Mit csinált a Google elnöke Észak-Koreában?

2013. január 10., csütörtök 11:54

Elszigeteltségének feladása és az internet-használat lehetővé tétele nélkül Észak-Korea konzerválni fogja gazdasági elmaradottságát - vélekedett Eric Schmidt, a Google amerikai informatikai óriáscég elnöke Pekingben, ahová csütörtökön tért vissza Bill Richardson volt mexikói kormányzóval közös, magánjellegű phenjani látogatásáról. A washingtoni külügyminisztérium előzőleg bírálta a látogatást és "haszontalannak" nevezte azt. Nemtetszésüknek adtak hangot egyes konzervatív amerikai politikusok is, így például John Bolton volt ENSZ-nagykövet, aki szerint Schmidt és Richardson "csatlakozott azon amerikaiak és mások hosszú listájához, akiket a Kim család diktatúrája politikai előnyszerzésre használt fel".

Richardson repülőtéri nyilatkozatában azt mondta, felszólították a phenjani kommunista vezetést, hogy fagyassza be nukleáris programját és ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteit.

 

Egyúttal méltányos és emberi elbánást kértek Kenneth Bae koreai származású, amerikai állampolgárságú idegenvezetőnek, akit nemrég államellenes cselekmények gyanújával vettek őrizetbe az észak-koreai hatóságok. A férfival azonban nem találkozhattak.

hirdetés

 

Richardson, az Egyesült Államok egykori ENSZ-nagykövete az amerikai AP hírügynökségnek adott exkluzív interjújában elmondta, hogy az észak-koreai politikusoknak, kutatóknak azt az üzenetet igyekeztek továbbítani, hogy az ország polgárainak a javát szolgálná a több mobiltelefon és az aktív internet.

 

A 24 milliós Észak-Koreában létezik szélessávú internethálózat, a számítógépek többsége azonban leginkább csak intranetes kapcsolattal rendelkezik, s rendkívül korlátozott az információhoz jutás lehetősége. A mobiltelefonok száma viszont, a 3G szolgáltatást is nyújtó egyiptomi Orascom vállalat jóvoltából, már meghaladja a másfél milliót.

 

A sajtóbeszámolók szerint a négynapos látogatás során Richardson és Schmidt elbeszélgethetett a Kim Ir Szen Egyetem azon hallgatóival, akiknek kutatási céllal lehetőségük van a világhálót böngészni, felkeresték a főváros központi könyvtárát, a Koreai Számítógép Központot, ahol a szoftver- és hardverfejlesztések folynak, és megbeszéléseket folytattak külügyi tisztségviselőkkel.

 

A látogatásra viszonylag kényes időszakban került sor, mivel alig egy hónapja Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétával Föld körüli pályára állított egy műholdat. Ezt a világ számos országa, köztük az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán is elítélte, azt állítva, hogy a lépéssel Phenjan megsértette a nukleáris és rakétaprogramját korlátozni próbáló BT-határozatokat.

 

(mti)

Kapcsolódó cikkek

 Fort Benning, 2013. május 7., kedd - Sidi Péter az alapversenyben világcsúcsot ért el, a döntőben végül a nyolcadik helyen végzett a férfi légpuskások között a Fort Benningben zajló sportlövő Világkupa-versenyen.

Washington, 2013. május 28., kedd - Erdőtüzek miatt mintegy 4 ezer embert kellett evakuálni a dél-kaliforniai Santa Barbara megyében - közölte honlapján kedden az NBC televízió.

oscar.jpgIdén 85. alkalommal adták át a filmvilág legrangosabb elismeréseit, az Oscar-díj gálája most sem okozott elképesztő meglepetéseket. A legjobb film Az Argo-akció lett.