Letette az esküt Horvátország első női elnöke

2015. február 16., hétfő 06:00

horvatorszag-kolinda-grabar-kitarovic-elnok400-1424027317.jpgZágráb, 2015. február 16. - Tegnap letette az esküt Kolinda Grabar-Kitarovic, Horvátország első női elnöke. Az új államfő február 19-én lép hivatalba.

Az ünnepségen kilenc ország elnöke vett részt, köztük Áder János magyar államfő. Jelen volt több más szomszédos ország államfője is, Szerbiát Aleksandar Vucic miniszterelnök képviselte.

 

A beiktatási ünnepség pontban délben kezdődött a zágrábi Szent Márk templom harangjainak megkongatásával. A himnusz elhangzása után egyperces csend következett a délszláv háború áldozatainak emlékére.

hirdetés

 

Kolinda Grabar-Kitarovic ezt követően letette az esküt, majd ünnepi beszédet tartott, amelynek bevezetőjében elődeinek, Franjo Tudjmannak, Stjepan Mesicnek és Ivo Josipovicnak is megköszönte mindazt, amit a hazáért tettek. Elmondta: minden horvát állampolgár elnöke akar lenni. Hozzátette: egyik fő céljának tekinti Horvátország nemzetközi szerepvállalásának erősítését, amelyben saját maga is kiemelkedő szerepet kíván vállalni.

 

"Mi győztes nép vagyunk, nincs olyan, amit nem tudunk elérni egységgel" - fejezte be a beszédét az új elnök.

 

A korábbi jobbközép ellenzéki politikus a horvátországi elnökválasztás második fordulójában, január 11-én Ivo Josipovic szociáldemokrata elnököt utasította maga mögé: Grabar-Kitarovic a szavazatok 50,45 százalékát, míg Josipovic a voksok 49,55 szerezte meg. Josipovic volt az első elnök, akinek nem sikerült egy második mandátumot elnyernie.

 

Forrás: MTI, fotó: közkincs / SpeedyGonsales

Kapcsolódó cikkek

bp-bamako2015-400-1420210686.jpgBudapest, 2015. január 3. - Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén sem nehézségektől mentes a Budapest-Bamako rajtja. A múltban az al-Kaida fenyegetéseivel és emberrablásokkal kellett szembenéznie a magyar szervezésű fapados afrikai ralinak. Az idén pedig egy ebolajárvánnyal fenyegetett régió vár a 480 indulóra.

Brüsszel-Strasbourg, 2015. július 11. - Drámai mértékben emelkedett az antiszemita és iszlámellenes megnyilvánulások száma, és az internetes gyűlöletbeszéd is jelentősen megszaporodott tavaly - tudatta éves jelentését a héten publikálva az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni bizottsága (ECRI).

tree-storm-britain400-28-10-2013-1382986499.jpgLondon, 2013. október 28. - Halálos áldozatokkal járt és súlyos fennakadásokat okozott Nagy-Britannia déli harmadában az utóbbi évek legnagyobb vihara, amely hétfőn végigsöpört Londonon is. Több mint félmillió angliai háztartás maradt áramellátás nélkül, és a brit főváros tömegközlekedése hosszú órákra gyakorlatilag összeomlott.