban jobban teszik, ha az eredeti vállalkozás megtartása mellett hibrid stratégiát választanak.

 

A milliárdosok több mint kétharmada 60 év feletti, és kritikus fontosságú vagyonátruházási döntések előtt áll. A jelenlegi milliárdosok több mint háromnegyedének két vagy több gyermeke van. A következő generációk színre lépésével a vagyon felhígulásának megelőzése érdekében világos vagyonmegőrzési stratégiára van szükség.

 

A milliárdosok vagyoni pozíciójának megőrzése érdekében külső erőhatásokkal is szembe kell nézni. A lehetséges gazdasági válságokkal kapcsolatos félelmeket megelőzően a politikában tapasztalható gazdagokkal szembeni ellenérzés, a növekvő adóterhek és az egyre szigorodó globális előírások jelentik a legnagyobb fenyegetést a milliárdosok vagyonára nézve. Ez egyben felhívja a figyelmet a kihívások kezeléséhez szükséges hathatós adózási és jogi eszközök szükségességére is.

 

Ezzel összefüggésben a jelentés bemutatja, hogy egyértelmű irányítási struktúrákra van szükség a vagyon jövő generációk számára történő megőrzése és gyarapítása érdekében. A hosszú távú siker biztosítéka az irányítási kompetencia elsőbbsége a családi kötelékekkel szemben, ugyanakkor az erős identitás is lényegesnek bizonyult a milliárdos dinasztiák fennmaradásában. Az erős irányítás és a megfelelő erőforrásokkal rendelkező privát családi vagyonkezelő cégek mellett ez is kulcsfontosságú tényező.

 

Forrás: PwC Magyarország

Kapcsolódó cikkek

kleindavid400-1457814268.jpg

Budapest, 2016. március 13. - Az egyik legismertebb magyar hegymászó, Klein Dávid újra a Himalájába készül. Ezúttal a 8091 méter magas Annapurna csúcsának megmászását tervezi oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül. Az expedíció a napokban indult és Dávid az alaptábort az előzetes tervek szerint március 22. és 27. között éri el.

mobil400-1393781565.jpgBudapest, 2014. március 3. - A globális mobiladat-forgalom 2018-ig a tavalyinak közel tizenegyszeresére, a kelet-közép-európai térségben 13-szorosára emelkedik - derül ki a Cisco Visual Networking Index (VNI) prognózisának frissített mobiladat-forgalmi fejezetéből.

Berlin, 2015. október 15. - Rendkívül élesen bírálták Angela Merkelt pártja, a konzervatív CDU egy szerda esti rendezvényén, amelyen a pártelnök-kancellár ismét elutasította a német határok lezárására irányuló követeléseket.