Magyar cég gyártja egy isztambuli toronyház földrengésvédelmi rendszerét

2013. április 2., kedd 16:52

Budapest, 2013. április 2., kedd - A kockázati tőkéből alapított magyar Star Seismic Europe társaság tervezi és gyártja egy török toronyház földrengésvédelmi eszközeit.

A közlemény szerint a negyvenemeletes toronyházat Isztambul ázsiai oldalán a világ egyik legszínvonalasabb földrengésvédelmi eszközével, az úgynevezett kihajlásbiztos merevítővel védik a földrengéstől. Ezt a Japánban és az Egyesült Államokban széles körben használt technológiát a magyar cég vezeti be az eurázsiai térségben. A rendszer segítségével a várható legnagyobb földrengések esetén is stabilan fog állni a 186 méter magas toronyház.
Bagó Zoltán, a vállalat ügyvezetője elmondta: a török megrendelés "több tízmillió forint" értékű.
A szerződéskötés Recep Tayyip Erdogan török és Orbán Viktor magyar miniszterelnök februári megállapodásának köszönhetően jött létre, amelynek értelmében 2015-re Magyarország és Törökország meg kívánja duplázni kereskedelmi forgalmának értékét, hogy az elérje az ötmilliárd dollárt. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) az elnyerhető legmagasabb intenzitású, csaknem 10 millió forint értékű komplex támogatásban részesítette a céget, a hazai kis- és középvállalkozások exportjának ösztönzését szolgáló alapjából.
Az ügyvezető elmondta: a céget 2009-ben alapították, kihajlásbiztos merevítők tervezésével és gyártásával foglalkozik, melyek acél- és betonszerkezetű épületek földrengésvédelmét látják el.
Teljesen magyar tulajdonosi körrel rendelkeznek, legfőbb tulajdonos a Centech Új Magyarország Alap (Central Fund, Jeremie Kockázati Tőkeprogram). 2012-ben 40 millió forint bevételt ért el a cég, és 4 millió forint veszteséget termelt.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

 Leállították Romániában a gyártó kérésére az "Ardealul" marhahúskonzervek értékesítését, mert felmerült a gyanú, hogy lóhús került az összetevők közé - közölte vasárnap a román Mediafax hírügynökség.

foto-john-stillwell-afp-1360163433.jpgA herceg megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint bevetései során tálib lázadókkal végzett.A legnagyobb nemzetközi sajtóorgánumok még korábban interjút készíthettek Harry herceggel katonai bevetéseiről, de ezeket csak azután publikálhatták, miután a trónörökös már elhagyta Afganisztánt. 

shell-eco-marathon-europe-2016-400-1455965010.jpg

London, 2016. február 22. - Több mint 200 hihetetlenül energiahatékony járművet láthatunk idén nyáron a londoni Queen Elizabeth Olimpiai Park körül a Shell Eco-marathon Europe első brit eseményén. 28 országból 229 diákcsapat, köztük öt egyetemi és egy középiskolás magyar csapat kapott meghívást az üzemanyag-hatékonysági versenyre.