Kínától tanulnánk permegelőző technikákat

2013. október 29., kedd 19:30

Peking, 2013. október 29. - Az igazságszolgáltatás hatékonyságát szolgáló, Kínában alkalmazott közvetítő, mediációs technikák iránti magyar szakmai érdeklődést is kifejezte pekingi tárgyalásain Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) igazságügyért felelős államtitkára. Sanghajban nemrég büntetőjogi kutatóközpont jött létre többek között a Pécsi Tudományegyetem közreműködésével.

- A két ország között a jogsegélykapcsolatok problémamentesek, partneremmel, a kínai igazságügy-miniszter helyettesével, Csang Szu-csünnel ezért inkább a lehetséges együttműködésről, a szakembercserékről és a bírók, ügyészek tapasztalatcseréjéről folytattunk megbeszélést - tájékoztatta az MTI-t Pekingben az államtitkár.
   
Ennek lehet része annak a mára továbbfejlesztett és sikeresen működő közvetítői rendszernek a tanulmányozása is, amely Kínában ősidők óta honos. E permegelőző eljárások több szinten is megjelennek a kelet-ázsiai országban, így például vannak esetek, amikor a közvetítést úgymond népi ülnökök végzik a panaszos és a panaszolt között, de a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban is folyik az úgynevezett mediáció. A permegelőző technikák iránt Európában egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik - jegyezte meg Répássy.
   
Mint mondta, kínai részről kedvező fogadtatásra talált az az ajánlat, miszerint Magyarország lehetőséget nyújtana végzett kínai jogászok számára az európai uniós jog megismerésére. Répássy Róbert vendéglátójának beszélt arról is, hogy Sanghajban a napokban Európai Büntetőjogi Kutatási Központot alapítottak a Sanghaji Társadalomtudományi Akadémia, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint a Temesvári Nyugati Egyetem Jogi- és Közigazgatástudományi Karának a közreműködésével.
   
Sanghajban az egyik induló projekt a magyar büntető törvénykönyv kínai nyelvre történő lefordítása lesz a magyarázatokkal együtt. A sanghaji akadémia jogtudományi intézete javasolta egy Európai Büntetőjogi Kutatási Központ felállítását is, amelyben Magyarországnak jelentős szerepet szánnak.
   
Répássy Róbert kedden a kínai fővárosban tárgyalt az államtanács Kodifikációs Hivatalának vezetőjével, Szung Ta-hannal is. Ez az az intézmény, ahol egyebek mellett a jogszabályok előkészítése, szakmai felülvizsgálata, összehangolása zajlik. A felek itt a közigazgatási szakemberek cseréjében állapodtak meg.

hirdetés

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

bosznia-arviz2014-400-1401217977.jpgBudapest-Pécs-Tuzla, 2014. május 27. - Újabb segélyszállítmányt indított útnak kedden a Magyar Vöröskereszt a balkáni árvizek károsultjainak megsegítésére.

 Róma, 2013. július 1., hétfő- Giorgio Napolitano olasz államfő és Enrico Letta kormányfő a trieszti Il Piccolo napilapban közölt nyílt levélben is üdvözölte Zágráb EU-tagságát, miközben az északkelet-olasz prosecco-termelők máris a horvátokkal való küzdelemre készülnek a habzó bor nevéért.

ferenc-papa305x187-1388146286.jpgA tekintélyes konzervatív brit napilap csütörtöki szerkesztőségi cikkében azzal indokolta döntését, hogy a katolikus egyháznak "kivételes emberre" van szüksége, és úgy tűnik, hogy Ferenc pápa személyében ezt az embert meg is találta.