Marhahús disznóból, kebab lóból - ez most Anglia!

2013. február 13., szerda 16:29

hambi-1360770485.jpg

Múlt hét végén még azt gondolták a britek, ha az uniós importhúst kizárják piacaikról, biztonságban érezhetik magukat. Az azóta lefolytatott vizsgálatok azonban súlyos törvénytelenségekre mutattak rá a szigetország legnagyobb megdöbbenésére a brit vágóhidakon is. A szupermarketben kapható fagyasztott marhahúsgolyókban egyharmad disznóhúst találtak, és több helyen kevertek a marhába lóhúst, ami ráadásul még szennyezett is volt. A hatóságok az összes lóvágóhíd ellen vizsgálatot rendeltek el, a termelők szerint nincs annyi labor az országban, ahol ezeket le lehetne folytatni.

Pár napja az angol sajtó még arról cikkezett, vajon túléli-e a Findus a kínos lóhús botrányt, azóta azonban kiderült, hogy a problémás importhús csupán a jéghegy teteje volt. A fogyasztók megtévesztésében nem csak a lengyel, francia, román - egyszóval eus - termelők érintettek, hanem a lóhústól undorodó britek is. 

hirdetés

 

Ami tovább súlyosbítja az ügyet, a marhaként felhasznált brit lóhúsban phenylbutazon nevű állatgyógyszert is találtak, amit gyulladáscsökkentésre használnak lovaknál. Ez a szer ritka esetekben súlyos megbetegedéshez vezethet az emberi szervezetben, ezért világszerte üldözik és próbálják kiszűrni az élelmiszeriparban.

 

A környezetvédelmi miniszter szigorú büntetéseket ígért, és már több nagymúltú, megbízhatónak tartott farmot és vágóhidat bezáratott, amíg azok nem tudják tisztázni magukat a gyanú alól.

 

Az angol fogyasztók pedig törhetik a fejüket: múlt héten még azt tanácsolták nekik kormányszinten, hogy ragaszkodjanak a helyi hústermékekhez, most azonban már végképp fogalmuk sincs, hogy mi kerül az asztalukra és a gyomrukba.

Kapcsolódó cikkek

szentagothai-pecs400-1404170502.jpgBrüsszel-Budapest, 2014. július 1. - Tizenkét európai ország több mint tízezer önkormányzata és régiója képviseltette magát a Megújuló Energiaforrások Bajnoksága (RES Champions League) uniós megmérettetés ötödik évadjában. A versenyen Pécs bebizonyította, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásában Európa legjobbjai között van.

0584-szeptember-11-het-dolog-amit-eddig-nem-tudtunk-a-terror-elleni-haborurol-1410444755.jpg

Sokkolta a világot a terrortámadás, ami miatt az amerikai biztonsági szolgálat teljes készültségben várta ezt a napot, a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan. A tragikus évforduló ugyanis nem csak az amerikaiak számára fontos, az iszlamista terrorszervezetek is szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak szeptember 11-nek, noha fenyegetésről egyelőre nem tudni.

boyan-slat-465x310-1435485523.jpg

Nem kis fába vágta a fejszéjét az a most húsz éves fiú, aki az óceánt szennyező hulladéktömeget távolítaná el a vizekről. Amikor ötlete megszületett, még csak 16 éves volt, azóta számos díjat nyert, többek között a hollandiai Delft Műszaki Egyetem 2012 Legjobb Műszaki Tervezése díját is.

Szerinte az általa kidolgozott módszerrel az óceánok tíz éven belül megtisztíthatóvá válnak.