Meghökkentő Előrejelzések 2016-ra

2016. január 3., vasárnap 08:05

Budapest, 2016. január 3. - Az online multi-eszköz kereskedő és befektetési specialista Saxo Bank az óév végén nyilvánosságra hozta a 2016. évre vonatkozó "Meghökkentő Előrejelzéseit".

Ezek az előrejelzések tíz olyan valószínűtlen, vagy egyszerűen csak figyelmen kívül hagyott tényezőt vagy eseményt boncolgatnak, melyek 2016-ban jelentős hatással lehetnek a pénzügyi világra.

 

Szokás szerint az előrejelzések mind piaci, mind pedig földrajzi szempontból széles spektrumot fognak át - az előrejelzések között szerepel az olaj drasztikus visszatérése a hordónkénti száz dolláros szintre, és az is, hogy a Szilícium-völgy egekig magasztalt titánjai esetleg ismét a legenda ködébe vesznek. A Meghökkentő Előrejelzések közé tartozik az orosz rubel 20 százalékos erősödése a dollár/euró kosárral szemben, az olimpiának a brazil gazdaságra gyakorolt átütő hatása, de az elemzés megemlíti a vállalati kötvénypiac összeomlásának lehetőségét is.

 

A Saxo Bank vezető közgazdásza, Steen Jakobsen a következőket nyilatkozta: "Lassan a végéhez ér a nemzetközi pénzügyi válságra adott monetáris politikai válaszok terén tapasztalt szemellenzős hozzáállás időszaka. A mennyiségi lazítás és az egyéb intervenciók egyértelműen kudarcot vallottak. Kína átmeneti állapotban van, a geopolitikai helyzet pedig példátlanul feszültté vált. A finanszírozás határköltsége emelkedik, és ezzel párhuzamosan nő a volatilitás és a bizonytalanság. Ilyen környezetben állítottuk össze aktuális Meghökkentő Előrejelzéseinket."

 

"A Saxo Bank Meghökkentő Előrejelzései továbbra is olyan esetleges elgondolások, amelyek tíz, meglehetősen ellentmondásos és összefüggéstelen ötletet ölelnek fel - ezek az ötletek és elgondolások azonban egyik pillanatról a másikra fenekestül fordíthatják fel a nemzetközi pénzügyi piacokat. Érdekes megfigyelni, hogy ezek a témák milyen mértékben keltik fel befektetőink figyelmét, és mennyit vitatkoznak az egyes elgondolásokról - a Saxo hagyományai szerint pont ezeknek a vitáknak az elindítása, a rutinszerű gondolkodásmódtól való frissítő elszakadás a célja annak, hogy bedobjuk a köztudatba ezeket a valószínűtlen témákat," - tette hozzá Steen Jakobsen.

hirdetés

 

Az alábbiakban összeszedtük a Saxo Bank 2016-ra vonatkozó Meghökkentő Előrejelzéseit:

 

1. Merre megy az EUR/USD? 1,23 felé...

Európai komoly méretű fizetésimérleg-többlettel rendelkezik, a kontinens alacsony inflációs szintje pedig a makrogazdaság törvényei alapján erősebb devizát jelentene, nem pedig gyengébbet. A mélypont felé tartó verseny lassan a végéhez ér, ami azt jelenti, hogy ismét visszatérünk a gyenge dollárhoz, ami egyenes következménye az amerikai kamatpolitikának.

 

2. Az orosz rubel 20 százalékkal erősödik 2016 végéig

2016 végéig az olajpiaci kereslet megugrása, illetve a Fed optimálisnál lassabb ütemű kamatemelése nyomán 2016-ban az orosz rubel értéke körülbelül 20 százalékkal emelkedik az euró és a dollár alkotta kosárral szemben.

 

3. A Szilícium-völgy titánjai ismét a földön járnak

A 2016-os év a 2000-esre fog hasonlítani a Szilícium-völgyben - egyre több induló vállalkozás halasztja el a piacra lépést, illetve a kézzelfogható üzleti tervek összeállítását azért, hogy minél több felhasználót toborozhasson, ilyen módon elérve a kritikus tömeget.

 

4. Az olimpia hatalmas lökést ad a Brazíliának és a feltörekvő piacoknak

A stabilizálódás, az olimpiához kötődő beruházások, valamint a mérsékelt reformok pozitív fordulatot hoznak a brazíliai befektetői hangulatban. A feltörekvő szegmensben az exportot az olcsó helyi devizák ösztönzik. Mindezek eredményeképpen a feltörekvő piaci részvények kiemelkedően jó év elé néznek, és felül fogják teljesíteni a kötvényeket és az egyéb részvénypiacokat.

 

5. A demokraták megőrzik az elnöki posztot, és 2016-ban elsöprő győzelemmel visszafoglalják a kongresszust is

A Republikánus Párt a jelenlegi erős pozícióból gyenge helyzetbe kerül, miután a párt követendő irányvonalával kapcsolatos belső harcok meggyengítik. Ennek eredményeképpen a Demokrata Párt elsöprő győzelmet arat, ha sikerül távol tartaniuk a szavazástól azokat a szavazókat (köztük sok fiatalt), akiket nyomasztanak az elmúlt időszak gyenge foglalkoztatási kilátásai és a politikai patthelyzet.

 

6. Az OPEC válsága rövid időn belül a hordónkénti száz dolláros ár közelébe tolja fel az olaj árát

Az OPEC nyersolajkosarának ára 2009 óta nem látott szintekre zuhan, a kartell gyengébb és erősebb szereplői közötti, a kínálati és piacvezető stratégiával kapcsolatos ellentétek elmélyülnek. Az OPEC-en kívüli országok kitermelésének lassulása végre elkezdi éreztetni hatását. A megfelelő piaci helyzetben az OPEC meg tudja lepni a piacot a kitermelés ütemének mérséklésével. Az olaj ára villámgyorsan emelkedik, miután a befektetők egymást tiporva térnek vissza a piacra, és egymás után nyitják a vételi pozíciókat, amelynek eredményeképpen a hordónkénti száz dolláros olajár ismét realitássá válik a piacon.

 

7. Az ezüst lerázza az aranybéklyóit, és 33 százalékot emelkedik

2016-ban ismét megerősödik a bizalom az ezüst iránt. Az ezüst ipari célú (elsősorban napelem gyártásban szükséges) felhasználása iránti kereslet emelkedik, mivel a politikai nyomás egyre fokozódik a megújuló energiák használatán keresztül végrehajtott széndioxid-kibocsátás csökkentése irányába. Ennek eredményeképpen az ezüst ára a harmadával emelkedik, maga mögött hagyva a többi fémet.

 

8. Az agresszív Fed a vállalati kötvények nemzetközi piacának összeomlását hozza el

2016 végén a Fed elnöke, Janet Yellen rálép a héják útjára, és egy sor, meglehetősen agresszív kamatemelést hajt végre, amelynek eredményeképpen a hozamok emelkedésnek indulnak, így eladási hullám söpör végi a vezető kötvénypiacokon. Mivel a kötvények kereskedésére allokált banki és kereskedői tőkerészek jóformán eltűntek, így a piac egyik lényeges pillére szűnt meg. A piac mindezt túl későn ismeri fel, így a vételi oldal szereplői pánikszerű eladásokba kezdenek, miután a rendkívül kifinomult kockázatkezelési modellek kivétel nélkül mind eladási jelzéseket kezdenek adni.

 

9. Az El Nino megugrást hoz az inflációban

A 2016-os El Nino az eddig tapasztalt legerősebb lesz, amelynek eredményeképpen csapadékhiány alakul ki Délkelet-Ázsia, illetve Ausztrália bizonyos részein. A mezőgazdasági termékek alacsonyabb terméshozamai gátat szabnak a kínálatnak akkor, amikor a globális gazdasági fellendülés miatt a keresleti oldal bővül. Ennek eredményeképpen a Bloomberg mezőgazdasági spot index 40 százalékkal megugrik, így kialakul a már régóta várt inflációs nyomás.

 

10. Az társadalmi egyenlőtlenségek miatt bealkonyul a luxustermékek piacának

A társadalmi csoportok közötti egyre mélyülő szakadékok, illetve a 10 százalékot meghaladó munkanélküliség eredményeképpen Európa mérlegeli az egységes alapjövedelem bevezetését annak érdekében, hogy valamennyi polgár képes legyen alapvető szükségleteit fedezni. Egy jóval egységesebb társadalomban, ahol más értékek kerülnek előtérbe, egy ilyen lépés hatására a luxuscikkek iránti kereslet meredeken csökken - összességében az egész szektor összeomlik.

 

Forrás: Heller Consulting

Kapcsolódó cikkek

Budapest-Zadar, 2014. július 6. - A nap 24 órájában hívható telefonszámokon is segítséget kérhetnek a Zadarban és a környékbeli településen nyaralók a horvát tengerparton szolgálatot teljesítő magyar rendőröktől.

Bécs, 2013. április 10., szerda - A magyar kormány politikájáról, az ellenzékről és a választási törvényről is szó volt azon a bécsi vitaesten, amelyet kedden tartottak Heller Ágnes, Bauer Tamás és Paul Lendvai részvételével.

Budapest, 2013. április 2., kedd - A kockázati tőkéből alapított magyar Star Seismic Europe társaság tervezi és gyártja egy török toronyház földrengésvédelmi eszközeit.