Mi vár a világ legszegényebb gyermekeire?

2016. július 3., vasárnap 08:05

szegeny-gyermek400-1467523770.jpg

Budapest, 2016. július 3. - A jelenlegi trendek alapján 2030-ban 69 millió gyermek hal meg öt éves kora előtt olyan okokból, amelyeket megakadályozhattunk volna, 167 millió gyermek él szegénységben, és 750 millió fiatal lány megy férjhez még felnőtt kora előtt - hacsak a világ különös hangsúlyt nem fektet a leghátrányosabb helyzetben lévő gyermekekre.

Az UNICEF Világ gyermekeinek helyzete (SOWC 2016) idei jelentése arról fest elkeserítő képet, mi vár a legszegényebb gyermekekre, ha a kormányok, vállaltok, nemzetközi szervezetek nem tesznek erőfeszítéseket arra, hogy a szükségleteiket azonosítsák, és azokra reagáljanak.

 

- Nemcsak a gyermekek százmilliónak jövőjére van hatással, ha megtagadjuk tőlük az egyenlő életesélyeket. Azzal, hogy hagyjuk a generációkon átívelő hátrányokat egyre erősebbé válni, az egyes társadalmak is veszélynek vannak kitéve - mondta az UNICEF igazgatója, Anthony Lake. - Van választásunk: vagy beruházunk a gyermekekbe most, vagy hagyjuk, hogy a világ még egyenlőtlenebbé és megosztottá váljon.

hirdetés

 

A jelentés megjegyzi, hogy a gyermekek életének megmentésében, az iskoláztatásban és a szegénységből csökkentésében jelentős fejlődést értünk el. Globálisan az öt év alatti gyermekhalandóság javult 1990 óta, több fiú és lány jár iskolába és az extrém szegénységben élők aránya is világszerte csökkent a kilencvenes évek óta. Ez a fejlődés azonban egyáltalán nem méltányos. A legszegényebb gyermekek kétszer akkora eséllyel halnak meg az öt éves koruk előtt, mint a gazdag családból származó társaik.

 

A jelentés három területre koncentrál, illetve fogalmaz meg javaslatokat: a gyermekek egészségére, az oktatásra, illetve a gyermekszegénységre, a világ fejlődő és fejlett országaiban. Az itt bemutatott adatok bizonyítékul szolgálnak arra, hogy rövid és hosszútávon is az jelenthet pozitív fejlődést, ha a legrosszabb helyzetben lévő gyermekeket helyezzük a középpontba.

 

Minél több adat és információ áll rendelkezésünkre a legsebezhetőbb gyermekekről, minél integráltabb megoldásokat keresünk a kihívásokra, amelyekkel a gyermekek szembesülnek, minél innovatívabb módokat találunk a problémák azonosítására, minél méltányosabb a beruházás, annál egyenlőbbé tehetjük a „gyermekek játszóterét”, vagyis azt a társadalmakat, amelyben élnek.

 

Forrás: UNICEF Magyar Bizottság, a teljes jelentés: unicef.hu

Kapcsolódó cikkek

szekelyek-menete1-1382878844.jpgRéty, 2013. október 27. - Kiáltványban erősítették meg a Székelyek nagy menetelésének résztvevői, hogy élni akarnak az önrendelkezés jogával, és e jog alapján követelik Székelyföld államon belüli önkormányzását. A Székely Nemzeti Tanács és a hozzá csatlakozott erdélyi magyar pártok és szervezetek az egységes, autonóm Székelyföld iránti elkötelezettségüknek kívántak nyomatékot adni.

felis-silvestris-vadmacska400-1382256865.jpgSzerbia is benyújtotta nevezését az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO), hogy szerb területek is csatlakozhassanak az Európa Amazonasának is nevezett Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumhoz.

Három földrengést észleltek csütörtök hajnalban Románia különböző térségeiben, miután az év első napján, kedden is több földmozgást regisztrált a román földtani intézet.