Már több mint félezer halottja és eltűntje van Kínában az idei áradásoknak

2013. július 17., szerda 20:56

Peking, 2013. július 17., szerda - Az idén már 337 ember halálát okozták az áradások Kínában, és további 213-an vannak az eltűntek listáján - közölte szerdán az állami árvízvédelmi központ.

 Az összesítés szerint a heves esők és a földcsuszamlások következtében 150 ezer ház dőlt romba, 4 millió hektár szántóföld került víz alá, a károsult lakosok száma 47,7 millió. Az érintett emberek száma mindazonáltal 40 százalékkal alacsonyabb, mint 2000 óta az éves átlag.


Kína nagyobb részébe már beköszöntött az esős évszak, a szakemberek szerint jelentős, nagy kiterjedésű áradásokra kell még számítani a Jangce és a Sárga folyó mentén. Ezért a helyi kormányzatokat fokozott készültségre szólították fel, a másodlagos katasztrófák megelőzésére és a veszélyeztetett területek lakosainak időben történő evakuálására.
Szerdán annak a 161 elhunyt, illetve eltűnt embernek az emlékére tartottak gyászszertartást, akiket a Szecsaun tartományi Szanhszi faluban egy hegyomlás temetett maga alá. A másfél millió köbméternyi föld és a sziklás törmelék egy hete két kilométer hosszan terítette be a turisták által látogatott település egy részét.

hirdetés


 Az áradások által leginkább sújtott Szecsuanban 230 felett van halottak és az eltűntek együttes száma. A tartományban több mint 40 ezer olyan helyet tartanak nyilván, amelyet az esős évszakban geológiai katasztrófa fenyegethet. A helyi meteorológusok szerda éjszakától csütörtök éjszakáig 14 városban további heves esőzéseket jósoltak, ezért több térségbeli turisztikai célpontot, hegyi fogadót bezártak.


A négy árvíz sújtotta régióból a délnyugat-kínai Szecsuan kapta eddig a legtöbb segélyt, mintegy 250 millió jüant (9,1 milliárd forint) - közölte szerdán a pénzügyminisztérium. A közép-kínai Anhuj 80 milliót (3 milliárd forint), míg Hupej tartomány és Csungking tartományi jogú város 60-60 millió jüant (2,2 milliárd forint) kap a költöztetésekre, a károk helyreállítására és az újjáépítésekre.

Kapcsolódó cikkek

Tokió, 2013. április 4., csütörtök - Japán az idén Kína után a világ második legnagyobb napenergia-piacává válhat a megújuló forrásokból származó áramért a piacinál magasabb árakat kínáló kormányzati ösztönző programnak köszönhetően - jelentette csütörtökön a Bloomberg.

android400-1453434225.jpg

Budapest, 2016. január 22. - Tavaly ötven százalékkal több androidos kártevőt regisztrált a G Data német vírusvédelmi cég, mint 2014-ben, az idén pedig további fenyegetések várhatók.

operacios-igazgato-1397741984.JPGEgyesült Államok, 2014. április 18. - Villámgyorsan bejárta az internetet az az embertelennek tűnő álláshirdetés, amelyről aztán kiderült, miről is szól valójában.