Lehúzta a redőnyt a McDonald’s Bolíviában

2013. július 5., péntek 11:36

A McDonald’s-os arany ívek nem a mekis tulajdonosok átható boldogságát mutatják Bolíviában. Ez a dél-amerikai ország teljesen elutasítja a gyorséttermi ételeket, nem úgy mint Magyarország. A bolíviaiak egyszerűen nem bíznak az olyan ételben, ami ilyen rövid idő alatt elkészül – írja a naturahirek.hu.

A “gyors és egyszerű”, a “tömegtermelés” módszere teljesen hitelét vesztette a boliviaiak körében. A lakosság hatvan százaléka bennszülött népnek számít. Általában nem látják értelmét annak, hogy pénzt dobjanak ki McDonalds-os ételekre, amik még az egészségüket is károsítják. Gazdaságilag barátságos áraik sem tudták meggyőzni Bolívia őslakosait arról, hogy a BigMacs, McNuggets vagy McRibs menük jót tesznek nekik. Egy bennszülött nő: Esther Choque, buszra várva áll egy McDonalds étterem előtt. Ahogy ezt egy riporternek elmondta: ”A legközelebb akkor jutottam egy ilyen étteremhez, amikor záporeső volt és felmásztam a lépcsőn, hogy száraz maradjak. Aztán kijöttek, és elhajtottak az ajtó elől. Azt mondták, hogy bepiszkolom a lépcsőt. Miért érdekelne, ha a McDonalds itthagyja [Bolíviát]?”

hirdetés

 

A maradék többi nyolc gyorséttermi üzlet La Paz, Cochabamba és Santa Cruz de la Sierra városokra koncentrálódott, állítólag egy évtizede veszteségesen működve. A McDonalds franchise tartotta magát ezalatt az idő alatt, a franchise mély zsebeibe nyúlva, hogy továbbra is folytathassa üzletét Bolíviában. Minden kisvállalkozás, amely ilyen hosszú távon át veszteségesen működne, már jóval a fele idő előtt lelépett volna az országból.  14 év bolíviai jelenlét után a kiterjedt hálózat nem tudta fenntartani az ottani láncot. Étterem, étterem után csukta be kapuit, mert a bolíviaiak annyira kitartóan utasították el őket. Mostanra már az utolsó mekinek is “viszont nem látást” köszönhettek.

 

A McDonalds távozása Bolíviából olyan nagy jelentőséggel bír és olyannyira fontos, hogy bizonyos marketing vezetők azonnal készítettek is egy dokumentumfilmet a következő címmel: “Miért ment tönkre a McDonalds Bolíviában?” Szakácsok, táplálkozástudósok, történészek, és pedagógusok szerepelnek benne, és bemutatják a McDonalds-os élelmiszerek előállításának undorító valóságát. A film arra is magyarázatot nyújt, hogy az egész bolíviai társadalom miért utasítja el a gyorséttermi étkezés filozófiáját.

 

Az elutasítás nem feltétlenül az adott élelmiszer ízén vagy típusán alapul. Az elutasítás gyökere a bolíviai gondolkodásmódból ered, ami azt tartja fontosnak, hogy minden étel megfelelően legyen elkészítve. A bolíviaiak tiszteletben tartják testüket, a gyomrukba kerülő minőségi ételeket nagyra értékelik. Az a rövid idő, ami alatt a gyorsételek elkészülnek, figyelmeztető zászlót húz fel képzeletbeli árbocukra.  Ahol más kultúrák nem látják a kockázatot abban, ha hetente minden nap McDonalds-os ételeket fogyasztanának, a bolíviaiak úgy érzik, hogy ez egyszerűen nem éri meg a nagy egészségügyi kockázatot. A bolíviaiak a helyesen elkészített helyi ételekért rajongnak, és szeretik azt is tudni, hogy az élelmiszert hagyományosan készítették el.

Forrás: naturahirek.hu

Kapcsolódó cikkek

london400-1467562508.jpg

London, 2016. július 4. - A brit választók nagy többségének nincs kifogása az ellen, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok az országban maradhassanak a brit EU-tagság megszűnése után is.

Budapest, 2016. július 2. - Július elsejétől Horvátországban is segítik a magyar turistákat a magyar rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján.

lamine-kaba-farm-almaskeresztur400-1408875080.jpgBudapest, 2014. augusztus 25. - „Schwäbische Türkei" - eine Region für Gourmets und Genießer - írja Christa Lanz újságíró, aki kétoldalas írásával elsősorban az ínyenceket szólította meg - közölte a Magyar Turizmus Zrt.